• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas zemkopības ministra imperatīviem par pērnās zāles dedzināšanas ierobežošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2007., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155331

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2007.gada 29.marta sanāksmē

Vēl šajā numurā

03.04.2007., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas zemkopības ministra imperatīviem par pērnās zāles dedzināšanas ierobežošanu

 

“Diemžēl pavasaris atnācis ar kārtējiem pērnās zāles dedzināšanas gadījumiem Latvijas laukos. Mums visiem spēkiem jācenšas novērst, ka tā vēršas plašumā. Šī prakse ir ne tikvien nevēlama, bet arī bīstama mūsu laukiem,” norāda zemkopības ministrs Mārtiņš Roze. “Tāpēc esmu aicinājis lauku konsultantus visos Latvijas pagastos būt aktīviem un iesaistīties sarunās ar lauksaimniekiem par labas saimniekošanas prakses principiem un īpaši – pērnās zāles dedzināšanas negatīvajiem aspektiem.”

Mārtiņš Roze atgādina, ka lauksaimnieka, zemes īpašnieka vai tās apsaimniekotāja, uzdevums ir apsaimniekojamās teritorijas attīrīšana no degtspējīgiem atkritumiem, tajā skaitā no izkaltušiem zariem un jo īpaši – no pērnās zāles. Viņam jāraugās, lai teritorijā nenotiktu pērnās zāles dedzināšana, un zemei jābūt tādā saimnieciskā kārtībā, lai nekas degšanu neveicinātu.

Pašlaik ir noteikts – lai saimniecības varētu saņemt atbalstu Lauku attīstības plāna (LAP) ietvaros par saimniekošanu mazāk labvēlīgajos apvidos un programmā “Agrovide”, ir jāievēro laba saimniekošanas prakse. Pirmkārt, tas nozīmē koptas un nopļautas pļavas.

Ja tiek konstatēts, ka zemes īpašnieks vai tās apsaimniekotājs nav izpildījis kādu no labas saimniekošanas prakses nosacījumiem, piemēram, tiek novērota pērnās zāles dedzināšana, saimniecībai, kas atrodas mazāk labvēlīgajos apvidos, kā arī saimniecībai, kas pieteikta uz atbalstu LAP pasākumā “Agrovide”, tiek piemērotas soda sankcijas – atbalsts konkrētajam pasākumam tiek samazināts par 10%.

Piemēram, pagājušajā gadā, piemērojot minētās soda sankcijas, no atbalsta pasākumiem Latvijas lauksaimniekiem par pērnās zāles dedzināšanu ir ieturēts 202 381 lats, pārkāpumi konstatēti 964 saimniecībās. 

“Lai gan zemju īpašnieki un apsaimniekotāji tiek brīdināti, aicināti, informēti un sodīti, pērnās zāles dedzināšana joprojām notiek. Zemkopības ministrija turpinās iesākto praksi par atbalsta līdzekļu samazināšanu, tomēr ir skaidrs, ka tā ir metode ilgtermiņam,” norāda Mārtiņš Roze. “Sākoties jaunam pavasarim, es ļoti aicinu lauksaimniekus rūpēties par savu zemi, apzināties pērnās zāles dedzināšanas rezultātā nodarīto postu un ievērot labas saimniekošanas praksi savā teritorijā.”

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!