• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rezolūciju ES un Krievijas samitam un atbalstu Igaunijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2007., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156815

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds"

Vēl šajā numurā

08.05.2007., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rezolūciju ES un Krievijas samitam un atbalstu Igaunijai

 

Eiropas Parlamenta Nāciju Eiropas politiskā grupa sakarā ar gaidāmo Eiropas Savienības un Krievijas samitu izstrādājusi rezolūciju, kurā iekļauti deputātes Ineses Vaideres priekšlikumi.

Rezolūcija skar ES un Krievijas partnerības un sadarbības nolīgumu, kuru paredzēts pārrunāt gaidāmajā samitā 18.maijā. Kaut gan ES un Krievijas attiecību attīstības vēlamais scenārijs būtu abpusēji izdevīga ekonomiskā un politiskā sadarbība, tomēr šobrīd ir bažas par kaimiņattiecību veiksmīgu attīstību un samita pozitīvu devumu. Par demokrātisko procesu vājināšanos Krievijā liecina valsts kontrolei pakļautie lielākie mediji, ierobežota izteiksmes brīvība, cilvēktiesību aktīvistu vajāšana, Krievijas valdības oponentu slepkavības u.c.

Rezolūcijā iekļautie I.Vaideres priekšlikumi pamatā attiecas uz Igaunijas politiskajiem notikumiem, kurus izraisījusi Bronzas kareivja pieminekļa pārvietošana, kā arī uz nepieciešamību atgādināt Krievijai par Baltijas valstu okupācijas fakta atzīšanu.

Rezolūcijā iestrādāts I.Vaideres ieteikums sniegt maksimālu atbalstu Igaunijai šajā situācijā. Inese Vaidere uzskata, ka Sarkanās armijas pieminekļa jautājums ir Igaunijas iekšējā lieta, bet reakcija uz Krievijas akcijām un izteikumiem – ES kompetence.  

I.Vaidere:ES skaidri jānosaka, ka Maskavas draudi par ekonomiskajām sankcijām un prasības pret Igaunijas likumīgo valdību nav akceptējami un apdraud veiksmīgu ES un Krievijas savstarpējo attiecību turpmāku norisi. Krievijai nekavējoties jāpārtrauc Igaunijas vēstniecības blokāde Maskavā un nekārtības ap to, kā arī vēstniecības darbinieku apdraudējums, nodrošinot vēstniecības darbu atbilstoši Vīnes konvencijai. Eiropas Savienībai jāatgādina, ka Krievijai ir laiks atzīt Baltijas valstu okupācijas faktu, lai novērstu līdzīgu konfliktu iespējamību nākotnē.”

Deputāte uzsver, ka ES jādemonstrē dalībvalstu solidaritāte attiecībās ar Krieviju, paužot savu viedokli vienā balsī un aicinot Krieviju respektēt demokrātiju, atmetot nepārtraukto vēlmi iejaukties citu valstu iekšējās lietās.

Valda Ģēģere

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!