• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apmeklējot Zemgali - Jelgavu, Auci, Vītiņu pagastu - 18.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2007., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157515

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apsveicot "L`Oréal" Latvijas stipendijas "Sievietēm zinātnē" laureātes:

Vēl šajā numurā

22.05.2007., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apmeklējot Zemgali – Jelgavu, Auci, Vītiņu pagastu – 18.maijā

 

Turpinot Latvijas reģionu apmeklējumus pirms prezidentūras noslēguma, Valsts prezidente 18.maijā Zemgalē tikās ar visas Latvijas pašvaldību vadītājiem, kā arī sieviešu nevalstisko organizāciju pārstāvēm, uzsverot viņu nozīmīgo lomu valsts attīstībā.

 

Piedaloties Latvijas Pašvaldību savienības kongresā

Jelgavā, tiekoties ar pašvaldību vadītājiem, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga apmeklēja Latvijas Pašvaldību savienības gadskārtējo kongresu. Pirms uzrunas kongresa dalībniekiem prezidente tikās ar Pašvaldību savienības, Latvijas rajonu un lielo pilsētu vadītājiem un pārrunāja aktuālākos jautājumus, kas šobrīd satrauc pašvaldību vadītājus un interesē sabiedrību kopumā.

Prezidente izvaicāja pašvaldību vadītājus par viņu skatījumu uz reģionu veidošanu un novadu tālāko apvienošanos, kā arī par to, vai valstī nākotnē būtu jāievieš pašvaldību referendumi, kam būtu ne tikai konsultatīvs statuss, bet arī likuma spēks. Pašvaldību savienības pārstāvji atzīmēja, ka jautājums par pašvaldību referenduma ieviešanu ir izskanējis nesen un Pašvaldību savienība to kopīgi nav pārspriedusi, taču vairāki pašvaldību vadītāji izteica viedokli, ka gadījumā, ja pašvaldību referendumi tiek ieviesti valsts sistēmā, tad ir jāformulē, par kādiem jautājumiem tādi būtu rīkojami.

Dažādi viedokļi tika izteikti par reģionu veidošanu un turpmāko novadu apvienošanos. Tika pausta ideja, ka šobrīd ir manāma arvien lielāka plaisa starp pilsētas un lauku attīstību un novadu apvienošanās mērķim vajadzētu būt tādam, ka pilsētas tiktu skatītas kā attīstības motors arī laukiem.

Pašvaldību savienības pārstāvji arī izvirzīja jautājumu par budžeta sadales jautājumiem starp izpildvaru un pašvaldībām, atzīmējot, ka nereti pašvaldībām tiek novirzītas funkcijas, kam nenāk līdzi finansējumus. Tas nopietni apgrūtina funkciju īstenošanu.

Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis klātesošo vārdā pateicās prezidentei par viņas prezidentūras laikā īstenoto aktīvo lomu Latvijas likumdošanas procesā. Tika atzīmēts, ka pašvaldību pārstāvji vairākkārt ir vērsušies pie prezidentes gan ar atsevišķu likumu otrreizējas caurlūkošanas lūgumiem, gan ar likumdošanas iniciatīvu jautājumiem un vienmēr saskārušies ar prezidentes vēlmi uzturēt dialogu, uzklausīt pašvaldību pārstāvjus un pēc būtības izskatīt iesūtītos ierosinājumus.

Tika pausta arī pateicība par prezidentes izpratni, ka nepieciešams atteikties no Satversmes 81.panta, kas ir novecojis un izpildvarai paredzēja pārāk lielu varu. Savukārt, pēc Pašvaldību savienības vadītāja sacītā, konstitucionāli Latvijā nepieciešams nostiprināt pašvaldību sistēmu.

Pēc tikšanās, uzrunājot visus Latvijas pašvaldību vadītājus Latvijas Pašvaldību savienības 17.kongresā, prezidente pateicās visiem pašvaldību vadītājiem, kuri ir bijuši aktīvi dialoga partneri viņas prezidentūras laikā, sadarbojušies un arī pauduši atbalstu prezidentei.

