• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 19. aprīļa rīkojums Nr. 213 "Par Lauksaimniecībā un pārtikā izmantojamo augu un dzīvnieku, meža un zivju ģenētisko resursu ilgtermiņa saglabāšanas un ilgtspējīgas izmantošanas programmu 2007.-2009.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2007., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.256

Grozījums Ministru kabineta 2005.gada 22.marta noteikumos Nr.195 "Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas fonda izveidošanas, uzkrāšanas un administrēšanas kārtība"

Vēl šajā numurā

20.04.2007., Nr. 65

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 213

Pieņemts: 19.04.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.213 

Rīgā 2007.gada 19.aprīlī (prot. Nr.24 24.§)

Par Lauksaimniecībā un pārtikā izmantojamo augu un dzīvnieku, meža un zivju ģenētisko resursu ilgtermiņa saglabāšanas un ilgtspējīgas izmantošanas programmu 2007.–2009.gadam

 

1. Apstiprināt Lauksaimniecībā un pārtikā izmantojamo augu un dzīvnieku, meža un zivju ģenētisko resursu ilgtermiņa saglabāšanas un ilgtspējīgas izmantošanas programmu 2007.–2009.gadam (turpmāk – programma) un tajā ietvertos rīcības virzienus – lauksaimniecības ģenētisko resursu saglabāšana un ilgtspējīga izmantošana.

2. Noteikt Zemkopības ministriju par atbildīgo institūciju programmas īstenošanā.

3. Programmas īstenošanu 2007.gadā nodrošināt Zemkopības ministrijai piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu 2008.gadā un turpmākajos gados skatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu budžeta prioritāšu pieteikumiem kārtējā gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

4. Zemkopības ministrijai katru gadu līdz 1.aprīlim (sākot ar 2008.gadu) iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par programmas uzdevumu izpildi.

Ministru prezidenta vietā – aizsardzības ministrs A.Slakteris

Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis


 

 

Ministru kabineta

2007.gada 19.aprīļa rīkojums Nr.213

Lauksaimniecībā un pārtikā izmantojamo augu un dzīvnieku, meža un zivju ģenētisko resursu ilgtermiņa saglabāšanas un ilgtspējīgas izmantošanas programmas 2007.–2009.gadam kopsavilkums

1. Situācijas apraksts

Dabas ģenētiskie resursi ir visas cilvēces kopējā bagātība, tāpēc ģenētisko resursu apzināšanai un novērtēšanai, kā arī to saglabāšanas un iespējamās izmantošanas jautājumiem pasaulē velta ļoti lielu uzmanību, jo bioloģiskā un ģenētiskā daudzveidība ir svarīgs nosacījums lauksaimnieciskās ražošanas un lauku vides ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai.

Lauksaimniecībā un pārtikā izmantojamo augu ģenētisko resursu kolekcijas atrodas selekcijas institūtos, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Latvijas Universitātē, Nacionālajā botāniskajā dārzā, kā arī privātajās kolekcijās. Kultūraugu saglabāšana un dokumentēšana līdz šim finansēta no valsts nacionālā atbalsta lauksaimniecībai (subsīdijām), taču tam nav noteikts juridiskais statuss, kā arī nav formulēts, kas ir Latvijas augu ģenētiskie resursi.

Lauksaimniecības dzīvnieku ģenētiskie resursi ir Latvijā izveidotās šķirnes. Tās var būt senas vietējās šķirnes, kā arī apzinātas selekcijas procesā izveidotas šķirnes un šķirnes robežās esošas līnijas (krustojumi).

Dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšanas programmu īsteno vairākas nevalstiskās organizācijas – Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība, Šķirnes saglabāšanas apvienība “Zilā govs”, Latvijas Aitu audzētāju asociācija, Latvijas Zirgaudzētāju biedrība, Latvijas šķirnes zirgu audzētāju asociācija, Cūku ciltsdarba centrs, Latvijas Kazu audzētāju apvienība un Latvijas Biškopības biedrība. 2004.gadā tika apsekotas nozīmīgākās Latvijas izcelsmes lauksaim­niecības dzīvnieku populācijas. Šo pasākumu veica attiecīgās dzīvnieku sugas audzēšanas organizācijas bez valsts finansiālā atbalsta. Vienlaikus jāuzsver, ka nav vienotas dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšanas un popularizēšanas valsts programmas, kā arī nav atbilstošas imunoģenētikas laboratorijas genofonda izpētei un vienotas datu bāzes.

