• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2007., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154653

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par administratīvi teritoriālo reformu Jelgavas rajonā

Vēl šajā numurā

20.03.2007., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

 

JVVAKS.JPG (20529 bytes)• “Referenduma un Satversmes grozījumu griežos”:

“Pēc Valsts prezidentes 2007.gada 10.marta paziņojuma par likumu “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” un “Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā” publicēšanas apturēšanu notikumi ir attīstījušies ļoti strauji. Šobrīd norisinās ne vien politiska diskusija par Valsts prezidentes rīcības konsekvencēm, bet arī nopietna juridiska diskusija par Satversmes 72.pantu un tā piemērošanas iespējām. Papildus tam negaidīti Saeimas deputāti ierosināja izslēgt Satversmes 81.pantu, kas šobrīd paredz Ministru kabineta tiesības Saeimas starpsesiju laikā izdot noteikumus ar likuma spēku, ja neatliekama vajadzība to prasa.

Sekojot šiem straujajiem Satversmes griežiem, “JV” ir formulējis vairākus jautājumus, uz kuriem vajadzīgas atbildes, lai izprastu Satversmes 72.panta piemērošanas un Satversmes 81.panta izslēgšanas iespējamās sekas. Uz “JV” sagatavotajiem jautājumiem atbildēja Latvijas autoritatīvākie Latvijas konstitucionālo tiesību eksperti:

Eiropas Kopienu tiesas tiesnesis Prof. Dr.h.c. Ass.jur. Egils Levits, Biznesa augstskolas “Turība” Juridiskās fakultātes Publisko tiesību katedras vadītājs, pirmais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Prof. Dr.iur. Aivars Endziņš, Latvijas Republikas tiesībsargs, bijušais Satversmes tiesas tiesnesis Prof. Dr.iur. Romāns Apsītis, Latvijas Republikas 9.Saeimas deputāte, bijusī Satversmes tiesas tiesnese Prof. Dr.iur. Ilma Čepāne, Saeimas Juridiskā biroja vadītājs un LU Juridiskās fakultātes lektors Gunārs Kusiņš, Latvijas Juristu biedrības viceprezidents un Publisko tiesību institūta direktors Arvīds Dravnieks, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektore Dr.iur. Anita Rodiņa, tiesību zinātņu maģistrs Edgars Pastars, kā arī Ministru prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos Jānis Dzanuškāns. “JV” slejās savas atbildes uz šodien aktuālajiem konstitucionālo tiesību jautājumiem “sniedz” arī nozīmīgākais starpkaru perioda valststiesību zinātnieks Prof. Dr.iur. Kārlis Dišlers (1878–1954).”

 

• Mg.iur. cum laude Jānis Pleps. “Satversmes 72.pants”: 

“2007.gada 10.martā Valsts prezidente, izmantojot savas Satversmes 72.pantā noteiktās tiesības, apturēja likumu “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” un “Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā” publicēšanu uz diviem mēnešiem. Šis Valsts prezidentes lēmums ir vainojams pie tā, ka vairākas dienas sabiedrībā un plašsaziņas līdzekļos diskusiju centrālais jautājums ir konstitucionālās tiesības – ko īsti noteic Satversmes 72.pants, kādas ir iespējas novērst tautas nobalsošanu un kādas sekas šī tautas nobalsošana raisīs.

Šajā rakstā īsi aplūkosim Satversmes 72.pantā paredzētā institūta būtību un tā nozīmi Satversmes sistēmā. Tāpat rakstā analizēta Satversmes 72.pantā paredzētā procedūra.”

 

• Dr.iur. Jānis Neimanis. “Tiesisko seku konkretizēšana, izdodot obligātu administratīvo aktu”: 

“2007.gada 28.februārī Satversmes tiesa pieņēma lēmumu par tiesvedības izbeigšanu lietā Nr.2006-41-01 “Par likuma “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā” 35.pantā ietverto vārdu “uzturēšanās atļaujas neizsniedz” un Imigrācijas likuma 34.pantā ietverto vārdu “uzturēšanās atļaujas izsniegšanu atsaka” atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 96. un 110.pantam”. Lēmums tika publicēts oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” 2007.gada 6.marta Nr.38.

Līdz šim Satversmes tiesas lēmumi par tiesvedības izbeigšanu lietās nav izraisījuši tālāku diskursu juridiskajā literatūrā. Tas tādēļ, ka tiesvedības izbeigšanas iemesli ir bijuši lielākoties formāli, piemēram, apstrīdētā norma ir zaudējusi savu spēku vai grozīta tās redakcija, novēršot pretrunu, vai ir ticis jau pieņemts Satversmes tiesas spriedums citā lietā par to pašu prasījuma priekšmetu. Šoreiz lēmums ir ieguvis ievērību administratīvo tiesību nozarē un lēmuma centrālais jautājums ir ticis iekļauts 2007.gada Juristu dienu norises programmā.”

 

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!