• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aicinājumu Eiropas Savienībai nepieļaut Krievijai uzturēt padomju "vēsturiskās patiesības". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2007., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES un Krievijas konsultācijām cilvēktiesību jautājumos

Vēl šajā numurā

09.05.2007., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aicinājumu Eiropas Savienībai nepieļaut Krievijai uzturēt padomju “vēsturiskās patiesības”

8.maijā Briselē Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejā tika skatīts jautājums par Igaunijas un Krievijas attiecībām, kas saasinājušās sakarā ar padomju karavīru pieminekļa un apbedījumu pārvietošanu no Tallinas centra uz tam piemērotāku vietu.

Latvijas EP deputāts Ģirts Valdis Kristovskis debatēs norādīja, ka Krievijas prasība saglabāt Tallinas un tam līdzīgu pieminekļu atrašanos citās Baltijas valstīs pēc būtības turpina 50 gadu garumā okupēto teritoriju iedzīvotāju pazemošanu. Šādi pieminekļi reprezentē okupācijas varas simbolus. Tāpēc ES ir ne tikai jānosoda Krievijas iejaukšanās pieminekļa pārvietošanas procesā, bet arī jārūpējas par ES “kopējo vērtību” satura padziļināšanu. ES “kopējām vērtībām” ir jāatspoguļo vēsturiskā patiesība par Baltijas valstīm un tautām nodarīto kaitējumu padomju varas gados. Ir neiedomājami, ka ES “kopējās vērtības” apiet vēsturisko patiesību un ka Baltijas valstīm jāsamierinās ar Putina vadītās Krievijas uzspiesto “vērtību” interpretāciju, kura sakņojas padomju simbolu uzturēšanā un padomju noziegumu glorificēšanā.

Latvijas deputāts aicināja veidot ES nostāju, kas nodrošinātu PSRS savulaik okupētajās Baltijas valstu teritorijās izvietoto padomju varas simbolu miermīlīgu pārvietošanu no pilsētu centriem uz tiem atbilstoši piemērotām vietām, kur padomju karavīru mirstīgās atliekas var netraucēti atrasties Dieva mierā, kur tie vairs nepazemotu un netracinātu okupācijas gados cietušos iedzīvotājus.

EP Ārlietu komiteja apsprieda nepieciešamību EP rezolūcijā “Par ES un Krievijas samitu” iekļaut papildinājumus, kas izsaka atbalstu Igaunijas valstij un sabiedrībai un nosoda Krievijas agresīvo ārpolitiku, kas neadekvātiem paņēmieniem iejaucas Igaunijas iekšējās lietās, kas uzskatāms kā mēģinājums graut ES valstu vienotību.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!