• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par administratīvā sloga mazināšanu mazajiem uzņēmumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.03.2007., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154717

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas gaisa telpas modernizācijas projekta īstenošanas gaitu

Vēl šajā numurā

21.03.2007., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par administratīvā sloga mazināšanu mazajiem uzņēmumiem

 

Eiropas Komisija ir iesniegusi pirmo administratīvā sloga mazināšanas priekšlikumu kopumu. Tas paredzēts, lai izskaustu liekās formalitātes, kādas kārtojamas uzņēmumiem, jo īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), tai pašā laikā saglabājot līdzšinējo patērētāju aizsardzības līmeni. Ir iesniegti trīs priekšlikumi – attiecībā uz transporta uzņēmumiem, mazajiem konditorejas, gaļas un pārtikas veikaliem, kā arī uzņēmumu apvienošanu vai sadali. Tie visi bija iekļauti paātrināti īstenojamo pasākumu plānā, ar ko Komisija nāca klajā janvārī. Plānā paredzētie desmit priekšlikumi ļaus uzņēmumiem ik gadu ietaupīt administratīvos izdevumus 1,3 miljardu eiro apmērā. Tas savukārt palīdzēs virzīties uz Komisijas tālāk nosprausto mērķi, proti, līdz 2012.gadam visā Eiropā panākt uzņēmumu administratīvā sloga samazināšanos par 25%, par ko būs jālemj nākamajā Eiropadomes sanāksmē. Ceturto paātrināti īstenojamo pasākumu attiecībā uz kultūraugiem ar augstu enerģētisko vērtību jau apstiprināja iepriekšējā mēnesī un pieņems nākamnedēļ. Minētie trīs priekšlikumi ir uzskatāms piemērs tam, ka Komisija apņēmīgi un strauji virzās uz savu mērķi mazināt administratīvās formalitātes. Šie priekšlikumi tagad tiks nosūtīti pieņemšanai Eiropas Parlamentā un Padomē. Paralēli tam Komisija sāks vērtēt iespējas samazināt administratīvo slogu un atcelt liekas informācijas sniegšanas prasības trīspadsmit prioritārajās jomās, kuru vidū ir, piemēram, nodarbinātība, nodokļi, lauksaimniecība un statistika.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kas atbild par uzņēmējdarbību un rūpniecību: “Komisija pilda savu solījumu izskaust liekās administratīvās formalitātes. Veicot pavisam nelielas izmaiņas, kas neietekmēs patērētāju aizsardzības līmeni, šodien iesniegtie priekšlikumi dos iespēju ievērojami samazināt formalitātes un tādējādi atvieglos dzīvi uzņēmējiem. Ar šādu ātru rīcību mēs skaidri parādām, ka esam nopietni apņēmušies likvidēt uzņēmējdarbības šķēršļus.”

Par transportu atbildīgais Eiropas Komisijas viceprezidents Žaks Baro: “Esmu gandarīts, ka ar transporta politiku varam dot savu artavu noteikumu vienkāršošanā, atceļot pirms 30 gadiem noteiktos ziņošanas pienākumus, kas šodienas transporta situācijā vairs nav aktuāli.”

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs: “Ar šo mēs pierādām savu apņēmību padarīt Eiropu vēl pievilcīgāku uzņēmējdarbībai. Eiropas Savienības uzņēmumi, un jo īpaši MVU, izjutīs reālu un praktisku ieguvumu no nevajadzīgo formalitāšu atcelšanas. Un, kā to pierāda mūsu priekšlikums par ekspertu ziņojumiem, lielāks elastīgums nebūt nenozīmē, ka būtu jāupurē akcionāru aizsardzība.”

Par veselības aizsardzību atbildīgais komisārs Markoss Kiprijanu: “Es pilnībā atbalstu šos centienus mazināt mazo pārtikas uzņēmumu administratīvo slogu, tādējādi ļaujot tiem zelt un plaukt, bet reizē turpinot nodrošināt visaugstāko higiēnas un pārtikas nekaitīguma līmeni.”

