• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Gruzijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2007., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Zviedrijas ministru tikšanos Zviedrijā

Vēl šajā numurā

20.04.2007., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Gruzijā

 

Pie Gruzijas prezidenta un parlamenta priekšsēdētājas 

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 19.aprīlī oficiālās vizītes ietvaros Gruzijā tikās ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili (Mikheil Saakashvili) un parlamenta priekšsēdētāju Nino Burdžanadzi (Nino Burjanadze), kuri pateicās Latvijai par sniegto atbalstu Eiropas Savienības kaimiņpolitikas ietvaros, īstenojot reformas aizsardzības jomā, kā arī aizstāvot Gruzijas intereses starptautiskajās organizācijās.

Ārlietu ministrs ar Gruzijas prezidentu pārrunāja šā gada septembrī gaidāmo XVII Kriņicas ekonomisko forumu, kurā vienu no paneļdiskusijām vadīs Latvija. Diskusija būs veltīts Gruzijas, Moldovas un Ukrainas nacionālās drošības jautājumiem. Gruzijas prezidents informēja Arti Pabriku par situāciju Gruzijas separātiskajos reģionos, kā arī pārrunāja Latvijas un Gruzijas divpusējo attiecību jautājumus.

Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja pateicās par Latvijas nenovērtējamo atbalstu Gruzijas reformu procesā. Viņa informēja, ka Gruzija ir veikusi būtiskas reformas aizsardzības un ekonomikas jomā, taču vēl nepieciešams laiks, lai tās īstenotu dzīvē. Tāpat vēl nepieciešami uzlabojumi nodokļu politikas, izglītības un tieslietu jomās. Gruzijas puse izrādīja interesi par iespējamo sadarbību tiesnešu apmācībā un kontaktu veidošanā starp abu valstu augstskolām. Parlamenta priekšsēdētāja uzsvēra, ka Gruzijas tālākai attīstībai ļoti nepieciešamas ārvalstu investīcijas, tāpēc augstu novērtēja Latvijas ieguldījumu ekonomiskās izaugsmes veicināšanā.

Amatpersonas atzina, ka ir liels potenciāls tūrisma nozares attīstībā abu valstu starpā, jo Latvijas iedzīvotāju interese par tūrisma iespējām Gruzijā ir ļoti liela un arī gruzīniem ir saglabājušās ļoti pozitīvas atmiņas par Rīgu un Latvijas iedzīvotāju viesmīlību.

Artis Pabriks informēja, ka Latvijas iemaksas ANO Komisariātā bēgļu jautājumos 2007.gadā tiks rezervētas projektu īstenošanai Gruzijā.

 

Uzstājoties NATO Parlamentārās asamblejas 65.seminārā 

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 19.aprīlī, uzstājoties NATO Parlamentārās asamblejas 65.seminārā, sveica Gruziju ar tās progresu, īstenojot reformas ceļā uz integrāciju Eiroatlantiskajās organizācijās. 

“Gruzija nevar palikt, kur tā ir, tā nevar griezties atpakaļ. Vienīgais ceļš – doties uz priekšu, un Latvija var palīdzēt to īstenot,” teica ārlietu ministrs.

Artis Pabriks atgādināja, ka Latvija vēl pavisam nesen bija līdzīgā situācijā kā Gruzija. Viņš uzsvēra, ka reformu process nav viegls un ātrs, taču ar intensīvu darbu ir sasniedzami pat visaugstākie mērķi. “Es ticu Gruzijas nākotnei un ticu tam, ka tā būs saistīta gan ar NATO, gan Eiropas Savienību,” teica Artis Pabriks.

Viņš apsveica Gruziju kā reformu līderi starp valstīm, kas izrādījušas vēlmi pievienoties NATO. Ārlietu ministrs norādīja, ka Latvija maksimāli cenšas piedalīties miera nodrošināšanas operācijās pasaulē un ļoti pozitīvi novērtēja Gruzijas aktīvo dalību starptautiskajās operācijās, kas liecina, ka Gruzija jūtas līdzatbildīga par mūsdienu drošības izaicinājumiem.

Ministrs pauda Latvijas atbalstu NATO tālākai paplašināšanai un solīja arī turpmāk sniegt nepieciešamo atbalstu Gruzijas reformu procesā un interešu aizstāvēšanā. Viņš norādīja, ka arī dalība Eiropas Savienībā ir ļoti būtiska, jo tā sniedz ekonomisko drošību, ceļ labklājības līmeni valstij un pauda cerību, ka jau tuvākajos gados Latvija un Gruzija būs līdzvērtīgas partneres pie Eiropas Savienības un NATO diskusiju galda.

Noslēdzot oficiālo vizīti Gruzijā, Artis Pabriks atklāja Jaņa Rozentāla mākslas skolas audzēkņu izstādi. Ministrs pauda cerību, ka nākotnē abu valstu starpā kultūras projekti kļūs aizvien daudzveidīgāki.

Šodien, 20.aprīlī, ministrs uzturas oficiālā vizītē Armēnijā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!