• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības pasivitāti pretraķešu problemātikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2007., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155252

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Romas līgumu parakstīšanas 50.gadadienā pieņemto deklarāciju

Vēl šajā numurā

30.03.2007., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības pasivitāti pretraķešu problemātikā

 

29.martā Briselē Eiropas Parlamenta plenārsēdē notika ES Padomes ģenerālsekretāra, augstā pārstāvja ārējās, drošības un aizsardzības jautājumos Havjera Solanas ziņojuma par Eiropas ārējo un drošības politiku 2007.gadā apspriešana. Latvijas deputāts Ģirts Valdis Kristovskis, uzstājoties debatēs, aizrādīja, ka ES atbildīgie pārstāvji un H.Solana ir iekavējis ES konkrētas nostājas veidošanu ASV pretraķešu sistēmas izveidē, kas jau pāraug problēmā.

Ģ.V.Kristovskis uzskata, ka par šo pretraķešu sistēmu pēdējo mēnešu laikā turpinās pretrunīgu argumentu virzīšana un spekulācijas ES iedzīvotāju negatīva viedokļa veidošanai. Ir nepieļaujams, ka ES augstais pārstāvis nedod pietiekamu pretsparu Krievijas demagoģijai , kas izmanto katru iespēju, lai sevi pieteiktu kā Eiropas demokrātijas noliedzēju. Krievija no jauna “uzpūš” runas par “aukstā kara” bruņošanās drudža atsākšanu, un tas neatstāj Eiropas iedzīvotājus un politiskos spēkus vienaldzīgus, tie tiek dezorientēti.

Rezultātā tiek izdarīts spiediens uz Polijas un Čehijas valstu suverenām tiesībām kopīgi ar ASV lemt par pretraķešu sistēmas aspektiem. Ukrainas parlaments pieņem rezolūciju, ka šie pasākumi apdraud Ukrainas nacionālo drošību. Vācijas un Eiropas politiskajās debatēs kā aktīvs Krievijas pozīcijas aizstāvis ar provokatīviem apgalvojumiem iesaistās sevi jau diskreditējušais politiķis, bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders. Turpretī ES vadošie politiķi pasīvi un izvairīgi pieļauj šādu procesu.

Ģ.V.Kristovskis uzskata, ka ir nepieņemami, ja par pretraķešu sistēmu pozitīvi izsakās tikai NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers.

Ģ.V.Kristovskis uzsvēra, ka Eiropas cilvēki un viņš personīgi sagaida nepārprotamu ES nostāju Eiropas drošības jautājumos, kuru pauž un jāpauž H.Solanam. Cilvēki sagaida H.Solanas, pārstāvja, kurš atbild par ES ārējo, drošības un aizsardzības politiku, nostāju, un tos nevar apmierināt atsauces uz ASV atbildību par pretraķešu sistēmas pasākumiem Eiropā.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!