• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem finanšu noteikumiem ES fondu izmantošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2007., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155249

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nevēlamu piezvejas samazināšanu un izmetumu novēršanu zvejniecībā

Vēl šajā numurā

30.03.2007., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem finanšu noteikumiem ES fondu izmantošanai

 

Divi intensīva darba gadi beidzot nesuši augļus – Eiropas Savienībai tagad ir jauni finanšu noteikumi labākai ES fondu izmantošanai 2007.–2013.gada finansēšanas shēmās. Jaunie noteikumi vienkāršo piekļuvi līdzekļiem un saīsina administratīvās procedūras līdz stingri noteiktam minimumam. Pirmo reizi atklātībā nonāks visu ES līdzekļu saņēmēju vārdi.

 

Procedūru vienkāršošana

Jaunā Finanšu regula (un tās īstenošanas noteikumi, ko 28.martā apstiprinājusi kolēģija) nāk līdzi jaunai 975 miljardu eiro vērtai septiņos gados īstenojamai ES programmu paaudzei. Piekļuvi šiem līdzekļiem atvieglinās birokrātijas mazināšana. Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), skolām, augstskolām, zinātniekiem, attīstības aģentūrām un pašvaldībām vissvarīgākie būs praktiskie uzlabojumi dotāciju un publiskā iepirkuma jomā.

Mazāk dokumentācijas būs vajadzīgs dotācijām līdz 25 000 eiro.

Dotāciju gadījumos personāla veiktais darbs var aizstāt līdzfinansēšanu naudā.

Dotācijām līdz 60 000 eiro pēc finansiālā riska izvērtēšanas varēs nepiemērot finansiālā nodrošinājuma prasību pirms sākuma maksājuma.

Var izdarīt pirkumus par dotāciju līdzekļiem līdz 60 000 eiro, ievērojot minimālas prasības – tikai pareizas finanšu saimniecības principu un interešu konflikta neesamību.

Paaugstināts maksimums (no 50 000 uz 60 000 eiro) publiskā iepirkuma līgumtiesību piešķiršanai vienkāršotā iepirkumu procedūrā.

Paaugstināts maksimums, kas ļauj organizācijām pretendēt uz lētiem ES līgumiem ar deklarāciju uz godavārda, bez sarežģītiem pierādījumiem par to, ka nav sodīti par pārkāpumiem.

Ar daudz augstākiem maksimumiem (līdz 5 000 000 eiro būvdarbu publiskajiem līgumiem) vienkāršota publiskā iepirkuma līgumu piešķiršana ārējā atbalsta jomā.

Komisija kļūs elastīgāka budžeta pārvaldībā, reaģējot humānās palīdzības vai krīžu pārvarēšanas situācijās, gada beigās bez Padomes un Parlamenta iepriekšējas piekrišanas nevilcinoties izmantojot neiztērētos līdzekļus.

 

Sabiedriskās kontroles uzlabošana

ES finansiālās intereses palīdzēs aizsargāt pilnīga pārredzamība un uzlabota kontrole. Struktūrfondu un ārējā atbalsta programmu (no 2008.gada) un lauksaimniecības subsīdiju (no 2009.gada) līdzekļu saņēmēju vārdi visās dalībvalstīs tiks nodoti atklātībai.

Komisijas rīcībā būs uzlabots instruments krāpšanas un uzpirkšanas novēršanai – visām ES iestādēm un dalībvalstu pārvaldes iestādēm būs kopēja centralizēta datu bāze par organizācijām, kurām liegts ES finansējums. Datu bāzē būs attiecīgas ziņas par personām, kas sodītas par krāpšanu vai uzpirkšanu dalībvalstīs un trešajās valstīs, kuras iesaistītas ES programmu īstenošanā.

Jaunie finanšu noteikumi uzlabos dalībvalstu pārskatus par to pārzinātās ES budžeta daļas izpildi (trīs ceturtdaļām no ES kopējā budžeta).

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!