• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Krievijas veselības prognozes ir drūmas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.1999., Nr. 374/377 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15585

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Lietuvas valūtas tirgū iespējams gūt lielu peļņu"

Vēl šajā numurā

12.11.1999., Nr. 374/377

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Krievijas veselības prognozes ir drūmas"

"International Herald Tribune"

— 99.11.10.

 

Ja demogrāfija nozīmē likteni, tad Krievijas liktenis turpmākajos 50 gados būs šausminošs.

90. gadu vidū Krievijas iedzīvotāju skaits bija 148.3 miljoni. Ap 2015.gadu tie varētu būt tik tikko 138 miljoni, iespējams, pat tikai 131 miljons. Ņemot vērā pēdējā laika statistiku un dzimstības prognozes, zemākais skaitlis šķiet vairāk iespējams, it īpaši ņemot vērā augstāku mirstību tuberkulozes un AIDS epidēmiju dēļ. Apkopojot šo informāciju, kā arī tai pievienojot citus faktorus, pilnīgi iespējams, ka 2050.gadā iedzīvotāju skaits varētu būt ap 80 miljoniem.

Tas varētu atstāt milzīgas sekas uz darbaspēku, bruņotajiem spēkiem un sabiedrību vispār, kā arī visādi ietekmēt Krievijas politiku. Iedzīvotāju skaitam samazinoties tik strauji, daudz nozīmīgāka kļūst katra indivīda veselība.

Aptuveni 75% Krievijas sieviešu, kuras gaida bērnu, cieš ne vien anēmijas dēļ, bet arvien vairāk arī diabēta, endometrozes un seksuāli transmisīvo slimību dēļ. Neauglība palielinās par 3% gadā, un vairāk nekā 15 līdz 20% laulāto pāru nevar būt bērnu.

Kopš 1990.gada 77 reizes ir pieaudzis sifilisa slimnieku skaits gan sieviešu, gan vīriešu vidū, un 50 reižu - 10 līdz 14 gadus vecu meiteņu vidū.

Nepilnvērtīgs uzturs arvien vairāk aizkavē bērnu augšanu un novārdzina organismu. Visā valstī pediatri konstatē mazākus krūšu apmērus, kam pamatā ir nepietiekams uzturs.

Tiek prognozēts, ka tuberkulozes slimnieku skaits ap 2002.gadu varētu sasniegt miljonu.

Visu šo slimnieku ārstēšana prasa gandrīz 30 miljardus $. Šāda nauda nav pieejama, arī no SVF, ne, nemaz nerunājot par pašas Krievijas budžetu, ko pašlaik nopietni ietekmē karš Čečenijā.

Citu nopietnu slimību esamība Krievijā izraisa vēl drūmākas prognozes. Piemēram, audzēju un sirds slimību gadījumu skaits 15 līdz 19 gadu vecu iedzīvotāju vidū ir divreiz lielāks nekā Savienotajās Valstīs. Šajā vecuma grupā arī pašnāvību skaits ir divreiz lielāks nekā ASV. Problēmu vēl vairāk saasina alkoholisms un tabakas lietošana.

Jautājumā par darbaspēka apjomu turpmākajos 15 gados darbaspējīgo iedzīvotāju skaits pēc pieauguma par gandrīz 5 miljoniem varētu samazināties par 9 miljoniem, kad jau būs jūtamas dzimstības samazināšanās sekas. Pēc šīs robežas darbaspējīgo iedzīvotāju skaits samazināsies vēl straujāk. Turklāt jaundzimušo veselības stāvoklis būs vēl sliktāks. Tāpēc nopietnāka kļūs nepieciešamība pēc darba produktivitātes palielināšanās, lai vismaz saglabātu stabilu iekšzemes kopprodukta līmeni. Autors pārāk necer uz produktivitātes paaugstināšanos. Tāpēc jāprognozē iekšzemes kopprodukta samazināšanās, līdz ar to būs pieejams daudz mazāk naudas veselības aprūpes uzlabošanai, un arvien mazāks kļūs to sieviešu skaits, kurām dzims veseli bērni.

Ja problēmas starp Krievijas centru un perifērijām šādu demogrāfisku tendenču dēļ patiesi ir tik nopietnas, tad centra iespējas kontrolēt dabas resursu izmantošanu būs vēl vājākas. Ja republikas paturēs savā rīcībā milzīgu daudzumu, piemēram, jaunatklātā Sahalīnas titāna, kuru parasti saņēma centrs, ko darīs Maskava?

Un kāds gan karaspēks varētu būt Maskavas rīcībā, ja tas būs ne tikai mazāks skaita un fiziskā apjoma ziņā, bet cietīs arī no nopietnām slimībām?

Valstij ar senu ekspansionisma vēsturi nākas atbildēt uz nežēlīgiem jautājumiem. Tai draud nākotne, kas ved vienīgi pretējā virzienā.

Marejs Fešbahs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!