• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pasaules veselības organizācijas viedokļiem pacientu tiesību jautājumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.2007., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154244

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reģionālās politikas un ekonomisko aktivitāšu projektiem

Vēl šajā numurā

09.03.2007., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pasaules veselības organizācijas viedokļiem pacientu tiesību jautājumos

 

7.martā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti tikās ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) ekspertu pacientu tiesību jautājumos Larsu Falbergu (Lars Fallberg).

Tikšanās tika organizēta kā diskusija, kurā piedalījās arī PVO pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Daina Mūrmane-Umbraško, ministrijas parlamentārā sekretāre Žanete Vasaraudze, Latvijas Pacientu tiesību biroja direktore Liene Šulce un biroja valdes priekšsēdētājs Agris Bitāns. Diskusiju vadīja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Pirms diskusijas PVO eksperts L.Falbergs deputātus iepazīstināja ar pacientu tiesību likumdošanas attīstību Eiropā un prezentēja savus secinājumus un ieteikumus, kas saistīti ar situācijas izpēti un normatīvo aktu izstrādi pacientu tiesību aizsardzības jomā Latvijā. Eksperts norādīja, ka Latvijā pašlaik nav izpratnes par Pacientu tiesību likuma nepieciešamību, turklāt ir jārod risinājums vairākiem problēmjautājumiem, lai parlaments pieņemtu kvalitatīvu likumu.

Raksturojot situāciju Latvijā no pacientu viedokļa, L.Falbergs minēja pastāvošo ārstu un pacientu tiesību un pienākumu polarizēšanos, kad ārstiem tiesību ir vairāk nekā pienākumu, bet pacientiem tiesību mazāk nekā pienākumu, kā arī veselības aprūpes standartu neatbilstību Eiropas Pacientu hartai, kas nosaka, ka tiem jābūt vienādiem visās Eiropas valstīs. Viņš arī vērsa deputātu uzmanību uz ārstu ētikas jautājumiem, ģimenes ārstu vilcināšanos nosūtīt pacientus pie speciālistiem, neskaidro slimības vēsturu uzglabāšanu un datu aizsardzību, korupcijas gadījumiem veselības aprūpē, pacienta sniegtās informācijas citām iestādēm aizsardzību, kā arī prioritāro slimību reģistra trūkumu.

Eksperts norādīja arī uz ārstu sertifikācijas procesa un darba samaksas sistēmas nepilnībām.

PVO eksperts uzsvēra, ka visi šie jautājumi jāņem vērā, lai otrajam lasījumam sagatavotu kvalitatīvu likumprojektu un virzītu to pieņemšanai galīgajā lasījumā. “Pacients tomēr ir galvenais, jo viņam nepieciešams atbalsts, medicīniska un arī juridiska palīdzība,” pauda L.Falbergs.

L.Falbergs un A.Barča arī norādīja, ka Ministru kabineta iesniegtais Veselības ministrijas sagatavotais Pacientu tiesību likumprojekts ir nekvalitatīvs un tas bija jāpārstrādā. Taču 8.Saeima pirmajā lasījumā to konceptuāli atbalstīja un 9.Saeima nolēma turpināt likumprojekta izskatīšanu. Tuvojoties priekšlikumu iesniegšanas termiņa beigām – 23.martam, komisijas priekšsēdētāja aicināja atbildīgās ministrijas, to padotībā esošās un citas ieinteresētās institūcijas, kā arī deputātus iesniegt savus priekšlikumus, lai komisija, ievērojot arī PVO ieteikumus, likumprojektu varētu sagatavot otrajam lasījumam.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!