• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu cūkkopības nozarei Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2007., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154980

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par novadu veidošanu Daugavpils rajonā

Vēl šajā numurā

27.03.2007., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu cūkkopības nozarei Latvijā

 

Pašlaik Latvijas cūkgaļas ražošanas nozarē izveidojusies sarežģīta situācija, ko veicinājuši vairāki nozares attīstību bremzējoši faktori ne tikai vietējā mērogā, bet arī ES kopējā pārtikas tirgū.

Cūkgaļas ražošanas nozares nonākšanai kritiskā situācijā ir vairāki iemesli. Pirmkārt, Krievijas nesaskaņas ar Poliju lauksaimniecības produktu importu dēļ. Tas ietekmē arī citu ES dalībvalstu ražoto pārtikas produktu tirdzniecību, tai skaitā cūkgaļas tirdzniecību, kas savukārt iespaido Latvijas tirgu, jo mūsu valstī pastiprināti tiek ievesta Polijā ražota cūkgaļa. Šajā kontekstā gaļas pārstrādes uzņēmumi iepērk lētāku cūkgaļu, līdz ar to arī kautuves ir samazinājušas dzīvu cūku iepirkumu no vietējiem audzētājiem. Otrkārt, Eiropas tirgū joprojām ir lopbarības graudu trūkums, un cenas graudiem aug. To apliecina Eiropas Komisijas Cūkgaļas vadības komitejā sniegtā informācija un arī citu ES dalībvalstu ziņojumi par situāciju cūkgaļas tirgū. Treškārt, negatīvs faktors bija 2006.gada sausums, pēc kura pazeminājās graudu raža, nelabvēlīgi ietekmējot cūku audzētāju darbu ne tikai Latvijā, bet arī daudzās citās ES dalībvalstīs.

Ņemot vērā kritisko situāciju nozarē, Zemkopības ministrija (ZM) atradusi iespēju no nacionālo subsīdiju programmas cūkkopējiem piešķirt atbalsta līdzekļus, veicot attiecīgus grozījumus Ministru kabineta noteikumos par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2007.gadā un tā piešķiršanas kārtību.

27.martā zemkopības ministrs Mārtiņš Roze detalizēti informē valdību par izveidojušos situāciju nozarē, piedāvājot risinājumus tās stabilizēšanai. 

“Lai cūkkopības nozare varētu pastāvēt un attīstīties, viens no svarīgākajiem faktoriem ir sivēnmāšu skaita saglabāšana. Tālab par katru sivēnmāti tiks izmaksāts vienreizējs 120 latu atbalsts. Latvijā ražotai cūkgaļai ir raksturīga augsta kvalitāte un labas garšas īpatnības, kas panākts, selekcionējot un veidojot vaislas sivēnmātes ar augstas kvalitātes gaļas īpašībām. ZM situācijas stabilizācijai veiks grozījumus nacionālo subsīdiju atbalsta noteikumos, lai cūkkopjiem būtu iespēja saglabāt augstvērtīgus vaislas dzīvniekus un tie nebūtu jālikvidē,” skaidro zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

Zemkopības ministrs norāda: “Ir skaidrs, ka saistībā ar procesiem Eiropas tirgū cūkgaļas ražošana Latvijā šobrīd atrodas nelabvēlīgā situācijā, kas, bez šaubām, ietekmē cūkkopju turpmāko darbu un labklājību. Līdzīgi procesi skāruši arī daudzas citas ES dalībvalstis. Ministrija, rēķinoties ar šo situāciju nozarē, sākusi darbu pie gaļas nozares attīstības stratēģijas veidošanas, kuras izstrādē noteikti tiks iesaistīti arī paši gaļas ražotāji.”

M.Roze arī atgādina, ka Latvijas cūkkopjiem joprojām ir iespēja importēt lopbarības graudus no Krievijas. Lai veiktu graudu importu, vajadzīga importa licence, tādēļ saimniecībai vispirms jāvēršas Lauku atbalsta dienestā, kura speciālisti interesentus informēs par importa veikšanas kārtību un nepieciešamajiem dokumentiem. Kontaktus Latvijas lauksaimniekiem ar graudu tirgotājiem Krievijā palīdzēs nodibināt specializētais atašejs Latvijas Republikas vēstniecībā Krievijas Federācijā Aivars Graudiņš.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!