• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra vizīti Vatikānā un gaidāmo albuma "Terra Mariana" faksimilizdevumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2007., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157587

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas galotņu tikšanos

Vēl šajā numurā

23.05.2007., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra vizīti Vatikānā un gaidāmo albuma “Terra Mariana” faksimilizdevumu

 

02.JPG (25185 bytes) 01.JPG (21244 bytes)

Divu albuma “Terra Mariana” (1188–1888) lapu fotoreprodukcija

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 22.maijā savas vizītes ietvaros Vatikānā piedalījās līguma parakstīšanā starp Latvijas Nacionālo bibliotēku un Vatikāna Apustulisko bibliotēku par unikālā albuma “Terra Mariana” faksimilizdevuma klajā laišanu un zinātnisko komentāru sagatavošanu. Ministrs norāda, ka šis ir ļoti nozīmīgs notikums, jo līdz šim iespēja piekļūt unikālajam kultūras mantojumam ir bijusi ļoti ierobežota.

Kā norāda Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, paredzēts izgatavot 10 identiskas kopijas, kā arī 1000 šā krājuma samazināta izmēra pilnīgus izdevumus. Latvijas zinātnieki jau ir sākuši darbu pie komentāru sagatavošanas.

Albums “Terra Mariana” vēsta par kristīgās ticības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā – kādreizējā Livonijā, ko mēdz dēvēt par Marijas zemi (Terra Mariana) vai Māras zemi. Tajā atrodams bagātīgs vizuālais un tekstuālais materiāls par Livonijas pilīm, pilsdrupām, baznīcām, senu dižciltīgu dzimtu ģerboņiem. Albums izgatavots vienā eksemplārā un šobrīd pieejams tikai Vatikāna Apustuliskajā bibliotēkā. Tas ir svarīga Latvijas nacionālā kultūras mantojuma un katoļu Baznīcas kultūras un mākslas mantojuma sastāvdaļa.

Vizītes ietvaros Artis Pabriks tikās arī ar Vatikāna valsts ārlietu sekretāru, arhibīskapu Dominiku Mamberti (Dominique Mamberti) un norādīja uz Vatikāna milzīgo lomu ētisko vērtību uzturēšanā pasaules politikā. Amatpersonas pārrunāja arī Eiropas Savienības nākotni un bija vienisprātis, ka vērtību jautājums saglabās savu aktualitāti.

Savukārt Neatkarīgā un hospitālā Maltas Bruņinieku ordeņa galvenajā mītnē Romā Artis Pabriks tikās ar Maltas ordeņa lielmestru Endrū Bertiju (Andrew Bertie) un uzsvēra Maltas ordeņa seno vēsturi. Viņš pateicās par sniegto palīdzību Latvijai, īpaši par Maltas palīdzības dienesta sniegto atbalstu pašvaldībām, lai risinātu sociālās problēmas, uzlabotu veselības aprūpi un dzīves apstākļus bāreņiem, invalīdiem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem.

Šodien ministram paredzēta audience pie Romas pāvesta Benedikta XVI.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!