• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2007.gada 17.maija sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2007., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157518

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas asamblejas konferencē "Cilvēkresursu attīstība darbaspēka migrācijas apstākļos"

Vēl šajā numurā

22.05.2007., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2007.gada 17.maija sanāksmē

 

EM: Par preču pārkraušanas un uzglabāšanas procesā pieļaujamām zuduma normām

17.maijā starpinstitūciju saskaņošanai nodots Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par preču pārkraušanas un uzglabāšanas procesā pieļaujamām zuduma normām”, kas ir izstrādāts, lai noteiktu vienotas prasības preču pārkraušanas un uzglabāšanas procesā pieļaujamām zuduma normām.

Attiecīgais Ministru kabineta projekts noteiks muitas kontrolei pakļauto preču un pārkraušanas un uzglabāšanas procesā pieļaujamās zuduma normas, kuras piemērojamas, nosakot muitas kontrolei pakļauto preču daudzumu, kā arī veicot muitas maksājumu aprēķinu.

Attiecīgie noteikumi paredz, ka pēc muitas iestādes pieprasījuma komersants iesniedz dokumentus, kas apliecina zudumu rašanos un tehnoloģiskās shēmas, pēc kurām iespējams identificēt zudumus. Pieļaujamās zuduma normas attiecina uz katru preču pārkraušanu, tehnoloģisko transportēšanu un uzglabāšanu. Piemēram, kviešu, miežu, rudzu, rīsu, auzu, griķu un kukurūzas uzglabāšanas dabiskie zudumi ir ? 0,115%, pārkraušanas zudumi tehnoloģiskajā transportēšanā ir ? 0,07%, savukārt pārkraušanā ? 0,115%.

Ministru kabineta noteikumu projekts attieksies uz visiem šo noteikumu pielikumā ietvertajiem preču veidiem un to attiecīgajiem zudumiem, ciktāl citu normatīvo aktu speciālajās tiesību normās nav noteikts citādi un attiecīgais noteikumu projekts neietekmēs valsts un pašvaldību budžetu.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

FM: Par grozījumiem likumā par pievienotās vērtības nodokli

17.maijā Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas sagatavoti grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli. Ar jaunajiem grozījumiem plānots saskaņot atbildību par nodokļu pārkāpumiem ar soda apmēru.

Ar šā gada 1.janvāri stājās spēkā grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām, ar kuriem tika precizēta atbildība par nodokļu pārkāpumiem, nosakot elastīgākus soda naudas apmērus, kas ir samērīgi ar nodokļu pārkāpumiem.

Finanšu ministrija ir sagatavojusi grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli, lai saskaņotu abos tiesiskajos aktos noteikto atbildību par pārkāpumiem ar soda apmēru. Likumprojekts noteiks, ka apliekamā persona ir atbildīga par budžetā iemaksājamās nodokļa summas samazināšanu, samazinot budžetā maksājamo nodokļa summu vai palielinot no budžeta atmaksājamo nodokļa summu vai uz nākamo taksācijas periodu attiecināmās nodokļa summas.

Izmaiņas likumā paredzēs, ja persona veic ar nodokli apliekamas kokmateriālu piegādes vai sniedz ar nodokli apliekamus ar kokmateriāliem saistītus pakalpojumus, šai personai no dienas, kad tai bija jāreģistrējas, tiks piemērota soda nauda. Plānotā soda nauda tiks noteikta 18 procentu apmērā no piegādāto kokmateriālu vai sniegto ar kokmateriāliem saistīto pakalpojumu vērtības.

Tāpat likumprojekts paredz samazināt soda naudu no 200 procentiem uz 100 procentiem no nelikumīgi saņemtās nodokļa summas, kad persona nelikumīgi izsniedz nodokļa rēķinu, saņem nodokli, ko tai nav tiesību saņemt.

Izmaiņas likumā arīdzan precizēs informatīvo atsauci uz ES direktīvām.

Izstrādājot tiesību aktu projektu, notika konsultācijas ar Latvijas Nodokļu konsultantu asociāciju.

 

FM: Par dotācijas apmēru pašvaldībām par nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu samazinājumu

17.maijā Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavots Ministru kabineta (MK) rīkojums par valsts budžeta dotācijas sadalījumu pašvaldībām, lai kompensētu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) par ēkām prognozes samazinājumu 2007.gadam (rīkojums “Par valsts budžeta programmā 09.00.00 “Dotācija nekustamā īpašuma nodokļa par ēkām prognozes samazinājuma kompensācijai” paredzētās apropriācijas sadalījumu pašvaldībām”).

Ar 2007.gadu notiek pāreja no ēku aplikšanas ar NĪN pēc to bilances (inventarizācijas) vērtības uz aplikšanu pēc kadastrālajām vērtībām. Tāpat ar šo gadu būves vairs netiks apliktas ar NĪN. Lai nepasliktinātu finansiālo stāvokli pašvaldībām, kurām NĪN prognoze 2007.gadam salīdzinājumā ar aizvadīto gadu samazinās, 75% no šā samazinājuma paredzēts kompensēt no valsts budžeta.

Šā gada 8.maijā valdība pieņēma Ministru kabineta noteikumus, kas paredz kārtību, kādā piešķir valsts budžeta dotāciju pašvaldībai, kuras NĪN par ēkām prognoze 2007.gadam ir samazinājusies, salīdzinot ar nekustamā īpašuma nodokļa par ēkām un būvēm prognozi 2006.gadam. Noteikumi reglamentē, ka dotācijas pašvaldībām piešķirs ar MK rīkojumu, līdz ar to Finanšu ministrija ir sagatavojusi atbilstošu tiesību aktu projektu.

