• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa ordeņa pasniegšanu Valsts prezidentei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.2007., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155652

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības valstu prezidentu neformālajām debatēm

Vēl šajā numurā

11.04.2007., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa ordeņa pasniegšanu Valsts prezidentei

 

02.JPG (25772 bytes)
9.aprīlī, Otrajās Lieldienās, Rīgas Kristus piedzimšanas katedrālē: Rīgas un visas Latvijas Pareizticīgās Baznīcas metropolīts Aleksandrs, pasniedzot Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa pirmās pakāpes ordeni
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Rīgas un visas Latvijas Pareizticīgās Baznīcas metropolīts Aleksandrs, pasniedzot Svētā svētmocekļa Jāņa ordeni Valsts prezidentei:

Man ir gods pasniegt jums Latvijas Pareizticīgās baznīcas visaugstāko apbalvojumu – Svētā svētmocekļa Jāņa ordeni. Svētais svētmoceklis Jānis (Pommers) ir mūsu debesu aizstāvis, un viņa netrūdošās relikvijas atrodas šeit. Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē visu savu dzīvi viņš aizstāvēja Kristus patiesību, patiesību kā tādu un svēto pareizticību, un mēs ticam, ka Svētais svētmoceklis Jānis arī šodien dzīvo ne tikai cilvēku sirdīs, bet viņš par saviem labajiem darbiem atrodas Dieva troņa priekšā, un mēs ticam, ka viņš šodien arī lūdzas kopā ar mums – par mums, par mūsu zemi, par Kristus patiesību, par visiem.

Jūsu ekselence, par garīgo, tikumisko vērtību stiprināšanu Latvijas sabiedrībā un par izrādīto godu Latvijas Pareizticīgajai Baznīcai jūs tiekat apbalvota ar Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa augstāko, 1.pakāpes ordeni.

 

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pateicības vārdi pēc ordeņa saņemšanas:

Dārgais Metropolīt Alseksandr, godātie garīdznieki, mīļā Augšāmcelšanās svētku draudze!

Šo augsto apbalvojumu no mūsu visu cienītā un mīlētā Metropolīta rokām kā Valsts prezidente es pieņemu ar dziļāko pazemību un pateicību. Es augstu novērtēju šā ordeņa nosaukumu, kas mums atgādina par cilvēku, kas kalpoja Dievam un cilvēcei un gāja bojā mokās, ļaunuma nomocīts. Viņa liktenis mums atgādina, ka ļaunums vienmēr ir mūsu vidū, ka mums visiem ar kopīgiem spēkiem ar to ir jācīnās. Laicīgā plāksnē to cenšas darīt valsts ar savām iestādēm, un garīgā plāksnē ar ļaunumu cīnās baznīca, jo ļaunums, protams, nevar izpausties pasaulē, ja viņš nav nācis caur cilvēku sirdīm.

Šodien šajā zīmīgajā dienā mēs visi slavējam Dievu tādēļ, ka Kristus ir augšāmcēlies. Pestītājs mūs ir izpircis ar savām asinīm, bet mums katram mirstīgajam cilvēkam, lai mēs taptu atpestīti, atbrīvoti no grēka un no ļauna, ir arī viņš jāsaņem ar savas sirds asinīm, ar savas sirds mīlestību. Visi grēki mums tiek piedoti, taču mums vispirms pašiem tie ir jānožēlo, mums ir jāmācās piedot pašiem sev visu, ko esam darījuši pāri citiem gan gribēdami, gan negribēdami. Tieši šajā spēkā piedot pašiem sev, man šķiet, mēs iegūstam spējas iedziļināties otrā cilvēkā, saprast viņu, un kaut arī viņš mums darījis pāri un darījis ļaunu, arī spēt viņam piedot, un tas nav viegli. Bet piedošanas ceļš ir tas, kas ir pie mūsu īstās atpestīšanas.

Es esmu ļoti pateicīga par man augsti izrādīto godu, jo visus šos gandrīz astoņus gadus, kopš man ir gods kalpot kā Valsts prezidentei, es vienmēr esmu jutusi kā lielu balstu sev blakus Latvijas Pareizticīgo baznīcu, tās garīgo virsvadītāju, visas tās draudzes un viņu garīdzniekus. Es vēlos no sirds pateikties visiem pareizticīgajiem par lūgsnām, ko viņi ir veltījuši gan man kā prezidentei, gan Latvijai kā valstij un zemei. Es vēlētos šai Kristus Augšāmcelšanās dienā atgādināt, ka mēs savu ticību katrs piekopjam, un tajā pašā laikā atrodamies valstī kā laicīgā struktūrā, un katrai ir sava autoritāte un pienākumi, taču vislabāk valsts attīstās tur, kur valda savstarpēja cieņa starp laicīgo un garīgo varu. Es vēlētos pateikties Latvijas Pareizticīgajai baznīcai, ka tā ir bijusi lojāla Latvijas valstij pēc neatkarības atgūšanas, ka tā vienmēr ir sludinājusi vajadzību būt lojāliem pret to zemi, kas ir kļuvusi par jūsu mājvietu vai nu caur paaudžu paaudzēm, vai tikai dažu gadu garumā.

Kā Valsts prezidente es vēlētos atgādināt, ka mēs visi esam Latvijas tautas bērni – nav svarīga mūsu tautība, mūsu ādas krāsa, vai esam bagāti vai nabagi – valsts priekšā mums visiem ir tiesības būt pilsoņiem, baudīt vienādas tiesības likuma priekšā gluži tāpat kā garīgā plāksnē mēs visi esam Dieva bērni un visi vienādi pelnījuši Dieva žēlastību un mīlestību. Es aicinu visus ticīgos šajos Kristus Augšāmcelšanās svētkos atcerēties trīs galvenās lietas, ko Kristus mums mācījis, – ticību, cerību, mīlestību. Un atcerieties, ka lielākā no tām ir mīlestība. Mīlestība uz Dievu, savu līdzcilvēku, un es, kā Valsts prezidente, arī vēlētos atgādināt, – mīlestība uz savu zemi un valsti. Visiem jums kopā es novēlu, lai jums būtu ilgi gadi, laba veselība, un lai plaukst šī valsts un lai viņā zeļ un zied Latvijas Pareizticīgā Baznīca.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!