• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Dievs, mūsu karstās saujās, Liec šķēpu dievišķo!" (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.1999., Nr. 386/387 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Esam uzņēmušies atbildību, un esam gatavi atbildēt"

Vēl šajā numurā

23.11.1999., Nr. 386/387

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Dievs, mūsu karstās saujās, Liec šķēpu dievišķo!"

Sestdien, 20. novembrī, Nacionālajā aizsardzības akadēmijā diplomu saņēma 44 Latvijas Nacionālo bruņoto spēku jaunie virsnieki

(Vitauts

Ļūdēns)

Turpinājums no 1.lpp.

L3.JPG (39058 BYTES)

Jaunie leitnanti Brāļu kapos zvēr uzticību savai valstij un savai tautai Foto: Andris Kļaviņš

NAA rektors pulkvežleitnants Ilmārs Vīksne atzina — kadetu sagatavotības līmenis, jau iestājoties akadēmijā, gadu no gada nedaudz paaugstinās, sevišķi svešvalodās. Un pasniedzēji ar skumjām šķiras, reizē ar lepnumu piemin, ka mūsu armija saņems tādus lieliskus virsniekus kā Gints Šauers, Jānis Mežavilks, Mareks Lūcis, Roberts Innuss, Igors Agakijs un daudzus citus.

Apmēram pirma gada "Latvijas Vēstnesis" rakstīja par Gintu Šaueru, kurš ir jaunākais karavīru dinastijas ceturtajā paaudzē. Viņa dzimtā ir Lāčplēša Kara ordeņa virsnieks Jānis Seglenieks, kas augstāko apbalvojumu saņēma par varonību brīvības cīņās pie Raunas tilta. No Ginta var mācīties — apņēmība un pārliecība valodā, virsnieka stāja, teicamas svešvalodu zināšanas. Ne katrs jaunietis savos divdesmit gados var tā iemīlēties savā profesijā, ka visus brīvos līdzekļus ziedo ekipējuma uzlabošanai, lai iegādātos labu binokli, nakts tēmekli savam ierocim, maskēšanās tērpu, lai nelielā atvaļinājumā starp poligona mācībām kopā ar draugiem atkal pavadītu mežā, mācoties izdzīvot. Un vai no tādiem sapņotājiem jaunajiem zēniem neizauga Latvijas brīvvalsts teicamie lidotāji un aviācijas organizatori kā Mareks Lūcis? Mareks ir pārliecināts, ka aviācija ir viņa aicinājums, dodoties darbā uz "Latvijas Gaisa satiksmi", un tas nekas, ka pagaidām mūsu aviācijā ir tikai divi helikopteri.

No NBS komandiera rokām "Goda zobenu" kā kursa labākais kadets saņēma Gustavs Zatlers.

— Apsolos šo zobenu nest savam godam, latvju slavai, Tēvzemei un brīvībai! — saskaņā ar Latvijas karaskolas tradīcijām svinīgi solīja leitnants Gustavs Zatlers.

NBS komandieris ZS pulkvedis Raimonds Graube, sveicot leitnantu, sacīja:

— Godātais rektora kungs, virsnieku kungi, godātie viesi, augsti godātie leitnanti!

Šī ir viena no jūsu visnozīmīgākajām dienām virsnieka mūžā, šorīt saņemot leitnanta zīmotnes un tagad diplomus, tā diena, kad jūs kļūstat no kadeta, kurš mācās, par virsnieku, kurš mācīs un pildīs savu dienestu. Katrs izlaidums ir ar kaut ko nozīmīgs. Šis izlaidums ir, tā sakot, 18.novembra izlaidums.

Tikai divas dienas pagājušas kopš valsts svētkiem, un nu ir jūsu svētki. Jūs esat tā pirmā virsnieku paaudze, kas tūdaļ, stājoties darbā, ieies nākamajā gadsimtā. XXI gadsimts būs zīmīgs mūsu valsts aizrdzībā. Ir daudz iesāktu darbu, kas jums būs jāpabeidz. Noteikti starp jums būs armijas komandieru vadītāji. Un ir vēl viens aspekts — mēs pašlaik strādājam pie tā, lai stiprinātu valsts aizsardzību, lai nebūtu nodalījuma starp ieroču šķirām, lai augtu virsnieku paaudze, kas būtu spējīga komandēt gan jauniesaucamos, gan profesionāļus, gan zemessargus, gan arī mobilizācijas rezerves, kuru veidošanā piedalīsities jūs. Kā redzat, darba ir daudz! Mums ir vajadzīgi jauni virsnieki, mūsu pašu audzināti un mācīti. Vēlu jums sekmes. Esiet gaidīti vienībās, kur komandieri jums uzdos pirmos darba uzdevumus. Veiksmi jums!

Aktrise Vera Gribača-Valtere leitnantus sveica dzejnieka Andreja Eglīša vārdiem:

— Kas ir jaunā Latvija?

Tie būsit jūs!

Vēlu jums ieiet nākamajā gadu simtenī ar uzticību, gudrību, godīgumu un savu dzīvību! Karavīrs stāv sardzē, domājot ne par savu, bet tautas dzīvību. Lai jūsu dzīvību sargā visaugstākais!

Andris Kļaviņš — "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!