• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 17. maija lēmums Nr. 45 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.788/07/06/7 Par SIA "Tapeks" un SIA "RCI Gulbene" ziņojumu par apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2007., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158118

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.148

Par licences Nr.E44104 sašķidrinātās gāzes tirdzniecībai izsniegšanu sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Aksion"

Vēl šajā numurā

01.06.2007., Nr. 88

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 45

Pieņemts: 17.05.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.45

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 17.maijā (prot.Nr.29, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.788/07/06/7

Par SIA “Tapeks” un SIA “RCI Gulbene” ziņojumu par apvienošanos

 

Konkurences padome 04.04.2007.saņēma SIA “Tapeks” un SIA “RCI Gulbene” ziņojumu par apvienošanos (turpmāk – ziņojums).

Konkurences padome ziņojumā konstatēja nepilnības, tādēļ 17.04.2007. tika nosūtīta vēstule Nr.871 SIA “Tapeks” ar lūgumu papildināt ziņojumu ar iztrūkstošo informāciju atbilstoši 26.10.2004. Ministru kabineta noteikumos Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām.

18.04.2007. tika iesniegti visi nepieciešamie papildinājumi ziņojumam atbilstoši Noteikumos noteiktajām prasībām. Līdz ar to par pilnīga ziņojuma datumu, kad ziņojums iesniegts Konkurences padomē, ir uzskatāms 18.04.2007.

20.04.2007. Konkurences padome SIA “Tapeks” nosūtīja vēstuli Nr.902, kurā informēja, ka par pilnīga ziņojuma iesniegšanas datumu ir uzskatāms 18.04.2007., par ko tika nosūtīta vēstule.

SIA “Tapeks” ir reģistrēta Uzņēmumu reģistrā ar reģ.Nr.40003250518, juridiskā adrese – Ganību dambis 25d, Rīgā, LV-1005.

SIA “RCI Gulbene” ir reģistrēta Uzņēmumu reģistrā ar reģ.Nr.44603001695, juridiskā adrese – Baložu iela 4, Gulbene, LV-4401.

Izvērtējot ziņojumā ietverto informāciju, Konkurences padome  

 

konstatēja:

1. SIA “Tapeks” galvenie darbības virzieni ir celtniecības materiālu vairumtirdzniecība un TAPRO veikalu tīkla veidošana celtniecības materiālu izplatīšanai. Tapeks uzņēmumu grupā ietilpst divdesmit komercsabiedrības, kuras nodrošina patērētājus ar visu nepieciešamo celtniecības darbiem, celtniecības materiālu un apdares materiālu mazumtirdzniecībā, kā arī sniedz padomus būvniecībā un informē par jaunumiem nozarē: SIA “Krāsu nams”, SIA “Tapeks noma”, SIA “Tapeks instrumenti”, SIA “Sanitex”, SIA “Ideju fabrika”, SIA “Saldus bode”, SIA “Slokas bode”, SIA “Tapeks Venta”, SIA “Tarpeks”, SIA “Lokanība BM”, SIA “MJ būve”, SIA “Kvadrum”, SIA “Norel būvmateriāli”, SIA “Teikas bode”, SIA “Logitex”, SIA “Liepājas bode”, SIA “RIT loģistika”, SIA “Tapro”, SIA “Piramīda ABC”.

Saskaņā ar SIA “Tapeks” sniegto informāciju SIA “Tapeks” izveidotajā būvmateriālu tīklā TAPRO pašreiz darbojas 14 veikali.

Apvienošanās darījuma rezultātā (05.02.2007. Konkurences padomes lēmums Nr.4) SIA “Aile” ir kļuvusi par SIA “Tapeks” meitas uzņēmumu, kurā SIA “Tapeks pieder 100% kapitāla daļas. SIA “Aile” galvenie darbības virzieni ir celtniecības materiālu un apdares materiālu vairumtirdzniecība un MEISTARS veikalu tīkla veidošana celt­niecības materiālu izplatīšanai.

Saskaņā ar SIA “Tapeks” sniegto informāciju būvmateriālu tīklā MEISTARS pašreiz darbojas 22 veikali visā Latvijā, no kuriem 8 ir SIA “Aile” īpašumā esoši veikali, bet pārējie veikali ir noslēguši korporatīvo sadarbības līgumu ar SIA “Aile”.

2. SIA “RCI Gulbene” galvenie darbības virzieni ir celtniecības materiālu un apdares materiālu mazumtirdzniecība. SIA “RCI Gulbene” nepieder meitas uzņēmumi.

3. Ja notiks apvienošanās, saņemot atļauju no Konkurences padomes starp SIA “Tapeks” un “RCI Gulbene”, tad tiks realizēts 2007.gada 13.martā parakstītais Priekšlīgums (turpmāk tekstā – Priekšlīgums), kurā puses vienojās par sadarbības pamatiem, proti, to, ka SIA “Tapeks” iegādāsies no SIA “RCI Gulbene” daļu tās aktīvu, kā arī nomās nekustamo īpašumu, bet SIA “RCI Gulbene” apņemas izremontēt noteiktu iznomājamā nekustamā īpašuma daļu, kā arī līdz 2007.gada 1.oktobrim uzcelt SIA “Tapeks” vajadzībām metāla angāru.

