• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES kohēzijas politiku 2007.-2013.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2007., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155432

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Parlamenta ierosinājumiem ES budžeta reformai

Vēl šajā numurā

04.04.2007., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES kohēzijas politiku 2007.–2013.gadam

Eiropas reģionālās politikas komisāre Danuta Hibnere 2.aprīlī paziņoja: lai Eiropas reģionos panāktu lielāku izaugsmi un kvalitatīvu nodarbinātību, patlaban ļoti strauji noris sagatavošanās jaunajai kohēzijas politikai. Komisāre piebilda, ka patlaban tiek apspriestas programmas, kuru apjoms ir 90% no kopējā kohēzijas politikas budžeta. Eiropas nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju komisārs Vladimirs Špidla pievienojās Danutas Hibneres viedoklim, paužot atzinību visām dalībvalstīm, ka tās savlaicīgi ir iesniegušas Eiropas Komisijai jaunā perioda stratēģiskos plānus un plānošanas perioda prioritātes, un lūdza turpināt iesākto attiecībā uz pārējām darba programmām.

Briselē notikušajā preses konferencē “Izpildīsim plānoto, īstenojot kohēzijas politiku 2007.–2013.gadam” komisāre D.Hibnere teica: “Mēs atrodamies 2007.–2013.gada kohēzijas politikas pagrieziena punktā, tas ir arī pavērsiens mūsu reģionu straujai modernizēšanai, mūsu Eiropas Savienības modernizēšanai. Patlaban mans un komisāra V.Špidlas dienests apspriež programmas, kuru vērtība ir vairāk nekā 311,5 miljardu eiro, lai uz to pamata iespējami drīz sāktu ieguldījumus.”

Komisārs V.Špidla piebilda: “Man ir skaidrs, ka dalībvalstis ir pilnībā atbalstījušas stratēģisko pieeju, kas tika saskaņota ar Komisiju. Finansējuma izmantošana turpmākajos gados nozīmēs, ka mēs, pamatojoties uz šo pieeju, spēsim sasniegt izaugsmes un nodarbinātības mērķus.”

Komisija kohēzijas politikas noteikumos paredzētajā termiņā līdz 2007.gada 5.martam ir saņēmusi visus dokumentus, kuros izklāstītas dalībvalstu prioritātes (valstu stratēģiskie pamatdokumenti – VSPD). Komisija patlaban caurskata VSPD.

“Dalībvalstu stratēģijās paustais ir skaidrs,” teica komisāre D.Hibnere. “Pamatojoties uz šīm stratēģijām, programmas jaunajā periodā sniegs ES izaugsmes, nodarbinātības un ilgtspējīgas attīstības prioritātes. Būs arī būtiski ieguldījumi atjaunojamās enerģijas un enerģētikas efektivitātes jomā, kā arī Eiropas nozīmes infrastruktūrās.”

“Provizoriskos aprēķinos ierosināts, ka apmēram 200 miljardu eiro tiks veltīti tieši ieguldījumiem, lai īstenotu Lisabonas stratēģiju, un no šīs summas 50 miljardi eiro būs paredzēti pētniecībai un attīstībai un jauninājumiem, bet 70 miljardi eiro – cilvēkkapitālam,” piebilda komisārs V.Špidla.

Divi no VSPD, ko nosūtījušas Malta un Grieķija, ir pabeigti, un Komisija ir pieņēmusi lēmumu par darba programmu sarakstu, katra fonda indikatīviem ikgadējiem piešķīrumiem un citiem aspektiem. Komisijas lēmumi par Austrijas, Dānijas un Vācijas VSPD, kas tiks pieņemti tuvākajās dienās. Šis process turpināsies maijā, jūnijā un jūlijā. Sagaidāms, ka Komisija līdz jūlija beigām pieņems lēmumus attiecībā uz visu valstu VSPD.

Kas attiecas uz darba programmām, no 441 paredzētās programmas Komisija ir saņēmusi 311 darba programmas (206 – Eiropas Reģionālās attīstības fondam (ERAF) un 105 – Eiropas Sociālajam fondam). Komisāre D.Hibnere paziņoja par plānošanas “rezultātu uzskaites” ieviešanu, kas būs pieejama Eiropas reģionālās politikas tīmekļa vietnē un kur tiks atspoguļoti visi notikumi saistībā ar VSPD pabeigšanu un darba programmu pieņemšanu.

Kohēzijas politikas budžets laikposmā no 2007. līdz 2013.gadam ir 347,4 miljardi eiro. Tas ir 35% no Kopienas budžeta, un tas ir lielākais šāda veida ieguldījums Eiropas Savienības vēsturē. Komisija ir cieši sadarbojusies ar valstu iestādēm, lai tās pabeigtu valsts stratēģiju pamatdokumentu izstrādi, kam ir saistība ar vispārīgāku valsts reformu programmu, kurā dalībvalstis apraksta īpašus pasākumus, lai modernizētu valsts ekonomiku saskaņā ar Lisabonas stratēģiju izaugsmei un nodarbinātībai.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!