• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mobilo tālruņu izmantošanas cenu samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2007., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156165

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par biodegvielas aprites veicināšanu

Vēl šajā numurā

20.04.2007., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mobilo tālruņu izmantošanas cenu samazināšanu

 

Eiropas Parlamenta (EP) Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja atbalstīja likuma priekšlikumu, kas paredz par 70% samazināt maksu par ienākošajiem un izejošajiem mobilo telefonu zvaniem, Eiropas pilsoņiem izceļojot uz kādu citu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.  

“Pašreizējie tarifi, ko lietotāji maksā par savu mobilo tālruņu izmantošanu, uzturoties citas Eiropas Savienības dalībvalsts teritorijā, ir nesamērīgi un nepamatoti augsti. Daudzi Latvijas iedzīvotāji, atgriežoties no ceļojuma vai darījuma brauciena kādā no ES valstīm, ir nepatīkami pārsteigti, saņemot ikmēneša mobilā telefona rēķinu. Piemēram, Latvijā saruna maksā vidēji ap 6 santīmiem minūtē, taču, zvanot ar Latvijas mobilo, piemēram, no Beļģijas, lietotājam jāšķiras līdz pat 2 latiem minūtē, atkarībā no operatora izvēles. Šādai cenu starpībai nav pamatota skaidrojuma. Šodien izskatītais projekts paredz noteikt maksimālo “Eiropas tarifu”, kas nedrīkstētu pārsniegt 0,40 eiro minūtē, zvanot no ārzemēm, un 0,15 eiro ienākošajiem zvaniem. Šie tarifi vēl tiktu aplikti ar pievienotās vērtības nodokli,” skaidroja EP deputāts Valdis Dombrovskis.

Parlamentārās komitejas deputātiem izdevās vienoties, ka samazinātie tarifi stāsies spēkā automātiski un lietotājiem nevajadzēs pārslēgt līgumu ar mobilo sakaru operatoru.

Aptaujas liecina, ka astoņiem no desmit ES pilsoņiem ir mobilais tālrunis, bet pārliecinošs lietotāju vairākums, ceļojot ārzemēs, ierobežo savus mobilo sakarus. Tam par iemeslu vairāk nekā 80% aptaujāto min pārmērīgās sakaru izmaksas. Dažās dalībvalstīs, tai skaitā Itālijā, Portugālē un Apvienotajā Karalistē, uzcenojums ārvalstu mobilo tālruņu izmatošanai pārsniedz 100%. Pie tam četriem no desmit eiropiešiem nav skaidra priekšstata par viņa veikto sarunu izmaksām.  

“Vairums lietotāju nav informēti par izmaksām, ar kurām viņiem jārēķinās, zvanot vai saņemot zvanus no mājām. Tieši tāpēc mobilo sakaru operatoriem ir jānodrošina bezmaksas informācija par attiecīgās valsts tarifiem,” komentēja V.Dombrovskis.

Pamatojot pārmērīgi augstās viesabonēšanas cenas, telekompānijas min augstos vairumtirdzniecības tarifus, kurus tām uzliek ārzemju sakaru tīklu operatori. Attiecīgi, lai nodrošinātu godīgu konkurenci, projekts paredz noteikt arī cenu absolūto virsotni vairumtirdzniecības līmenī, kuru neviens mobilā tīkla operators nedrīkstēs pārsniegt, piemērojot tarifus citiem operatoriem.

Pēc Eiropas Komisijas aprēķiniem, ES telekompāniju peļņa no viesabonēšanas sastāda apmēram 8,5 miljardus eiro gadā.

Eiropas Parlamenta balsojums plenārsēdē paredzēts maija sākumā, bet jūnijā likumprojekta galīgais variants jāapstiprina ES dalībvalstu Transporta un telekomunikāciju ministriem. Regula varētu stāties spēkā jau 2007.gadā.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!