• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par HIV/AIDS apkarošanu ES un kaimiņvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2007., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156356

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Miris bijušais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins, Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarības atzinējs

Vēl šajā numurā

25.04.2007., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par HIV/AIDS apkarošanu ES un kaimiņvalstīs

 

Cilvēku skaits, kas inficējas ar HIV un mirst no slimībām, kas saistītas ar AIDS, turpina palielināties gan Eiropas Savienībā, gan tās kaimiņvalstīs. 24.aprīlī pieņemtajā Georga Andrejeva sagatavotajā ziņojumā par HIV/AIDS apkarošanu ES un kaimiņvalstīs Eiropas Parlaments norāda uz vajadzību pēc informatīviem un izglītojošiem pasākumiem – īpaši tādiem, kas uzrunā jauniešus un aicina veicināt, lai ārstēšanās būtu pieejama visiem.

Georgs Andrejevs, iepazīstinot ar ziņojumu, pievērsa uzmanību tam, cik svarīgi ir nodrošināt līdzvērtīgu piekļuvi zālēm visā Eiropas Savienībā. Deputāts aicināja atbalstīt ziņojumā papildu punktu, kas mudina dalībvalstis apsvērt iespēju pilnvarot Eiropas Komisiju risināt sarunas ar farmācijas pārstāvjiem, lai antiretrovīrusu zāles ES tiktu pārdotas par zemākām cenām. Šo punktu Parlaments, balsojot par ziņojumu, atbalstīja. Deputāts arī aicināja dalībvalstis un Eiropas Komisiju atbalstīt nevalstiskās un sabiedriskās organizācijas, sniedzot tām nepieciešamo finansējumu.

Ziņojums balstīts uz Eiropas Komisijas paziņojumu «HIV/AIDS apkarošana Eiropas Savienībā un kaimiņvalstīs laikposmā no 2006. līdz 2009.gadam”. Parlaments atzinīgi vērtē Komisijas iniciatīvas, vienlaikus rosinot papildu pasākumus un vēršot uzmanību uz darbībām, kas jāveic, ņemot vērā vīrusa izplatību un dažādu valstu īpatnības. 

 

Jāinformē sabiedrība

Atbalstot G.Andrejeva ziņojumu, Parlaments aicina plašāk informēt iedzīvotājus, «it īpaši pusaudžus un jauniešus par HIV infekciju, tās pārnēsāšanas veidiem, HIV pārbaudēm» un profilaksi. Deputāti «aicina dalībvalstis atbalstīt veselības izglītību skolās», un iesaka Eiropas jauniešu portālā iekļaut informāciju «par aprūpi, kas attiecībā uz HIV/AIDS ir pieejama dalībvalstīs».

Eirobarometra 2006.gada februārī publicētais pārskats vēsta, ka 54% no ES iedzīvotājiem ir pārliecināti, ka ar HIV var inficēties, «skūpstoties ar kādu, kas ir inficēts ar AIDS vai kurš ir HIV pozitīvs”, un 42% tic, ka ar HIV var inficēties, «dzerot no glāzes, no kuras tikko ir dzēris kāds, kas ir inficējies ar AIDS vai ir HIV pozitīvs”.

 

Jāuzlabo piekļuve finansējumam

Ziņojumā norādīts uz akūtu problēmu – nevalstiskām organizācijām (NVO), kas aktīvi darbojas HIV/AIDS apkarošanā, trūkst finansiāla atbalsta. Parlaments pauž nožēlu, ka nav harmonizēti pastāvošie noteikumi NVO tiešai finansēšanai no Kopienas budžeta. Tas aicina Komisiju «izvērtēt esošās procedūras, lai uzlabotu NVO piekļuvi dažādiem Kopienas finansējuma veidiem». Jo īpaši būtiski tas ir Latvijas kontekstā, jo iestāšanās ES daudzām jauno dalībvalstu NVO nozīmēja pēkšņu finansējuma pārtraukšanu no starptautiskiem avotiem ārpus ES.

Parlaments arī «aicina Komisiju izstrādāt skaidrus noteikumus par struktūrfondu un sociālo fondu izmantošanu projektiem» saistībā ar HIV/AIDS.

 

Jāveicina pētniecība un zāļu pieejamība

Ziņojumā ieteikts, ka ārstniecības metožu attīstībai jāizmanto visas Septītās pētniecības pamatprogrammas sniegtās iespējas, lai turpinātu finansēt un meklēt perspektīvus projektus, kuri varētu nodrošināt jaunu inovatīvu antiretrovīrusu zāļu, vakcīnu un mikrobicīdu radīšanu. 

Parlaments pauž bažas par AIDS ārstēšanai nepieciešamo zāļu augstajām cenām un aicina sekmēt, lai visiem inficētajiem cilvēkiem būtu pieejamas zāles HIV ārstēšanai. Šai sakarā Parlaments mudina Komisiju meklēt labākus risinājumus saistībā ar zāļu patenta tiesību pagarināšanu nelielu produkta izmaiņu gadījumos.  

Deputāti aicina Komisiju veicināt profilakses un pasākumus, tostarp prezervatīvu izmantošanu, narkotikas aizstājošu ārstēšanu, piekļuvi brīvprātīgai testēšanai, sterilu adatu un šļirču iegūšanu apmaiņā pret izlietotajām un konsultāciju sniegšanu personām, kas pieder pie grupām, kas tiek uzskatītas par mazāk aizsargātām, kā arī ar HIV inficētām personām. Ieteikts arī izveidot Eiropas informācijas apmaiņas centru, lai apkopotu slimības apkarošanas labāko praksi.

Parlaments atzinīgi vērtē Komisijas paziņojumu palīdzēt apkarot slimību arī kaimiņvalstīs un mudina šim mērķim izmantot gan valsts un privātā sektora partnerību, gan citus finansējuma avotus. Īpašu uzmanību Parlaments aicina pievērst Kaļiņingradas apgabalam.

Cilvēki ar HIV/AIDS joprojām ir pakļauti daudziem aizspriedumiem un bieži tiek diskriminēti. Tādēļ Parlaments mudina Komisiju veidot izglītojošas programmas, kas vēršas pret homofobiju, neizpratni un nosodījumu.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!