• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par oficiālo vizīti Marokas Karalistē 13.-16.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2007., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157326

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.05.2007., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par oficiālo vizīti Marokas Karalistē 13.–16.maijā

 

Tiekoties ar Marokas karali

Sarunā ar Viņa majestāti Marokas karali Muhamedu VI 15.maijā V.Vīķe-Freiberga augstu novērtēja karaļa padarīto un tālākās ieceres valsts izaugsmē un modernizācijā. Abas puses pārrunāja Latvijas un Marokas sadarbību, kā arī izaugsmi un nepieciešamību attīstīt valstu infrastruktūru, atbalstīt izglītību un pētniecību, kā arī valstiskas nozīmes ēku veidošanu.

 

Tiekoties ar Marokas premjerministru

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 15.maijā Kasablankā oficiālās vizītes ietvaros Marokā tikās ar valsts premjerministru Drisu Žetū. Sarunā premjers izteica gandarījumu par Latvijas prezidentes vizīti Marokā, kas ļauj panākt būtiski jaunu sadarbības aktivitāti gan starp abām valstīm tieši, gan tām sadarbojoties Vidusjūras un Baltijas jūras reģionu starpā, kā arī starptautiskajās organizācijās.

Abas puses bija vienisprātis, ka vizīte dod pamatu turpmākai līgumtiesiskās bāzes paplašināšanai, tajā skaitā nodokļu dubultās neaplikšanas un investīciju aizsardzības jautājumos. Sarunā klātesošie abu valstu transporta ministri apliecināja, ka drīzumā tiks noslēgts Rīgas un Kasablankas ostu sadarbības līgums, ir interese tiešā avioreisa atklāšanā starp valstīm, kā arī tiks veicināta tiešā tirdzniecība starp Latviju un Maroku, tajā skaitā ar lauksaimniecības produktiem. V.Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka Latvija un Maroka vairākos jautājumos atrodas līdzīgās situācijās, īpaši infrastruktūras un reģionu līdzsvarotā attīstībā.

Pārrunājot savstarpējo ieinteresētību izvērst Latvijas un Marokas sadarbību kultūrā, prezidente atzīmēja, ka dzejnieks Uldis Bērziņš tulko musulmaņu lūgšanu grāmatu Korānu latviešu valodā. Premjerministrs apliecināja, ka Marokas pusei būtu vēlme palīdzēt dzejniekam šā projekta tapšanā, kā arī citu kultūras kontaktu veidošanā.

Abas puses apspriedās par kontaktiem ES Kaimiņattiecību iniciatīvas un ANO ietvaros.

Premjerministrs informēja prezidenti par Marokas reformu gaitu, uzsverot Marokas prioritātes izglītībā, tehnoloģijās, infrastruktūrā.

 

Tiekoties ar Sahāras Konsultatīvās padomes prezidentu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 15.maijā Marokā tikās ar Sahāras Konsultatīvās padomes prezidentu Halihenu Ouldu Erahidu, kurš prezidenti informēja par padomes darbību Sahāras autonomijas jautājumu virzīšanā. Padomi atbalsta Viņa majestāte Marokas karalis Muhameds VI. Prezidente novēlēja sekmes padomes darbībā, kā arī veiksmi Sahāras izaugsmē.

 

Piedaloties Latvijas un Marokas uzņēmēju forumā

Ar Valsts prezidentes runu un savstarpēju līguma parakstīšanu 15.maijā Kasablankā noslēdzās Latvijas un Marokas uzņēmēju forums. Runā prezidente uzsvēra, ka Latvijas un Marokas ekonomiskās sadarbības iespējām kopš 2004.gada ir jauns daudzsološs ietvars, jo Latvija ir kļuvusi par ES dalībvalsti, savukārt Eiropas Savienība ir noslēgusi sadarbības līgumu ar Maroku.

