• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007.gada 7.maija ārkārtas sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2007., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156814

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 8.maijā, Latvija, Eiropa un pasaule atzīmē Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru dienu Rīt, 9.maijā, Latvija un Eiropa atzīmēs Eiropas dienu un Romas līgumu 50.gadadienu

Vēl šajā numurā

08.05.2007., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2007.gada 7.maija ārkārtas sēdē

 

FM: Par ES direktīvas projektu par automobiļu nodokļiem

Latvija neatbalsta Eiropas Savienības (ES) direktīvas projektu par nodokļiem, ar kuriem apliek vieglos automobiļus, jo direktīvas projektā paredzētie ES vienotie noteikumi transportlīdzekļu reģistrācijai un ikgadējo nodokļu aprēķinam ir nepamatoti sarežģīti un sadārdzinātu administrēšanu. Šo Latvijas viedokli 8.maijā Briselē notiekošajā Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē pauž Latvijas finanšu ministrs Oskars Spurdziņš. Latvijas pozīcija visos padomes darba kārtības jautājumos tika apstiprināta Ministru kabineta ārkārtas sēdē pirmdien, 7.maijā.

Paredzēts, ka ECOFIN sanāksmes laikā pēc Vācijas prezidentūras ierosinājuma finanšu ministri apspriedīs Padomes direktīvas projektu par nodokļiem, ar kuriem apliek vieglos automobiļus. Tas ticis izstrādāts, lai uzlabotu iekšējā tirgus funkcionēšanu, kā arī īstenotu Kopienas stratēģiju samazināt CO2 emisiju no vieglajiem automobiļiem. Būtiskākie Vācijas prezidentūras identificētie jautājumi šobrīd ir: automobiļu reģistrācijas nodokļa un transportlīdzekļu ikgadējās nodevas atmaksas sistēmas radīšana; reģistrācijas nodokļa atcelšana; automobiļu reģistrācijas nodoklis un transportlīdzekļu ikgadējās nodevas aprēķināšana, pamatojoties uz CO2 emisiju.

Gadījumā, ja direktīvas projekts tiktu apstiprināts un īstenots tā pašreizējā redakcijā, Latvijā būtiski būtu jāmaina nodokļu un nodevu sistēma automobiļiem, kā arī jāveic izmaiņas to administrēšanā.

Tādēļ Latvija pēc būtības neatbalsta direktīvas projektu, jo tajā paredzētie harmonizētie noteikumi transportlīdzekļu reģistrācijai un ikgadējo nodokļu aprēķinam ir nepamatoti sarežģīti, kā arī nodokļa aprēķināšanas, iekasēšanas un atmaksas sistēma tiktu balstīta uz vairākiem subjektīviem kritērijiem. Direktīvas projektā paredzētā nodokļu harmonizācija būtiski sadārdzinātu nodokļu administrēšanu. Latvija uzskata, ka šā nodokļa piemērošanas jautājums ir dalībvalstu kompetencē un ir jāmeklē citi, efektīvāki instrumenti, ar kuriem veicināt CO2 emisijas samazināšanos.

Latvija varētu atbalstīt priekšlikumu par nodokļa atmaksas sistēmas izveidošanu, jo jau pašlaik daļēji pastāv šāda sistēma. Tomēr sistēma būtu jāveido tā, lai atmaksas administrēšanas izmaksas nepārsniegtu sasniedzamo ieguvumu no nodokļa atmaksas. Iespējams, vajadzētu noteikt minimālo summu nodokļa atmaksai, no kuras būtu jāsāk veikt nodokļa atmaksa.

Latvija izprot vides faktora nozīmību, kā arī to, ka šajā kontekstā ir nepieciešams samazināt vai ierobežot fosilo energoresursu patēriņu, līdz ar to Latvija varētu turpināt izvērtēt dažādu veidu risinājumus automobiļu aplikšanai ar nodokli, piemēram, diferencēt nodokļus pēc parametriem, kas netieši ir saistīti ar CO2 emisiju daudzumu (automobiļu dzinēju motoru tilpuma, vecuma). Direktīvas projektā, ja tas sarunu procesā tomēr tiktu konceptuāli atbalstīts, būtu jāiekļauj iespēja dalībvalstīm pašām izvēlēties kritērijus, pēc kādiem tiks diferencēti nodokļi (CO2, automobiļu vecums, pilna masa vai motora tilpums), ņemot vērā valstu nodokļu administrēšanas iespējas un ekonomisko situāciju.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!