• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ražības līmeni atbalsta saņemšanai kultūraugiem ar augstu enerģētisko vērtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2007., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155917

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reģionālajiem invalīdu atbalsta punktiem

Vēl šajā numurā

17.04.2007., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ražības līmeni atbalsta saņemšanai kultūraugiem ar augstu enerģētisko vērtību

 

Zemkopības ministrija (ZM) noteikusi enerģētisko kultūraugu ražības, saskaņā ar kurām lauksaimnieki šogad varēs pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) atbalstu.

Lai enerģētisko kultūraugu audzētāji saņemtu ES atbalstu, to izaudzētajiem kultūraugiem jāsasniedz noteikts ražības līmenis jeb tā dēvētā reprezentatīvā ražība, kas noteikta atbilstošajā ES regulā. Šo līmeni aprēķinājusi Zemkopības ministrija pēc īpašas metodes, kuras pamatā ir pēdējo piecu gadu vidējie lauksaimniecības kultūru ražības radītāji Latvijā. Savukārt kultūraugi noteikti, ņemot vērā Lauku atbalsta dienestā (LAD) iesniegtajos enerģētisko kultūraugu savācēju un pirmo pārstrādātāju atzīšanas iesniegumos norādītās sugas.

Reprezentatīvās ražības noteiktas šādos apjomos: vasaras rapsim – 10,8 centneri no hektāra; ziemas rapsim – 16,2 centneri no hektāra; kviešiem – 21,2 centneri no hektāra; rudziem – 15,8 centneri no hektāra; miežiem – 14,3 centneri no hektāra un tritikālei – 15,9 centneri no hektāra.

Enerģētisko kultūraugu reprezentatīvās ražības noteiktas, ņemot vērā arī lauksaimnieku nevalstisko organizāciju priekšlikumus.

Saistībā ar administrēšanas sistēmas piemērošanas nepieciešamību jaunajam atbalsta veidam pagaidām nevarēs pieteikties par ilggadīgiem zālājiem, kuri paredzēti siena kā enerģijas produkta izejmateriāla ražošanai, kā arī par platībām, kurās aug ātraudzīgas koku un krūmu sugas enerģijas iegūšanai. Tāpat uz to nevarēs pieteikties lauksaimnieks, kurš pārstrādā enerģijas kultūraugus uz vietas saimniecībā. Līdzko sistēma būs atbilstoši sakārtota, lauksaimnieki atbalstu varēs saņemt arī par šīm pozīcijām. Plānots, ka tas notiks jau 2008.gadā.

Kultūraugu un to ražību saraksts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos “Kārtība, kādā administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu par kultūraugiem ar augstu enerģētisko vērtību” norādīto 13.aprīlī publicēts laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, kur ar to var iepazīties lauksaimnieki.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!