• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vizīti Kostarikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2007., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156089

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas vēstnieces akreditāciju Grieķijā

Vēl šajā numurā

19.04.2007., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vizīti Kostarikā

 

17.aprīlī Kostarikā Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Normans Penke tikās ar Kostarikas Ārlietu ministrijas viceministru Edgaru Ugaldi.

Tikšanās laikā tika noslēgts Saprašanās memorands par politisko konsultāciju mehānisma izveidi starp abu valstu ārlietu ministrijām, kura mērķis ir aktivizēt informācijas apmaiņu starp abu valstu institūcijām nākotnē, kā arī pārrunāta divpusējā sadarbība tādās jomās kā tūrisms, tirdzniecība un nepieciešamība turpmāk strādāt pie dažādiem divpusējiem projektiem saistībā ar minētajām sfērām.

Valsts sekretārs Normans Penke aicināja Kostarikas kolēģus domāt par žurnālistu vizītēm abās valstīs, kas būtu pirmais nozīmīgais solis pretim abu valstu tēlu popularizēšanai un veidošanai katrā valstī, kas, iespējams, palielinātu ne tikai tūristu plūsmu, bet arī radītu abu valstu uzņēmēju interesi kā par Latviju, tā par Kostariku. Jāuzsver, ka kopš 2003.gada starp Latviju un Kostariku pastāv bezvīzu režīms.

Latvijai un Kostarikai ir draudzīgas attiecības, kuras izpaužas pamatvērtību un demokrātisko principu kopīgā aizstāvēšanā starptautiskajās organizācijās. Tikšanās laikā ar viceministru Edgaru Ugaldi nozīmīga loma tika atvēlēta sarunām par sadarbību ANO struktūru ietvaros. Kostarika ir gatava atbalstīt Latvijas kandidatūru ANO ECOSOC no 2011. līdz 2013.gadam, savukārt Latvija ir gatava atbalstīt Kostariku uz nepastāvīgā biedra vietu ANO Drošības padomē no 2008. līdz 2009.gadam.

Tikšanās laikā Kostarikas puse vairākkārtēji uzsvēra Latvijas kā ES dalībvalsts nozīmi partnerībā ar Kostariku, jo Kostarika ir viena no sešām Centrālamerikas valstīm, kura gatavojas piedalīties sarunās par ES un Centrālamerikas asociācijas līgumu, kas ietvertu arī Brīvās tirdzniecības līgumu noslēgšanu nākotnē. Sarunās piedalās visas 27 ES dalībvalstis.

Tikšanās laikā ar Kostarikas viceprezidenti Lauru Činčillu tika pārrunāti reģionālās drošības jautājumi. Valsts sekretārs Normans Penke aicināja viceprezidenti ierasties vizītē Latvijā.

Normanam Penkem vizītes ietvaros notika tikšanās arī ar Kostarikas tūrisma ministru, ar kuru pārrunāja transporta un loģistikas lomu tūristu plūsmas starp Latviju un Kostariku aktivizēšanai, kā arī saruna ar Kostarikas Ekonomikas ministrijas pārstāvi par nepieciešamību ciešāk sadarboties informācijas apmaiņā saistībā ar tirdzniecību ne tikai divpusēju, bet arī abu valstu darbību starptautiskās tirdzniecības institūcijās.

Vizītes Kostarikā noslēgumā valsts sekretārs Normans Penke nolasīja lekciju Kostarikas Diplomātijas institūtā par Latvijas ārpolitikas tendencēm pēc tās iestāšanās Eiropas Savienībā. Par godu N.Penkes vizītei Kostarikas Diplomātijas institūtā bija iespēja apskatīt simboliskus un informatīvus stendus par Latviju.

2007.gada maijā Latvija un Kostarika svinēs ceturto gadadienu kopš diplomātisko attiecību dibināšanas. Šajos četros gados ir veiksmīgi noslēgts abpusējs bezvīzu režīms, kas rada priekšnoteikumus aktīvākai sadarbībai starp valstīm, kā arī ir notikusi vizīšu apmaiņa. 2003.gadā Latvijas Ārlietu ministrijas delegācija toreizējā valsts sekretāra vietnieka Pētera Vaivara vadībā uzturējās Kostarikā, bet 2004.gada septembrī Latvijā viesojās Kostarikas Ārlietu ministrijas viceministrs Marko Vinisio Vargass Pereira.

Valsts sekretāra Penkes vizīte bija pirmā šāda līmeņa vizīte no Latvijas Kostarikā, un tā ir nozīmīga ar to, ka abu valstu amatpersonas vēlreiz apliecināja politisko gribu turpināt aktīvi strādāt pie draudzīgo saišu stiprināšanas nākotnē.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!