• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pensiju indeksāciju aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.03.2007., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154718

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vides ministra iebildumiem pret Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumiem

Vēl šajā numurā

21.03.2007., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pensiju indeksāciju aprīlī

 

No 1.aprīļa indeksācijas rezultātā pensijas kopumā palielināsies vidēji par 3,78 latiem. Savukārt vecuma pensiju saņēmēji, kas ir lielākā pensionāru daļa, var rēķināties vidēji ar 4,14 latu pieaugumu.

Šā gada 1.aprīlī indeksācijai piemērojamais indekss ir 1,0445. Šo indeksu reizinot ar pašreizējo pensiju (neieskaitot piemaksu pie vecuma pensijas par darbu līdz 1995.gada 31.decembrim), katrs pensijas saņēmējs var aprēķināt savas pensijas jauno apjomu. Piemēram, ja cilvēks saņem vecuma pensiju – 98 latus, tad viņa pensijas apjoms no 1.aprīļa būs 102,36 lati (98 x 1,0445).

Aprīļa indeksācijā pensijas palielināsies 538,3 tūkstošiem pensionāru jeb 94% no visiem pensijas saņēmējiem. Pensiju indeksācija notiek divas reizes gadā.

Aprīlī indeksē tās pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 135 latus jeb trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru. Šai indeksācijai piemērojamo indeksu nosaka, ņemot vērā inflāciju laikā no iepriekšējā gada 1.septembra līdz kārtējā gada 28. vai 29.februārim (ieskaitot). Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, patēriņa cenas 2007.gada februārī, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, ir pieaugušas par 4,45%.

Savukārt oktobrī indeksē gan tās pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 135 latus jeb trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru, gan pensijas, kuru apmērs ir no 135 līdz 225 latiem jeb kuras pārsniedz trīskāršu, bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Oktobra indeksācija valsts pensijām, kuras nepārsniedz 135 latus, ir lielāka, jo tajā ņem vērā gan inflāciju, gan daļu no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma.

Pensiju indeksācija ir paredzēta, lai aizsargātu pensionārus no dzīves dārdzības pieauguma un saglabātu viņu pirktspēju līdzšinējā līmenī.

Kopējie izdevumi 1.aprīļa pensiju indeksācijai ir 19,6 miljoni latu.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!