• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu statistikas grāmatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.1999., Nr. 381/383 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15694

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Liepājas pārstāvniecību Rīgā. Par pirmo jubileju

Vēl šajā numurā

17.11.1999., Nr. 381/383

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu statistikas grāmatu

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) turpina izdot plašus datu krājumus, kuri ir neaizvietojami visiem, kas interesējas par Latvijas tautsaimniecību, iedzīvotājiem un sociāliem procesiem valstī. Šajā mēnesī klajā nāca:

Mājsaimniecības budžets 1998.gadā. — R.: CSP, 1999. — 184 lpp.

Krājums apkopo 6689 mājsaimniecību budžetu pētījumu 1998.gadā. Katras gadījumizlases ceļā pētījumā iekļautās mājsaimniecības locekļi veica mēnesi ilgu savu ienākumu, izdevumu un patēriņa pašreģistrāciju un šī darba sākumā un beigās sniedza atbildes speciālam intervētājam par savas mājsaimniecības sastāvu un savas dzīves apstākļu vispārīgiem jautājumiem. Pēc novērošanas programmas plašuma un izlases lieluma tas ir visplašākais no pašreiz Latvijā zināmiem saimnieciski socioloģiskiem pētījumiem.

Pētījuma mērķis ir iegūt reprezentatīvu informāciju par mājsaimniecību ienākumiem, izdevumiem, dzīvokļa apstākļiem, ilglietošanas priekšmetiem, uztura produktu patēriņu un uzturdevu kaloritāti ne vien vidēji valstī, bet arī teritoriālās,sociālās, demogrāfiskās, izglītības un citās grupās un apakšgrupās.

Atbilstoši šim mērķim krājuma pamatmateriāls ir sakopots 6 daļās: mājsaimniecību sastāvs, mājsaimniecību ienākumi, mājsaimniecību izdevumi, mājsaimniecību dzīvokļu apstākļi, mājsaimniecību materiālā stāvokļa pašvērtējumi, grafiskie attēli. Pielikumā dots plaši analītisks ziņojums "Par mājsaimniecību budžetu pētījuma rezultātiem 1998.gadā."

Ņemot vērā, ka 1999.gadā līdzekļu trūkuma dēļ analogs pētījums būs veikts sašaurinātā apjomā, aptverot ne vairāk kā 4000 mājsaimniecību, mazākās sociālās, demogrāfiskās un citās apakšgrupās tas būs mazāk reprezentatīvs nekā 1998.gada pētījums. Šajā nozīmē aplūkojamam krājumam var būt ilglaicīgāka nozīme — līdz laikam, kad pētījums atkal tiks paplašināts.

Pētījumu organizēja, datus apstrādāja un krājumu sagatavoja CSP Sociālās statistikas departamenta darbinieki Jāzeps Elksnis, Dagmāra Leidiga, Ineta Jansone, Ildze Berlans, Sandijs Zīle, Jeļena Kozlovska, Elita Pavlovska un LU doktorante Signe Bāliņa departamenta direktora Edmunda Vaska vadībā.

Izdevēji krājumu nosaukuši ļoti pieticīgi: "Statistikas biļetens". Taču pēc ietverto datu apjoma, nozīmības, krājuma izdošanas periodiskuma to var ierindot CSP izdodamo tematisko gadagrāmatu skaitā.

Oļģerts Krastiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!