• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bīstamiem patēriņa produktiem Eiropas Savienības tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2007., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības uzņēmumu ciešāku partnerību, lai uzlabotu ārvalstu tirgu pieejamību

Vēl šajā numurā

20.04.2007., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bīstamiem patēriņa produktiem Eiropas Savienības tirgū

 

Uzlabota sadarbība Eiropas mērogā starp muitas iestādēm pagājušajā gadā ir veicinājusi bīstamu patēriņa produktu – no rotaļu lācīšiem līdz matu žāvētājiem, tīrīšanas līdzekļiem, minimotocikliem, šķiltavām un slēpju zābaku stiprinājumiem – skaita samazinājumu ES tirgū. 19.aprīlī Eiropas Komisijas publicētajā ikgadējā (RAPEX) ziņojumā par bīstamiem patēriņa produktiem norādīts, ka rotaļlietas ir apsteigušas elektriskās ierīces kā bīstamu produktu kategoriju, par kuru visbiežāk tiek ziņots. Ķīna tika norādīta kā izcelsmes valsts gandrīz 50% paziņojumu par bīstamiem patēriņa produktiem (440 paziņojumi, 48%). Pagājušajā gadā, izmantojot RAPEX sistēmu, kopā tika izziņoti ierobežojoši pasākumi par 924 bīstamiem patēriņa produktiem. Salīdzinot ar 701 šādu gadījumu 2005.gadā, pieaugums ir par 32%.

Izmantojot RAPEX, ātrās izziņošanas sistēmu par nepārtikas produktiem, valstu iestādes ziņo Komisijai par produktiem, kas rada nopietnu apdraudējumu patērētāju veselībai un drošībai, izņemot pārtikas produktus, farmaceitiskos līdzekļus un medicīnas iekārtas. Šādu informāciju ātri izziņo visām pārējām uzraudzības iestādēm 30 Eiropas valstīs un bīstamos produktus aizliedz vai ierobežo to pārdošanu tirgū. Lai turpinātu uzlabot sistēmas efektivitāti, Komisija aicina ES dalībvalstis uz sekmīgāku sadarbību, kopīgiem centieniem ar valstu tirgus uzraudzības un muitas iestādēm un arī sadarbību ar trešām valstīm. 

“Kopienas ātrās izziņošanas sistēma ir ietekmīgs uzraudzības instruments un izcils Eiropas pievienotās vērtības paraugs,” teica ES patērētāju tiesību aizsardzības komisāre Meglena Kuņeva. “Konstants paziņoto pasākumu skaita pieaugums ir laba zīme, tas liecina, ka Eiropa šajā ziņā kļūst arvien modrāka. Ikgadējā ziņojumā var redzēt, ka sistēma 2006.gadā darbojās tik labi kā vēl nekad. Mans uzdevums ir panākt, lai tā attīstītos, izmantojot visu tās potenciālu.”

Pēdējos gados paziņojumu skaits ir būtiski pieaudzis. Jau otrajā gadā pēc pārskatīto noteikumu par nepārtikas patēriņa produktu drošumu Eiropā stāšanās spēkā paziņojumu skaits par produktiem, kas rada nopietnu apdraudējumu, gandrīz trīskāršojās: 388 paziņojumi 2004.gadā un 924 – 2006.gadā. Salīdzinot ar 2005.gadu, paziņojumu skaits par nopietnu apdraudējumu 2006.gadā ir pieaudzis par 32%. Vairāk nekā 40% no visiem paziņojumiem ir minēti uzņēmēju brīvprātīgi veikti pasākumi, kas ik gadu ievērojami palielinās. Tā ir skaidra norāde, ka Eiropas uzņēmēju vidū pieaug atbildība par drošumu.

Paziņojumos visbiežāk minētie produkti: rotaļlietas (221 paziņojums, 24%), elektriskās ierīces (174 paziņojumi, 19%), transportlīdzekļi (126 paziņojumi, 14%), apgaismes ierīces (98 paziņojumi, 11%), kosmētikas līdzekļi (48 paziņojumi, 5%).

Piecas galvenās apdraudējuma kategorijas ir šādas: bojājumi (274 paziņojumi, 25%), elektriskais šoks (270 paziņojumi, 24%), ugunsbīstamība / apdegumi (194 paziņojumi, 18%), aizrīšanās/ nosmakšana (157 paziņojumi, 14%), ķīmisko vielu apdraudējumi (95 paziņojumi, 9%).

Ķīnas Tautas Republika tika norādīta kā paziņotā produkta izcelsmes valsts gandrīz 50% no visiem gadījumiem (440 paziņojumi, 48%). Lai risinātu šo situāciju, Komisija ir pastiprinājusi sadarbību ar Ķīnu produktu drošuma jomā. Ņemot vērā, ka Ķīna strauji ir kļuvusi par patēriņa produktu lielāko eksportētāju Eiropā, Komisija, lai uzlabotu ievesto produktu drošumu, 2006.gadā parakstīja Saprašanās memorandu un plānu par rotaļlietu drošumu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!