Pēc sacītā, līdzīgi kā Maroka, arī Latvija atrodas ģeogrāfiski stratēģiskā vietā un mūsu valstij ir labi priekšnoteikumi tirdzniecības un ekonomisko darījumu un plūsmu virzībai starp Eiropu, Krieviju un Tālajiem Austrumiem. Daudzsološi rezultāti tirdzniecības palielināšanā starp Latviju un Maroku ir paredzami pēc drīzumā gaidāmā Rīgas un Kasablankas ostu sadarbības līguma parakstīšanas, atzīmēja prezidente.

V.Vīķe-Freiberga izteica cerību, ka Latvijas uzņēmēju delegācijai, kas pārstāv enerģētikas, elektronikas, IT, lauksaimniecības produktu, tekstila, loģistikas u.c. jomas, izveidosies savstarpēji projekti ar Marokas partneriem.

Forumā tika parakstīts Latvijas Darba devēju konfederācijas un Marokas uzņēmēju Ģenerālās konfederācijas sadarbības līgums (no Latvijas puses parakstīja Aiva Vīksna), kā arī nodomu protokols par sadarbību starp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Kasablankas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (no Latvijas puses parakstīja Žaneta Jaunzeme).

Latvijas skatījumu uz informācijas tehnoloģiju nozares attīstību un sadarbības iespējām ar Maroku apaļā galda uzņēmēju forumā sniedza Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidents Imants Freibergs.

 

Apmeklējot Ali Khansa skolu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 16.maijā Marokā apmeklēja Ali Khansa skolu. Uzrunājot Valsts prezidenti, skolas direktore uzsvēra, ka tiek nodibinātas brālīgas saites ar Latviju, jo Valsts prezidentes savulaik šajā skolā pavadītie gadi ir palīdzējuši šīs saites veidot. Viņa atzīmēja, ka Vaira Vīķe-Freiberga ir bijusi labākā skolniece savā klasē un ar izcilību piedalījusies dažādās skolas sacensībās vairākos mācību priekšmetos.

Prezidente, uzrunājot vecākās klases skolnieces, sacīja, ka viņas laikā skolā mācības notika ļoti nopietni un skolotāji bija stingri, kas viņai ļāva apgūt tādas zināšanas, ar kurām varēja veiksmīgi iet tālāko dzīves ceļu un arī kļūt par prezidenti. Viņa tāpēc aicināja katru meiteni ar nopietnību izturēties pret mācībām un vienmēr atcerēties, ka dzīvē nekas nav neiespējams un arī kāda no viņām, iespējams, varētu iet spožu karjeras un dzīves ceļu.

Skolas pagalmā prezidenti sveica vairāki simti skolēnu, un prezidente īpaši sveica arī skolas zēnus, atzīmējot, ka viņas laikā tā bija tikai meiteņu koledža, bet tagad noteikti dzīve skolā ir jautrāka, jo tajā mācās gan zēni, gan meitenes. Viņa sacīja, ka visu mūžu atcerēsies šo aizkustinošo skolas apmeklējumu, jo tajā ir sastapusies ar tik lielu sirsnību un atsaucību.

Prezidente dalījās atmiņās ar skolēniem par savu skolā pavadīto laiku, uzsverot, ka īpaši viņai skolā patika satikšanās ar draudzenēm, iepazīšanās ar grieķu mītiem un daudzi citi līksmi brīži, kas atstājuši iespaidu uz visu viņas dzīvi. Tāpat skolas laikā prezidente ir piedalījusies pirmajā televīzijas pārraidē, kas tika pārraidīta no Kasablankas, jo tajā bija iesaistīts arī skolas koris, un viņai bija gods piedalīties šajā notikumā, kas iezīmēja noteiktu posmu Kasablankas vēsturē.

Pēc skolas apmeklējuma prezidente atklāja goda plāksni pie skolas zinātnes centra, uz kuras iemūžināts prezidentes apmeklējuma laiks šajā skolā. Šis zinātniskais centrs turpmāk sauksies prezidentes vārdā.

Apmeklējot Ali Khansa skolu, prezidente tās pārstāvjiem dāvāja dažādas grāmatas par Latviju.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!