• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ĀM valsts sekretāra vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.2007., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154399

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra vizīti Vīnē

Vēl šajā numurā

14.03.2007., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ĀM valsts sekretāra vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs

 

8. un 9.martā Vašingtonā notika Ārlietu ministrijas valsts sekretāra Normana Penkes politiskās konsultācijas, lai risinātu aktuālus jautājumus Latvijas un ASV dienaskārtībā.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem bija Latvijas pievienošanās ASV Bezvīzu programmai. ASV administrācija ir paudusi politisko gribu sākt ASV Bezvīzu programmas reformu, to paplašinot. Tas pirmo reizi tika paziņots prezidenta Džordža Buša vizītes laikā Tallinā pirms NATO samita. Administrācija ir izstrādājusi reformas nosacījumus – drošības kritērijus, no kuriem galvenie ir: apmaiņa ar informāciju par nozaudētām un zagtām pasēm; nelegālo imigrantu atpakaļuzņemšana; pasažieru informācijas apmaiņa; elektroniskā ceļošanas autorizācija. Likumprojektam ir jāgūst apstiprinājums Kongresā un Senātā. Attiecībā uz Latvijas pievienošanās procesu ASV Bezvīzu programmai panākts konkrēts rezultāts – ASV Tēvzemes drošības departamenta pārstāvju dalība nākamā Latvijas un ASV konsulārā darba grupā 27.martā Latvijā.

Tikšanās laikā ASV puse tika informēta, ka 2007.gada jūlijā ir plānota jaunās pases parauga prezentācija un novembrī paredzēts pilnībā pāriet uz jaunā parauga pasu izdošanu. Jaunā parauga pasēs sākotnēji tiks iekļauti primārie biometriskie dati, bet no 2008.gada sākuma iekļaus pirkstu nospiedumus. Valsts sekretārs ASV pusei iesniedza Ārlietu ministrijas sagatavoto informatīvo bukletu “Kas jāzina, ceļojot uz ārvalstīm” (pieejams ministrijas mājaslapā).

Konsultāciju laikā notika informācijas apmaiņa par drošības politikas jautājumiem Irākā un Afganistānā. ASV Valsts departaments atzinīgi novērtēja Latvijas ieguldījumu attīstības sadarbības projektos Gruzijā un Moldovā.

Risinot ekonomiskās sadarbības jautājumus, notika tikšanās ar ASV “Steal Caucus” vadītāju kongresmeni Filu Inglišu sakarā ar a/s “Liepājas Metalurgs” piemērotajām antidempinga nodevām, kuru rezultātā uzņēmuma eksports uz ASV ir samazinājies. Latvijas puse šajā saistībā iesniedza ārlietu ministra Arta Pabrika vēstules kopiju ASV Pārstāvju palātai.

Konsultāciju laikā Latvijas puse vērsa uzmanību uz nepilnībām ASV Valsts departamenta ikgadējā ziņojuma “Starptautiskās Narkotiku kontroles stratēģija” (International Narcotics Contol Startegy) sadaļai par naudas atmazgāšanas un finanšu noziegumu kontroli, kā arī vairāku senatoru ierosinātajam likumprojektam par ofšora zonu jurisdikciju. Vienlaikus Latvijas puse konsultāciju laikā saņēma informāciju, ka Latvija nav vienīgā valsts, kura uzskata, ka ziņojuma sadaļā par naudas atmazgāšanu valsts izvērtējums nav bijis situācijai objektīvs un Valsts departaments uzskata, ka Latvija ir panākusi ievērojamu progresu banku sektorā.

Papildus tika pārrunāti jautājumi par divpusējo vizīšu apmaiņu – šogad plānota Valsts prezidentes vizīte ASV un Ministru prezidenta ekonomiski politiska vizīte.

Tikšanās notika ASV Valsts departamentā, Tēvzemes drošības departamentā, Pentagonā, Nacionālajā drošības birojā, ar valsts sekretāra vietnieku Nikolasu Bērnsu, ar kongresmeņiem Denisu Kucinču un Filu Inglišu un senatoru Ričardu Lugaru.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!