• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra oficiālo vizīti Tunisijas Republikā 15.-16.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2007., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 15.maija sēdē

Vēl šajā numurā

17.05.2007., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra oficiālo vizīti Tunisijas Republikā 15.–16.maijā

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 15.maijā Tunisijas galvaspilsētā Tunisā tikās ar Tunisijas ārlietu ministru Abdelvahabu Abdalu un parakstīja abu ministriju sadarbības protokolu. Tikšanās laikā ārlietu ministri pārrunāja turpmāko sadarbību, lai veicinātu abu valstu politisko, ekonomisko un kultūras sadarbību, kā arī turpinātu veiksmīgo sadarbību starptautiskajās organizācijās. Ārlietu ministrs Artis Pabriks aicināja Tunisijas pusi izvērtēt iespējas piešķirt bezvīzu ieceļošanas iespējas tūristiem no Latvijas.

Ņemot vērā, ka Tunisijā ļoti svarīga ekonomikas joma ir tūrisms, ārlietu ministrs Artis Pabriks un Tunisijas tūrisma ministrs Tidžani Hadadu pārrunāja sadarbības iespējas šajā jomā. Tunisijas tūrisma ministrs aicināja izvērtēt iespēju noslēgt saprašanās memorandu starp Latviju un Tunisiju tūrisma veicināšanas jomā. Pēc Tunisijas Tūrisma ministrijas informācijas, ik gadu Tunisiju apmeklē ap 8000 tūristu no Latvijas, bet kopīgais tūristu skaits Tunsijā pēdējā gada laikā ir bijis 6,5 miljoni. Tunisija ir noteikusi bezvīzu ieceļošanas režīmu ceļotājiem no Latvijas, ja tie apmeklē Tunisiju tūristu grupās. Abas puses apstiprināja interesi izpētīt sadarbības iespējas aviācijas jomā.

Tunisijas tehnoloģiju un komunikāciju ministrs Montasaru Ouaili informēja par stāvokli valstī, ieviešot jaunākās tehnoloģijas, un izteica vēlmi iepazīties ar Latvijas pieredzi šajā jomā, nosūtot uz Latviju nozares ekspertus. Šogad Ženēvā publicētais Davosas ziņojums par informācijas tehnoloģijām ierindo Tunisiju 35.vietā pasaulē un 1.vietā Āfrikā un Magreba reģionā. Ziņojums ierindo Tunisiju augstāk ne tikai par Maroku, Ēģipti, Alžīriju, Kataru, bet arī Itāliju, Grieķiju, Kipru, Poliju, Ķīnu, Indiju un Brazīliju. 2005.gada Pasaules informācijas sabiedrības samita Tunisas (otrās) fāzes sagatavošanas komitejas priekšsēdētājs bija Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO Jānis Kārkliņš.

Tiekoties ar Pārstāvju palātas prezidentu Fuadu Mebazu, tika pārrunātas parlamentu sadarbības iespējas, izveidojot parlamentārās sadarbības grupas. 2007.gada 16. un 17.martā Tunsija rīkoja Eiropas – Vidusjūras Parlamentārās asamblejas tikšanos. Latviju tajā pārstāvēja deputāti Valdis Ģīlis un Nikolajs Kabanovs.

Latvijas un Tunisijas diplomātiskās attiecības nodibinātas 1992.gada 26.jūnijā. Latvija sadarbojas ar Tunisiju kā divpusēji, tā arī ES – Tunisijas dialogā un Barselonas procesa ietvaros. Šī bija pirmā Latvijas ārlietu ministra oficiālā vizīte Tunisijā, un tā noslēdzās 16.maijā.

16.maijā ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar Tunisijas premjerministru Muhamedu Ganuci un abas puses apstiprināja politisko interesi padziļināt Latvijas un Tunisijas sadarbību kā divpusēji, tā Eiropas Savienības ietvaros. Divpusēji kā svarīgākās jomas tika akcentētas tūrisms, komunikācija un tehnoloģijas, kultūra, izglītība un sports, kā arī veselības joma. Tunisijas premjerministrs uzsvēra, ka mūsdienās ir svarīgi veicināt konkurenci starp valstīm, vienlaikus nodrošinot labklājību un stabilitāti valstu iedzīvotājiem.

Pašreiz tirdzniecības rādītāji starp Latviju un Tunisiju ir minimāli, bet, lai tos palielinātu, abas puses pauda interesi un gatavību veicināt uzņēmēju delegāciju apmaiņu.

Artis Pabriks tikās arī ar Tunisijas tirdzniecības un amatniecības ministru Monderu Zenaidi, kurš atkārtoti uzsvēra Tunisijas interesi sadarboties ar Latviju, kas veicinās Tunisijas tirdzniecības partneru dažādošanu. Abām valstīm ir jāstrādā, lai veicinātu savstarpēju atpazīstamību. Pēc Tunisijas tirdzniecības un amatniecības ministra ieskatiem, Latvija uz Tunisiju varētu eksportēt tekstila un kokrūpniecības izstrādājumus, savukārt Tunisijas eksportpreces būtu ādas, metāla un tekstila izstrādājumi. Tika pārrunāta iespēja iepazīstināt Latvijas un Tunisijas tekstilrūpniecības pārstāvjus un amatniekus.

Ārlietu ministrs Artis Pabriks iepazīstināja Tunisijas amatpersonas ar Latvijas straujo izaugsmi un pauda gandarījumu par Tunisijas sasniegumiem, nodrošinot valsts stabilu un līdzsvarotu izaugsmi, kā arī apņemšanos būt mūsdienu tehnoloģiju attīstītāko valstu grupā.

Latvija un Tunisija aktīvi gatavo likumdošanas bāzi abu valstu sadarbības padziļināšanai: sagatavošanā ir konvencija “Par nodokļu dubultas uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākumiem un kapitāla nodokļiem” un līgumprojekts “Par sadarbību izglītības, zinātnes un sporta jomā”.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!