Pēc Konkurences padomes atļaujas saņemšanas puses noslēdz Pirkuma līgumu, uz kura pamata SIA “Tapeks” pērk, bet SIA “RCI Gulbene” pārdod tās aktīvus (pamatlīdzekļus, izņemot nekustamo īpašumu un debetus), kā arī noslēdz Nomas līgumu, uz kura pamata SIA “Tapeks” uz 15 gadu termiņu iegūs nomā SIA “RCI Gulbene” esošo nekustamo īpašumu.

SIA “Tapeks” kā ieguvējs uzņemas pienākumu iegādāties SIA “RCI Gulbene” aktīvus (pamatlīdzekļus, izņemot nekustamo īpašumu, debetus), kā arī uzņemas pienākumu iznomāt no SIA “RCI Gulbene” tai piederošo nekustamo īpašumu (Baložu ielā 4, Gulbenē), kurā plāno atvērt TAPRO tīkla veikalu (nodarboties ar mazumtirdzniecību), izmantot to veikala noliktavas vajadzībām, kā arī atvērt tajā būvtehnikas nomas punktu.

Savukārt SIA “RCI Gulbene” iegūs iespēju pārstrukturēt savu uzņēmējdarbību, atsakoties no būvmateriālu tirdzniecības uzņēmējdarbības uz 15 gadu termiņu, vairāk uzmanības veltot otram savam pamatdarbības veidam – būvniecībai, kā arī iegūs stabilu, maksātspējīgu nomnieku savam nekustamajam īpašumam.

Apvienošanos paredzēts īstenot, veicot minētās aktīvu atsavināšanas darbības, pēc pirkuma līguma noslēgšanas, un pēc tam, kad atbilstoši Konkurences likuma 15.pantam būs saņemta Konkurences padomes atļauja darījuma īstenošanai. Ja darījums notiks, tad SIA “Tapeks” kļūs par daļas no SIA “RCI Gulbene” aktīvu lietotāju uz 15 gadiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, darījums ir uzskatāms par tirgus dalībnieku apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3. punkta izpratnē.

4. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Saskaņā ar ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums Latvijā 2006.gadā, kas aprēķināts, ņemot vērā Noteikumu 12. un 13.punktu, bija LVL 91 352 803.

To veidoja Tapeks grupā ietilpstošo komercsabiedrību apgrozījums LVL 90 608 803 un SIA “RCI Gulbene” apgrozījums, kas ir no aktīvu izmantošanas būvmateriālu mazumtirdzniecībā un 2006.gadā bija LVL 744 000.

Līdz ar to minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteiktais apgrozījuma kritērijs ziņojuma iesniegšanai Konkurences padomē.

Mazumtirdzniecība

5. Vadoties no 2007.gada 5.febru­āra Konkurences padomes lēmumā Nr.4 par tirgus dalībnieku apvienošanos (lieta Nr.2430/06/06/15 par SIA “Tapeks” un SIA “Aile” ziņojumu par apvienošanos) ietvertā atzinuma: būvmateriālu vairumtirdzniecības tirgus ir nošķirams no būvmateriālu mazumtirdzniecības tirgus.

Būvmateriālu mazumtirdzniecības tirgus ir izdalāms atsevišķā konkrētās preces tirgū, jo pastāv atšķirības starp būvmateriālu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības tirgu. Starp abiem minētajiem preču tirgiem pastāv ievērojamas pieprasījuma atšķirības, jo vairumtirgotāji iepērk preci daudz lielākos apjomos un plašākā sortimentā nekā mazumtirgotāji. Abiem minētajiem tirgus līmeņiem pastāv arī atšķirīga cenu politika, par kādu vairumtirgotāji un mazumtirgotāji iepērk būvmateriālus.

Minētajā lēmumā konstatēts, ka būvmateriālu vairumtirdzniecības tirgus ģeogrāfiskās robežas ir nosakāmas visas Latvijas teritorijas robežās, savukārt mazumtirdzniecības tirgus ir attiecīgās pilsētas un rajona administratīvo teritoriju robežas.

Konkrētajā lietā apvienošanās darījums ietekmē Gulbenes pilsētu un Gulbenes rajonu.

Var secināt, ka konkrētā apvienošanās būtiski neietekmēs vairumtirdzniecības tirgu, bet galvenokārt skars mazumtirdzniecības tirgu Gulbenē un tās rajonā.

Līdz ar to saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu konkrētās preces tirgus lietā ir būvmateriālu mazumtirdzniecības tirgus.

Ģeogrāfiskais tirgus

5.1. Nosakot ģeogrāfisko tirgu mazumtirdzniecības līmenī, tika ņemti vērā līdzīgie konkurences apstākļi gan pieprasījumam, gan piedāvājumam, gan arī cenu noteikšanai. Kā papildu izvērtējuma avots ģeogrāfiskā tirgus noteikšanai būvmateriālu mazumtirdzniecības tirgū tika izmantota informācija par tirdzniecības plūsmu, kas balstīta uz attiecīgās statistikas izvērtēšanu konkrētajā administratīvajā teritorijā.

