• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Čehijas parlamenta deputātu vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2007., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155256

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidentes darba vizīti Itālijā 2007.gada 28.-30.martā

Vēl šajā numurā

30.03.2007., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Čehijas parlamenta deputātu vizīti Saeimā

 

27.martā Saeimas Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Anna Seile un komisijas deputāti tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas Sabiedriskās pārvaldes un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētāju Tomu Zajīčeku un viņa vadīto delegāciju.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja A.Seile iepazīstināja viesus ar Saeimas un komisijas darbību. Savukārt Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas Sabiedriskās pārvaldes un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētājs T.Zajīčeks pastāstīja par savas valsts radnieciskās komisijas darba aktualitātēm un izveidotajām apakškomisijām.

Tikšanās laikā abas puses dalījās pieredzē par ES struktūrfondu līdzekļu apguvi un bija vienisprātis, ka tā ir unikāla iespēja savu valstu attīstībai izmantot šo finansiālo atbalstu. Kā pastāstīja T.Zajīčeks, ES finanšu apguves mehānisms Čehijā ir decentralizēts, jo kompetence no Reģionālās attīstības ministrijas ir deleģēta uz atsevišķām ministrijām un reģionu pašvaldībām. Abas puses piekrita viedoklim, ka ES savās prasībās par ES direktīvu ieviešanu un interpretāciju ir stingrāka pret jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm nekā pret vecajām dalībvalstīm.

Čehijas delegācijas pārstāvji bija ieinteresēti par Latvijas teritoriālo plānojumu ar samērā mazo pilsētu un pagastu skaitu, jo Čehijā to skaits ir daudz lielāks. A.Seile norādīja, ka pašreiz Latvijā notiek administratīvi teritoriālā reforma, kas paredz zināmu centralizāciju, jo ir saistīta ar ES līdzekļu apguvi. Tomēr, kā atzina komisijas priekšsēdētāja, šobrīd notiek aktīvas diskusijas par reformu un tās ietekmi uz reģionu attīstību.

 

27.martā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Māris Krastiņš un komisijas deputāti tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas Sabiedriskās pārvaldes un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētāju Tomu Zajīčeku un viņa vadīto delegāciju.

Radniecīgo komisiju priekšsēdētāji M.Krastiņš un T.Zajīčeks iepazīstināja ar savu vadīto komisiju galvenajiem darbības virzieniem un parlamentāro sadarbību ar dažāda līmeņa institūcijām, kā arī pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar administratīvi teritoriālajām pārmaiņām Latvijā un Čehijā.

T.Zajīčeks pastāstīja par iepriekš veiktajām teritoriālajām reformām Čehijā un interesējās par Latvijas pieredzi šajā jautājumā. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāts Māris Kučinskis informēja, ka saskaņā ar Administratīvi teritoriālās reformas likumu līdz 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām Latvijā tiks realizēta vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā reforma. Tās mērķis ir izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvas teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem. Viņš norādīja, ka pašvaldību apvienošanās notiek pēc brīvprātības principa un ka tiek ņemts vērā novada lielums, iedzīvotāju skaits, infrastruktūra un attīstība.

 

27.martā deputātu grupa sadarbībai ar Čehijas parlamentu tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas Sabiedriskās pārvaldes un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētāju Tomu Zajīčeku un viņa vadīto delegāciju.

Par Saeimas deputātu interesi sadarbībai ar Čehijas parlamentu liecina jau 1996.gadā 6.Saeimā izveidotā pirmā sadarbības grupa, sarunas sākumā teica deputātu grupas sadarbībai ar Čehijas parlamentu priekšsēdētājs Uldis Ivars Grava.

Puses bija vienisprātis, ka attiecības starp Latviju un Čehiju vērtējamas kā draudzīgas un sekmīgas, kā arī apliecināja parlamentāro kontaktu svarīgo lomu, īpaši komisiju līmenī. U.I.Grava uzsvēra, ka Latvijas un Čehijas attiecībās arī galvenajos politiskajos jautājumos Eiropas Savienībā valda vienprātība. Kā izcilu viņš novērtēja sadarbību kultūras un izglītības jomā un pauda prieku par šobrīd pa Latviju ceļojošo izstādi “Latviešu–čehu literāro sakaru pieci gadsimti”.

Sarunas gaitā tika pārrunāti arī citi abām valstīm aktuāli jautājumi. Deputāts Leopolds Ozoliņš viesiem pastāstīja par Daugavas gultnē no Baltkrievijā plīsušā naftas vada ieplūdušo dīzeļdegvielu. Deputātu interesēja, kādi profilaktiskie pasākumi vai mācības tiek veikti Čehijā, lai dabu aizsargātu pret iespējamu naftas produktu noplūdi, kā arī ūdeņos jau izplūdušas naftas ierobežošanu. Tika pārrunāta arī abām pusēm aktuālā upju pārplūšanas problēma, veidi, kā to novērst, kā arī pasākumi apbūves ierobežošanai plūdu iespējamības zonās.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!