• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 20. aprīļa rīkojums Nr. 216 "Par Ārlietu ministrijas darbības stratēģiju 2007.-2009.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2007., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156220

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.265

Par Latvijas Republikas valdības un Peru Republikas valdības līgumu par sadarbību kultūrā, zinātnē un izglītībā

Vēl šajā numurā

24.04.2007., Nr. 66

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 216

Pieņemts: 20.04.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.216

Rīgā 2007.gada 20.aprīlī (prot. Nr.23 26.§)

Par Ārlietu ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam

 

1. Apstiprināt Ārlietu ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam (turpmāk – stratēģija).

2. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu stratēģijas īstenošanai turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu vidēja termiņa budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot valsts budžeta projektu 2008.gadam un turpmākajiem gadiem.

Ministru prezidenta vietā – aizsardzības ministrs A.Slakteris

Ārlietu ministra vietā – kultūras ministre H.Demakova

 

(Ministru kabineta

2007.gada 20.aprīļa rīkojums Nr.216)

Ārlietu ministrijas darbības stratēģijas 2007.–2009.gadam kopsavilkums

Ārlietu ministrijas darbības stratēģija 2007.–2009.gadam (turpmāk – stratēģija) ir ministrijas vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments, kas ietver ministrijas mērķus, darbības virzienus, to īstenošanas programmas un nepieciešamo finansējumu. Šis dokuments atspoguļo Latvijas diplomātiskā un konsulārā dienesta darbību turpmākajos trijos gados.

Ministru kabineta 2006.gada 6.jūnija rīkojums Nr.417 “Par Latvijas ārpolitikas pamatnostādnēm 2006.–2010.gadam” (turpmāk – ārpolitikas pamatnostādnes) ir 1995.gadā izstrādātās ārlietu koncepcijas “Latvijas ārpolitikas pamatvirzieni līdz 2005.gadam” turpinājums.

Savukārt stratēģija ir ārpolitikas pamatnostādņu īstenošanas dokuments un rīcības plāns. Tas ir dokuments, kas samēro ministrijas darbības prioritātes un budžetu.

Latvijas ārlietu plānošanu pastāvīgi ietekmē strauji mainīgā vide ārpus valsts robežām. Mūsu dalība Eiropas Savienībā nosaka to, ka Latvijas iekšpolitika iegūst arvien lielāku nozīmi ārpolitikas sekmīgā īstenošanā. Daudzu nozaru ministriju lēmumi izriet no diskusijām Eiropas Savienības līmenī, tāpēc būtiski pieaug citu ministriju atbildība par to, lai diskusijas Eiropas Savienībā par konkrētām politikām, kas tieši saistītas ar Eiropas Savienības iedzīvotāju ikdienu un drošību, ļautu rast risinājumus, kas atbilst Latvijas sabiedrības un Eiropas Savienības sekmīgas attīstības interesēm. Ārlietu ministrijai šajā procesā ir svarīga koordinējoša loma.

Ministrijas ārpolitikas galvenie rīcības virzieni tiek īstenoti ar šādu budžeta programmu starpniecību:

Ārlietu pārvalde;

Iemaksas starptautiskajās organizācijās;

Latvijas institūts;

Attīstības sadarbības projekti un starp­tautiskā palīdzība.

Stratēģijas programmu “Ārlietu pārvalde” veido divas apakšprogrammas – “Centrālais aparāts” un “Diplomātiskās misijas ārvalstīs”.

Ministrija ir nolēmusi 2008.gada budžetā mainīt programmas “Ārlietu pārvalde” apakšprogrammu sadalījumu, atsakoties no atsevišķas apakš­programmas “Konsulārais nodrošinājums”. Turpmāk konsulārā politika būs viens no apakšprogrammas “Centrālais aparāts” darbības virzieniem.

Stratēģiju plānots aktualizēt katru gadu budžeta plānošanas procesā. Lai īstenotu stratēģiju, ministrija un tās padotībā esošās institūcijas katru gadu izstrādās darba plānus, savukārt par pārskatu sniegšanas instrumentiem tiks izmantoti pārskati par darba plānu izpildi un gada publiskie pārskati. Stratēģijas izpilde tiks kontrolēta sadarbībā ar ministrijas Iekšējā audita nodaļu.

2007.gadā ministrija turpinās darbu pie ārpolitikas prioritāro uzdevumu samērošanas ar budžeta plānošanu. Šajā procesā tiks formulēti diplomātiskā un konsulārā dienesta darbības plānošanas cikli un veikta atbilstoša finanšu analīze. Tas ļaus sekmīgāk piemēroties Latvijas valstī iecerētajai vidēja termiņa budžeta plānošanai.

Ņemot vērā to, ka ārpolitikas pamatnostādnes un stratēģija daļēji nesakrīt darbības laika ziņā, ir jāizstrādā plāns, kas nosaka atbildību par nākamo dokumentu – stratēģijas 2010.–2013.gadam un ārpolitikas pamatnostādņu pēc 2010.gada (nosacīts dokumenta nosaukums) – izstrādi, kā arī minēto dokumentu projektu izstrādes kārtību (nosakot, kādā veidā un secībā tas darāms).

Šobrīd nav iespējams paredzēt, kad jāsāk izstrādāt jaunais dokuments – ārpolitikas pamatnostādnes pēc 2010.gada. Varam pieņemt, ka to izstrādāšanai būs nepieciešami vismaz divi gadi, tādēļ darbu vajadzētu sākt 2008.gadā.

Ārlietu ministra vietā – kultūras ministre H.Demakova

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!