Meža ģenētiskie resursi tiek saglabāti divos veidos – in situ un ex situ. Sākot no 80.gadu vidus Latvijā tiek noteiktas un aizsargātas fenotipiski labākās mežaudzes. Tām tiek piešķirts ģenētisko resursu mežaudžu statuss. Ņemot vērā to, ka Latvijas meži saimnieciskās darbības rezultātā ir atjaunoti ar dažādas izcelsmes reproduktīvo materiālu, ir nepieciešama ģenētiskā izpēte, lai noteiktu, vai audzes ir vietējas izcelsmes un līdz ar to aizsargājamas. Reproduktīvā materiāla vākšana un uzglabāšana ex situ kolekcijā meža ģenētiskajiem resursiem nav veikta. Ir tikai atsevišķi reproduktīvā materiāla vākumi (piemēram, sēklas un potzari). Sēklu ilgstoša uzglabāšana atbilstoši nepieciešamajiem saglabāšanas noteikumiem un apjomiem netiek veikta, ir tikai ierīkoti nelieli ex situ stādījumi. Vienota genofonda datu bāze nav veidota, kā arī sistēmiska dokumentēšana nav veikta.

Latvijas zivju ģenētiskie resursi ir zivju vaislas bari specializētās zivju audzētavās, kā arī faktiski vai potenciāli zivsaimniecībā izmantojamas vērtīgo zivju populācijas, kuru reproduktīvais cikls notiek Latvijas jurisdikcijā esošajos iekšējos ūdeņos un jūras ūdeņos.

Dažādu zivju sugu dabīgo populāciju ģenētiskie resursi ir aizsargāti ar normatīvajiem dokumentiem, kas reglamentē racionālu zivju resursu izmantošanu, kā arī vides aizsardzību. Taču nav sakārtota likumdošana lašu un citu zivju sugu ģenētisko resursu aizsardzības jomā, tajā skaitā aizsardzība no akvakultūras negatīvās ietekmes.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, var secināt, ka visām Zemkopības ministrijas pārziņā esošajām nozarēm nav kopējas ģenētisko resursu vākšanas, uzskaites, izpētes, saglabāšanas un tālākas izmantošanas valsts programmas, kurā būtu formulēti mērķi, uzdevumi, pakļautība, administrēšanas mehānisms, laboratoriju un iekārtu nepieciešamība un izvietojums, kā arī finansiālie resursi attiecīgo pasākumu veikšanai.

2. Programmas mērķis

Programmas mērķis ir nodrošināt lauksaimniecībā un pārtikā izmantojamo augu un dzīvnieku, meža un zivju ģenētisko resursu ilgtermiņa saglabāšanu un ilgtspējīgu izmantošanu, kā arī izveidot vienotu sistēmu lauksaimniecībā un pārtikā izmantojamo augu un dzīvnieku, meža un zivju ģenētisko resursu saglabāšanai, dokumentēšanai, raksturošanai un izpētei.

3. Galvenie uzdevumi

1. Ģenētisko resursu organizatoriskās struktūras izveide.

2. Gēnu bankas iekārtošana, esošo iekārtu atjaunošana un papildināšana ar jaunām atbilstošām iekārtām.

3. Materiāli tehniskās bāzes pilnveidošana un paplašināšana lauksaimniecībā un pārtikā izmantojamo augu, lauksaimniecības dzīvnieku, meža un zivju kolekciju un populāciju saglabāšanas, uzturēšanas un izpētes vietās atbilstoši izstrādātajam grafikam.

4. Datu uzglabāšanas pamatprincipu izstrādāšana dažādās izpētes stadijās esošiem ģenētisko resursu paraugiem – gan to saglabāšanas un izpētes vietās, gan centrālajā datu bāzē.

4. Finansējums

Lauksaimniecībā un pārtikā izmantojamo augu un dzīvnieku, meža un zivju ģenētisko resursu ilgtermiņa saglabāšanas un ilgtspējīgas izmantošanas programmas īstenošanai nepieciešami 1914,8 tūkst. latu.

Finansēšanas avots – valsts pamatbudžets un Eiropas Savienības strukturālie fondi.

Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!