 

Tiekoties ar Latvijas biznesa sievietēm

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 18.maijā Zemgales apmeklējuma laikā Aucē tikās ar Latvijas aktīvajām uzņēmējdarbības un nevalstisko organizāciju sievietēm. Uzrunājot prezidenti, trikotāžas uzņēmuma “Auce” vadītāja Aija Vežuka pateicās par to, ka V.Vīķe-Freiberga atrada laiku tikties ar Auces iedzīvotājiem un aktīvajām Latvijas sievietēm, kā arī uzsvēra, ka prezidentes entuziasms un enerģija liek arī visām sievietēm Latvijā būt aktīvām un pārvarēt visas grūtības: “Ja jūs nebūtu tik stipra, tad arī mums ietu grūtāk, mēs smeļamies enerģiju no jums, un jūsu ievēlēšana prezidentes amatā savulaik bija liels stimuls visām sievietēm Latvijā.” Aija Vežuka informēja, ka uzņēmums EK “Auce” šobrīd ļoti veiksmīgi nodarbina 260 darbiniekus no Latvijas un Lietuvas un sekmīgi sadarbojas ar ārvalstu investoriem, dienā saražojot pat ap 10 000 tekstilizstrādājumu vienību. Viena no uzņēmuma problēmām, kā jau daudzviet Latvijā, ir darbaspēka trūkums, tomēr šobrīd uzņēmums veiksmīgi konkurē, šujot gan apģērbus bērniem, kas aizsargā no ultravioletajiem stariem, gan kvalitatīvi un ātri izpildot pasūtījumus no ārvalstīm.

Nevalstiskās organizācijas līdere, vadītāja, uzņēmēja Aiva Vīksna stāstīja prezidentei par nevalstiskās organizācijas darbību, kuras galvenais mērķis ir sniegt veiksmīgu sieviešu uzņēmējdarbības pieredzi arī citām sievietēm Latvijā, kā arī iedrošināt sākt mazo un vidējo uzņēmējdarbību. Klātesošās sievietes atzīmēja, ka viena no būtiskākajām problēmām ir uzdrošināšanās iesākt savu uzņēmējdarbību, bet liels atspaids ir citu sniegtā pieredze un atbalsts.

Prezidente, uzrunājot sievietes, pateicās par viņu aktivitāti un solidaritāti ar citām sievietēm Latvijā, atzīmējot, ka līdz ar Latvijas dibināšanu sievietes bija vienlīdzīgas savās tiesībās ar vīriešiem un tas notika daudz agrāk nekā daudzās citās Eiropas valstīs. Pēc prezidentes sacītā, latvieši ir pazīstami ar savu darba tikumu un spēju izturēt grūtības, tomēr mūsdienu uzņēmējdarbības pasaulē ir jāuzņemas risks, jāpieņem lēmumi, jāsolidarizējas ar citiem un jāapmainās ar pieredzi.

Vairākas uzņēmējas atzīmēja, ka būtiska viņu darbībā ir citu valstu pieredzes apzināšana, tāpēc ļoti nozīmīga ir bijusi viņu dalība vairākās Latvijas prezidentes valstsvizītes uzņēmēju delegācijas sastāvā. Tika arī atzīmēts, ka dalība uzņēmēju delegācijā tieši Valsts prezidentes valstsvizītes laikā no ārvalstu investoru puses liek ar lielāku paļāvību un uzticību raudzīties uz Latvijas uzņēmēju iespējām un perspektīvi sadarboties ar viņiem.

 

Viesojoties Vītiņu pagastā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 18.maijā, noslēdzot Zemgales apmeklējumu, viesojās Vītiņu pagastā. Uzrunājot cilvēkus, prezidente aicināja katru būt sava dzimtā pagasta un visas valsts patriotam, vienmēr ar lepnumu izturēties pret savu pagastu, tā vēsturi un dzimtas saknēm. Prezidente sacīja, ka Vītiņu pagasts viņas ģimenei saistās ar īpašām atmiņām, jo šeit ir dzīvojis Oskara Kalpaka adjutants Roberts Grāvelis, kurš ir arī prezidentes dzīvesbiedra mātes brālis. Prezidente aicināja ikvienu apzināties brīvības iespējas un brīvības cenu, jo par Latvijas valsts neatkarību daudzi mūsu senči ir lējuši asinis.

Sarunā ar pašvaldības pārstāvjiem tika pārrunāti aktuālākie pašvaldības attīstības jautājumi, t.sk. tika runāts par infrastruktūras uzlabošanu, izglītības iespējām un zemkopības jautājumiem.

Runājot ar pagasta bērniem, prezidente aicināja ikvienu bērnu nekad nebalsot mašīnas, nebraukt ar garāmbraucošām gadījuma mašīnām un doties uz skolu tikai un vienīgi ar autobusu vai ģimenes automašīnu.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!