• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Indijas ārlietu valsts ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.2007., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155148

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Ministru prezidenta darba vizīti Krievijas Federācijā 2007.gada 26.-28.martā

Vēl šajā numurā

29.03.2007., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Indijas ārlietu valsts ministra vizīti Latvijā

 

Tiekoties ar izglītības ministri

28.martā izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža tikās ar Indijas ārlietu valsts ministru Anandu Šarmu. Tikšanās ievadā ministri iepazīstināja ar savu valstu izglītības sistēmām. Viņi bija vienisprātis, ka izglītība ir būtiska jebkuras valsts sekmīgas attīstības daļa. Vienlaikus puses pauda gandarījumu par šo pirmo augsta līmeņa tikšanos un pauda ieinteresētību turpmākās sadarbības veicināšanā, tajā skaitā – augstākās izglītības, zinātnes un pētniecības, kā arī – sporta jomās.

B.Rivža atzīmēja, ka 1995.gadā tika parakstīts Saprašanās memorands starp abu valstu valdībām par sadarbību kultūras, mākslas, izglītības, zinātnes, masu mediju un sporta jomā. Šī memoranda ietvaros pagājušā gada maijā tika parakstīta abu valdību sadarbības programma.

Ministre iepazīstināja ar Latvijas augstākās izglītības sistēmu. Viņa uzsvēra, ka Latvija ir sekmīga Boloņas procesa dalībvalsts, kas paver plašākas starptautiskās sadarbības iespējas, veicina studentu un mācībspēku mobilitāti. B.Rivža atzina, ka Latvijas augstākajai izglītībai paveras aizvien plašākas starptautiskās sadarbības iespējas, tajā skaitā – ar Indiju.

Ministre pastāstīja, ka 2006./2007.mācību gadā mūsu valsts augstskolās mācās 16 studenti no Indijas (7 – Latvijas Universitātē, 7 – Rīgas Stradiņa universitātē, 2 – Rīgas Tehniskajā universitātē). Viņa piebilda, ka Latvijas Universitātes Moderno valodu fakultātē, pateicoties profesoram Viktoram Ivbulim, kurš stažējies Indijā, iniciēti hindu valodas kursi. Savukārt Daugavpils Universitātes docente Inga Belousa ir Visindijas Izglītības pētniecības asociācijas viceprezidente.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieks sporta jautājumos Edgars Šneps raksturoja Latvijas sporta politikas nozari, tās struktūru un uzdevumus. Viņš akcentēja, ka starptautiskā līmenī Latvijai sportam būtiskas ir vairākas lietas, to skaitā cīņa pret dopingu. Viesi pauda interesi par sadarbības iespējām sporta jomā, īpaši sporta medicīnā un treneru apmaiņā.

IZM Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju departamenta direktore Maija Bundule akcentēja mūsu zinātnieku pasaules līmeņa atzinību guvušos sasniegumus, īpaši magnetohidrodinamikā, biomedicīnā, farmācijā, materiālzinātnēs u.c. Viņa informēja par Latvijas zinātnes un pētniecības starptautisko dimensiju, par tās attīstības iespējām. Kā veiksmīgs piemērs tika minēta pagājušajā nedēļā parakstītā deklarācija ar Franciju par “Ampēra iniciatīvu”.

Tikšanās dalībnieki atzina, ka sekmīga Latvijas un Indijas sadarbība varētu turpināt attīstīties jau praktiskā līmenī, piemēram, uz nozaru institūciju divpusējās sadarbības pamata, kā arī – ES un citu starptautisko organizāciju projektu ietvaros.

Abu ministru sarunā piedalījās Indijas vēstniece Zviedrijā un Latvijā Dīpa Gopalana Vadhva, Indijas delegācijas pārstāvji, kā arī IZM amatpersonas.

 

Tiekoties ar e-lietu ministri 

Lai pārrunātu sadarbības iespējas informācijas tehnoloģiju (IT) nozarē un valsts pārvaldes modernizācijā, īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele 27.martā tikās ar Indijas ārlietu valsts ministru Anandu Šarmu. 

“Indija ar savu IT stratēģiju ir veiksmīgi attīstījusi ekonomiku, kā arī kļuvusi par vienu no IT lielvalstīm. Mēs, protams, ar saviem nelielajiem resursiem nevaram sacensties un konkurēt ar Indiju. Taču mēs pilnīgi noteikti varam veiksmīgi sadarboties, jo, piemēram, Latvijai ir augsta līmeņa projektu vadītāji un sistēmu arhitekti, bet Indijai – programmētāji,” norāda Ina Gudele. Tāpēc Latvijas IT nozares interesēs ir atrast veidu, lai ar Indiju varam strādāt kā partneri, bet ne konkurenti.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa, Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!