• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Azerbaidžānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2007., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155952

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ārlietu ministra un ASV valsts sekretāres telefonsarunu

Vēl šajā numurā

17.04.2007., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Azerbaidžānā

 

Pie Azerbaidžānas prezidenta

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 16.aprīlī tikās ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alījevu, un amatpersonas pauda atbalstu abu valstu uzņēmēju sadarbībai. Azerbaidžānas prezidents izteica prieku, ka biznesa forumi, kas notika Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vizītes ietvaros Azerbaidžānā un viņa vizītes laikā Latvijā, radījuši jaunu sadarbības modeli, jo 17.aprīlī notiks jau kārtējā abu valstu uzņēmēju tikšanās un interese tikai pieaug. Divpusējās tirdzniecības apgrozījums abu valstu starpā divos gados ir pieaudzis vairāk nekā divas reizes.

Artis Pabriks informēja, ka Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti investēt Azerbaidžānā, piemēram, ieguldot līdzekļus golfa laukuma izveidē. Prezidents atzinīgi novērtēja Latvijas investīcijas Azerbaidžānas attīstībā un informēja par valsts straujo ekonomisko izaugsmi. Viņš norādīja, ka Azerbaidžāna vēlas izveidot ilglaicīgu sadarbību tirdzniecības jomā ar Eiropas Savienības valstīm.

Amatpersonas pārrunāja arī enerģētikas jautājumus. Artis Pabriks norādīja, ka Azerbaidžānai ir liela loma kā energoresursu piegādātājai un tranzīta ceļam un Latvija ir ieinteresēta naftas vada “Odesa–Brodi” izmantošanā Kaspijas jūras naftas resursu transportēšanai. Prezidents atzina, ka enerģētikas jautājumi šobrīd ir Azerbaidžānas politiskās dienaskārtības viens no galvenajiem jautājumiem.

Ilhams Alījevs uzsvēra, ka Azerbaidžāna ir valsts, kurā valda eiropeiskas vērtības, lai gan tā ir islāma valsts, valsts pārvalde no reliģijas ir nodalīta.

 

Pie Azerbaidžānas ārlietu ministra

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 16.aprīlī oficiālās vizītes Azerbaidžānā ietvaros tikās ar ārlietu ministru Elmāru Mammadjarovu un lūdza izskatīt iespēju ieviest bezvīzu režīmu Latvijas pilsoņu ieceļošanai Azerbaidžānā. Viņš informēja, ka Latvija izskata vīzu atvieglojumu piešķiršanu Azerbaidžānas diplomātisko un dienesta pasu turētājiem.

Tikšanās laikā puses atzina, ka abu valstu attiecībām ir raksturīga stabilitāte un savstarpējā sapratne kā divpusējā, tā starptautiskā līmenī. Attiecību nostiprināšanos apliecina arī abu valstu amatpersonu vizītes augstā līmenī. Azerbaidžānas ārlietu ministrs informēja: lai nostiprinātu abu valstu parlamentu sadarbību, arī Saeimas priekšsēdētājs tiek aicināts apmeklēt Azerbaidžānu.

Artis Pabriks ielūdza Elmāru Mammadjarovu apmeklēt Ārlietu ministrijas un Baltijas asamblejas kopīgi rīkoto konferenci “Baltijas valstis un Eiropas kaimiņu politika”, kas notiks 23.novembrī Rīgā. Plānots, ka konferencē piedalīsies Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministri, kā arī atsevišķu ES dalībvalstu un kaimiņvalstu ārlietu resoru vadītāji. Tāpat viņš informēja, ka Šveices prezidentes un ārlietu ministres Mišelīnas Kalmī-Rejas vizītes laikā Rīgā pārrunāta iespēja realizēt kopīgus projektus Dienvidkaukāza valstīs.

Ministrs Artis Pabriks savu kolēģi informēja, ka Rīgas dome ir piešķīrusi trīs hektārus zemes Latvijas Azerbaidžānas biedrībai draudzības parka izveidei, kas tiktu ierīkots Azerbaidžānas arhitektūras stilā. Šobrīd ir izstrādāts parka skiču projekts un notiek tehniskā projekta izstrāde.

Puses atzinīgi novērtēja 1. un 2.martā notikušās Latvijas–Azerbaidžānas starpvaldību komisijas pirmās sēdes rezultātus, kuras laikā tika panākta vienošanās par sadarbību tādās jomās kā rūpniecība, transports un tranzīts, finanšu sektors, komunikācijas un informācijas tehnoloģijas, tūrisms u.c.

Amatpersonas atzina, ka Latvijas vēstniecības atvēršana Azerbaidžānā un Latvijas nacionālās aviokompānijas “airBaltic” nodrošinātie tiešie lidojumi starp abu valstu galvaspilsētām būtiski sekmēs abu valstu attiecību attīstību, īpaši ekonomikas nozarē.

Azerbaidžānas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latviju redz kā atbalstu dažādu jautājumu risināšanai ar Eiropas Savienību un pateicās par līdzšinējo atbalstu.

Ārlietu ministri pārrunāja arī Azerbaidžānas attīstību, situāciju Kalnu Karabahā un Tuvajos Austrumos, abu valstu darbību starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās un citas aktualitātes.

 

Pie Azerbaidžānas Ministru prezidenta

Tiekoties ar Azerbaidžānas Ministru prezidentu Artūru Rasizadi, Artis Pabriks pārrunāja iespējamās abu valstu sadarbības jomas. Puses atzina, ka līdz ar Latvijas vēstniecības atvēršanu Baku būs daudz lielākas iespējas attīstīt tūrismu. Ministru prezidents atzina, ka azerbaidžāņi ar pozitīvām atmiņām atceras Latvijas kūrortus un, iespējams, labprāt apmeklētu mūsu valsti arī šobrīd.

Tāpat puses atzina, ka jāturpina jau veiksmīgi iesāktā sadarbība finanšu sektorā. Artis Pabriks informēja, ka Latvija var piedāvāt savu ekspertīzi produktu sertificēšanā, bibliotēku arhīvu digitalizēšanā un citās jomās.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!