• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Lukašenko pasludina brīvas vēlēšanas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.1999., Nr. 372/373 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Reformētais komunists"

Vēl šajā numurā

11.11.1999., Nr. 372/373

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Lukašenko pasludina brīvas vēlēšanas"

"Frankfurter Allgemeine Zeitung"

— 99.11.03.

Dialogs ar opozīciju. Štatkevičs atbrīvots. ES trijnieka Baltkrievijas apmeklējums.

Baltkrievijas valdība prezidenta Lukašenko vadībā otrdien ES trijnieka Minskas apmeklējuma laikā pārsteidzoši apgalvoja, ka tā sāks tiešas sarunas ar opozīciju, kurām nākamajā gadā vajadzētu vainagoties ar brīvām parlamenta vēlēšanām. Turklāt opozīcijai, kurai Lukašenko atņēmis gandrīz visas sabiedrības ietekmēšanas iespējas, drīz tikšot atļauts piekļūt valsts masu medijiem. Atbilstoša vienošanās starp valdību un opozīciju trešdien jāparaksta Minskā. Turklāt nedēļas nogalē un pirmdien no apcietinājuma tika atbrīvoti vairāki opozīcijas politiķi, starp viņiem arī Baltkrievijas sociāldemokrātiskās partijas vadītājs Štatkevičs. Baltkrievijas valdība otrdien parakstīja līgumu par Eiropas Komisijas programmu, kas attiecas uz neatkarīgu mediju izveidi, nevalstisko organizāciju stimulēšanu un izglītības iestāžu izveidi. Šo mērķu realizācijai 27 Baltkrievijas partnerorganizācijām kopumā piešķirti 5 miljoni eiro.

Autoritatīvi valdošā Baltkrievijas prezidenta Lukašenko piekāpšanās acīmredzot saistīta ar bažām par to, ka tā šajā mēnesī paredzētajā EDSO galotņu tikšanās laikā tiks starptautiski izolēta. Izšķirošo pavērsienu sarunās ar Baltkrievijas prezidentu nedēļas nogalē Minskas apmeklējuma laikā panāca EDSO darba grupas vadītājs Baltkrievijā Severins. Severina un Lukašenko tikšanās laikā, kas ilga vairāk nekā trīs stundas, esot "runāta skaidra valoda", tā teica ES trijnieka vadītājs somu diplomāts Nibergs. Acīmredzot ārlietu ministrs Latipovs un prezidenta padomnieks Sasanovs ir iespaidojuši Lukašenko, lai viņš pilnībā nenopostītu tiltu uz Rietumiem.

Nibergs teica, ka vēlēšanām nepieciešamos tiesiskos priekšnoteikumus vajadzētu izstrādāt piecos mēnešos. Vispirms jāsagatavo jauns vēlēšanu likums: tas tāpat kā vienošanās par piekļūšanu masu medijiem, jāapstiprina valdībai un opozīcijas partijām. EDSO misijas vadītājam Minskā Vīkam izdevās valdību un astoņas ietekmīgākās partijas, kā arī opozīcijas kustību iekustināt, lai sāktu sarunu procesu. "Mēs ceram, ka dialogs drīz sāksies," otrdien teica Nibergs: "Mums vairs nav daudz laika." ES un Baltkrievijas valdībai esot kopējs mērķis - 2000.gadā noorganizēt brīvas parlamenta vēlēšanas. "Tas ir vienīgais ceļš, lai izkļūtu no pašas Baltkrievijas izveidotās situācijas."

Tas esot pats par sevi saprotams, ka šis ceļš mērojams tikai saistībā ar preses brīvības piešķiršanu un cilvēktiesību ievērošanu. Uz jautājumu, vai ES atkal sāks ekonomisko sadarbību ar Baltkrieviju, somu diplomāts atbildēja: "Bumba ir Minskā, nevis Briselē."

Pirms vizītes dažas ES ietekmīgas dalībvalstis ES trijnieku atrunāja: kritika par braucienu atskanēja gan no ārlietu ministrijas Berlīnē, kā arī no Amerikas puses.

ES trijnieka apmeklējuma laikā no cietuma tika atbrīvoti vairāki opozicionāri. Līdzās sociāldemokrātam Štatkevičam brīvībā iznāca arī Lukašenko izformētā parlamenta deputāti, liberāļu politiķis Lebedko, kā arī toreizējais komunists Ščukins, tāpat arī divi 19 un 20 gadu veci studenti, kurus apcietināja pēc 17.oktobrī notikušā "Brīvības gājiena" , tika atbrīvoti. Bijušā ministru prezidenta Čigira atbrīvošana, kurš bija opozīcijas izvirzītais kandidāts šā gada maija "alternatīvajās prezidenta vēlēšanās",sagaidāma tuvākajās dienās. Nibergs teica, ka ES trijnieks esot ticies ne vien ar vadošajiem opozīcijas pārstāvjiem, bet arī ar apcietināto, nogalināto un pazudušo opozīcijas politiķu piederīgajiem, arī ar Čigira sievu un kopš vairākām nedēļām nolaupītā opozīcijas politiķa Gončara sievu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!