Likumā par valsts budžetu 2007.gadam ir apstiprināta budžeta dotācija NĪN par ēkām prognozes samazinājuma kompensācijai – 3 596 556 lati. Paredzams, ka valsts budžeta dotācija attiecīgajai pašvaldībai tiks pārskaitīta vienā maksājumā laika posmā līdz 2007.gada 30.jūnijam.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par Profesionālās izglītības centra sniegto maksas pakalpojumu cenrādi

17.maijā Valsts sekretāru sanāksmē izskatīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pieteikto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Noteikumi par Profesionālās izglītības centra sniegto maksas pakalpojumu cenrādi”.

Noteikumu projekts nosaka Profesionālās izglītības administrācijas sniegto maksas pakalpojumu cenrādi ekspertu darba samaksai par profesionālās izglītības programmu, izglītības iestāžu un eksaminācijas centru akreditāciju un profesionālās izglītības iestāžu vadītāju atestāciju.

Ekspertu komisijas eksperta darba samaksa ir noteikta atbilstoši MK 2005.gada 20.decembra noteikumu Nr.995 “Noteikumi par tiešās pārvaldes iestāžu ierēdņu, darbinieku un amatpersonu un Centrālās vēlēšanu komisijas un Centrālās zemes komisijas darbinieku darba samaksas sistēmu un kvalifikācijas pakāpēm, kā arī ierēdņu pabalstiem un kompensāciju” prasībām saskaņā ar noteikumu 2.pielikumu.

 

IZM: Par informatīvo ziņojumu par Latvijas zinātnes (akadēmiskā) datu pārraides tīkla izveidi

17.maijā Valsts sekretāru sanāksmē izskatīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pieteikto informatīvo ziņojumu par Latvijas zinātnes (akadēmiskā) datu pārraides tīkla izveidi.

Datu pārraides tīkla izveides stratēģiskais mērķis ir nākamās paaudzes pētniecības un izglītības tīkla izveide un tā ilgtspējīgas attīstības modeļa ieviešana Latvijā. Aktivitāte paredz Latvijā izveidot modernu, balstītu uz Eiropas Savienības (ES) rekomendācijām akadēmisko tīklu pārvaldē un attīstīšanā, pētniecības un izglītības tīklu un to integrēt vienotajā Eiropas akadēmiskajā tīklā. Valsts akadēmisko un zinātnisko institūciju ēku iekšienē izveidot mūsdienīgu integrētu telekomunikāciju vidi, ieskaitot galveno tīkla komunikāciju mezglu uzstādīšanu. Turklāt projekts paredz veidot akadēmisko tīklu risinājumu centrus un attīstīt akadēmisko institūciju administratīvās un akadēmiskās informācijas sistēmas.

Izveidojot tīklu, tiks radīti priekšnoteikumi, lai Latvijas augstskolu, zinātnisko institūciju un uzņēmumu aktivitāte ES informācijas sabiedrības tehnoloģiju pētījumu ietvarprogrammās tuvinātos Ziemeļvalstu līmenim līdz 2013.gadam.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par jaunu pabalstu invalīdiem, kuriem nepieciešama īpaša kopšana, un “skolas naudu” ģimenēm ar bērniem

Lai īstenotu galveno savu 2007.gada prioritāti – invalīdu situācijas uzlabošanu – , LM iesniegusi izvērtēšanai priekšlikumu ieviest jaunu valsts sociālo pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama īpaša kopšana.

Plānots, ka no nākamā gada 1.janvāra invalīds ar smagiem organisma sistēmu funkciju traucējumiem, kurš pārsniedzis 18 gadu vecumu un kuram nepieciešama īpaša kopšana, varētu saņemt pabalstu 150 latu mēnesī.

Tādējādi šī invalīdu grupa saņemtu gan valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vai pensiju, gan pabalstu saistībā ar īpašas kopšanas nepieciešamību, kas valsts sociālo pabalstu veidā sastādītu vismaz 200 latus mēnesī.

Šobrīd pabalstu piešķir cilvēkam, kurš kopj bērnu invalīdu ar smagiem funkciju traucējumiem. Šo pabalstu izmaksā, līdz bērns sasniedz 18 gadu vecumu. Īpašas kopšanas nepieciešamību pamato Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas slēdziens.

Saskaņā ar LM aprēķiniem nākamajā gadā jauno pabalstu varētu piešķirt 7400 invalīdiem, kuriem nepieciešama īpaša kopšana. Tam būtu nepieciešami 13 320 000 latu.

LM saskaņā ar darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam plānojusi arī piešķirt ģimenēm ar bērniem “skolas naudu” jeb piemaksu pie augusta mēneša ģimenes valsts pabalsta.

Lai palīdzētu vecākiem sagatavot bērnus skolai, LM plānojusi piešķirt piemaksu pie augusta mēneša ģimenes valsts pabalsta 50 latu apmērā. Šo piemaksu ģimenēm varētu piešķirt par aptuveni 200 tūkstošiem bērnu, kuri mācās pamatskolā vai arī attiecīgajā mācību gadā plāno šīs mācības uzsākt.

Piemaksas izmaksai būtu nepieciešami kopumā 9,6 miljoni latu.

LM izstrādāto likumprojektu par grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā 17.maijā izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Par šo likumprojektu vēl būs jālemj valdībai.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!