8.martā iesniegto priekšlikumu kopums nozīmē, ka:

• uzņēmumiem vairs nebūs jānodrošina dārgi izmaksājošie ekspertu ziņojumi par plānotajiem apvienošanas vai sadalīšanas noteikumiem, ja vien šāda ziņojuma iesniegšanu neprasīs akcionāri. Šie vienkāršotie noteikumi attieksies uz vairāk nekā 600 000 Eiropas akciju sabiedrībām, kaut gan domājams, ka tos visvairāk izmantos MVU. Tiek lēsts, ka šādu ziņojumu sagatavošana izmaksā aptuveni 3500 eiro;

• kravu pārvadātājiem vairs nebūs vajadzīgi atsevišķi pārvadājuma dokumenti, kuros norādītas, piemēram, robežšķērsošanas vietas vai izvēlētais maršruts. Līdz ar to tiks likvidētas liekas ziņošanas prasības, kas bijušas spēkā no 1960.gada, un pārējās prasības tiks pielīdzinātas starptautiskajās konvencijās noteiktajām, dodot pārvadātājiem iespēju vienkāršot nepieciešamo dokumentāciju. Šie vienkāršotie noteikumi attieksies uz vairāk nekā 300 000 kravas pārvadātāju visā Eiropā, lielākoties MVU;

• uz tādiem pārtikas nozarē strādājošiem mikrouzņēmumiem kā gaļas, konditorejas un pārtikas veikaliem vairs neattieksies tikpat stingras dokumentu prasības attiecībā uz higiēnas procedūrām kā uz lielveikaliem. Mikrouzņēmumiem joprojām būs jāievēro stingrie sanitārie standarti, taču vairs nebūs jātērē laiks procedūru aprakstīšanai un detalizētai reģistrēšanai. Analīze liecina, ka, neuzliekot milzīgo administratīvo slogu, šie uzņēmumi varēs reāli nodrošināt iepriekšējo veselības aizsardzības līmeni.

Šis ir Komisijas pirmais priekšlikumu kopums, kura vienīgais mērķis ir mazināt administratīvās formalitātes. Tā kā priekšlikumi paredz atcelt novecojušas vai liekas prasības, nemazinot patērētāju aizsardzības līmeni, Komisija domā, ka likumdevēji tos pieņems ātri un efektīvi.

Pirmo paātrināti īstenojamo pasākumu attiecībā uz kultūraugiem ar augstu enerģētisko vērtību jau apstiprinājusi atbildīgā komiteja, un Komisija to pieņems nākamnedēļ. Ar šo projektu tiks atceltas liekās formalitātes, kas bija jāievēro lauksaimniecisko enerģētikas produktu ražošanā iesaistītajiem lauksaimniekiem un pārstrādātājiem. Turpmākajās nedēļās līdzīgu likumdošanas procedūru izies vēl trīs priekšlikumi šādās jomās:

• lauksaimniecības produktu eksporta procedūru vienkāršošana;

• statistisko apsekojumu vienkāršošana informācijas sabiedrības jomā;

• lieko prasību atcelšana attiecībā uz mazajiem zvejas kuģiem.

Tiesību akta projekts, ar ko tiks atjauninātas administratīvās procedūras jūras transporta jomā, pašlaik tiek veiksmīgi izskatīts Padomes darba grupā. Šis priekšlikums paredz vienkāršot pārvadājumu dokumentāciju, kā arī pārvadātāju apmācību.

Šomēnes likumdevējiem tiks iesniegti vēl divi priekšlikumi. Tie paredz retāk sniegt noteiktus lauksaimniecības statistikas datus par cūkām un liellopiem, kā arī ieviest elektronisku reģistru, kas atvieglotu datu apmaiņu par kravu autopārvadājumiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!