Izvērtējot klientu, t.i., pieprasījuma pārvietošanās iespējas, tika secināts, ka tā ir iespējama un ir atkarīga no transporta līdzekļu pieejamības patērētāju pārvietošanai pie preču pārdevējiem un transporta izmaksu apmēra. Konkurences tiesībās ģeogrāfiskā tirgus noteikšanā tiek pieņemts, ja transporta izmaksas noteikta daudzuma preču iegādei citā teritorijā nebūs mazākas par izmaksām, kas saistītas ar preces cenas paaugstināšanos lokālajā tirgū, tad patērētājiem nebūs ekonomiski izdevīgi iegādāties šo preci ārpus vietējā tirgus.

Konkrētā ģeogrāfiskā tirgus robežas ir tieši atkarīgas no barjerām un šķēršļiem, kas ierobežo patērētāju iespējas piedalīties preces iegādē visā Latvijas teritorijā. Izvērtējot transporta izmaksu ietekmi uz ģeogrāfiskā tirgus lielumu, tika secināts, ka tām ir būtiska ietekme.

Izvērtējot SIA “Apgāde – Gulbene” 17.04.2007. atbildes vēstuli un SIA “Vilibo” 19.04.2007. atbildes vēstuli, kurās ir norādīts, ka galvenie klienti un pircēji ir vietējie uzņēmumi un iedzīvotāji, tad var uzskatīt, ka šī apvienošanās galvenokārt ietekmē konkurences situāciju Gulbenes pilsētā un tās rajonā.

Līdz ar to saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu konkrētais ģeogrāfiskais tirgus lietā ir Gulbenes pilsētas administratīvās teritorijas un attiecīgā rajona robežās.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu konkrētais tirgus lietā ir būvmateriālu mazumtirdzniecības tirgus Gulbenes pilsētas administratīvās teritorijas un rajona teritorijas robežās.

6. Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju Gulbenes pilsētā un tās rajonā būvmateriālu mazumtirdzniecībā komercdarbību veic trīs tirgus dalībnieki – SIA “Vilibo”, SIA “Apgāde-Gulbene” un SIA “RCI Gulbene”.

Pēc ziņojumā norādītās un saņemtās informācijas no SIA “Vilibo” un SIA “Apgāde-Gulbene” tika aprēķinātas tirgus daļas konkrētajā tirgū. Pēc Konkurences padomes rīcībā esošajām ziņām, SIA “Vilibo” aizņem (*), SIA “Apgāde-Gulbene” (*), bet SIA “RCI Gulbene” (*) no konkrētā tirgus.

Līdz ar to būvmateriālu mazumtirdzniecībā SIA “Tapeks”, pārņemot aktīvus, kuri saistīti ar SIA “RCI Gulbene” būvmateriālu mazumtirdzniecību, neiegūst dominējošo stāvokli konkrētajā tirgū.

Minētā apvienošanās darījuma ietvaros nepalielinās SIA “Tapeks” tirgus daļa, jo līdz šim SIA “Tapeks” nav veikusi būvmateriālu mazumtirdzniecību konkrētajā tirgū, līdz ar to konkrētā apvienošanās darījuma ietvaros viens tirgus dalībnieks SIA “Tapeks” nomaina citu tirgus dalībnieku SIA “RCI Gulbene”.

7. Priekšlīguma 2.3. punkts nosaka: “Puses vienojas, ka Pārdevējs, proti, sabiedrība ar ierobežotu atbildību “RCI GULBENE”, stājoties spēkā Pirkuma un Nomas līgumam, atteiksies no tiesībām nodarboties ar būvmateriālu tirdzniecību kā uz līgumu spēkā stāšanās dienu, tā arī visā līguma darbības laikā.”

17.05.2007. no SIA “Tapeks” tika saņemts apliecinājums (16. 05.2007.SIA “Tapeks” vēstule Nr. 3.-098), ka noteikums, kuru satur Priekšlīguma 2.3. punkts, netiks iekļauts pēc apvienošanās darījuma pabeigšanas noslēdzamajos Aktīvu pirkuma un Nekustamā īpašuma nomas līgumos, tādējādi izslēdzot nekonkurēšanas pienākumu.

Izvērtējot ziņojumā un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome secina, ka pēc apvienošanās SIA “Tapeks” neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no konkrētajiem tirgiem, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence būvmateriālu mazumtirdzniecības tirgū Gulbenes pilsētas un rajona teritorijā.

Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 5. punktu, 15. panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta trešo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut apvienošanos lietā Nr.788/07/06/7 “Par SIA “Tapeks” un SIA “RCI Gulbene” ziņojumu par apvienošanos”, kas paredzēta, SIA “Tapeks” iegūstot daļu, kā arī tiesības izmantot daļu no SIA “RCI Gulbene” aktīviem.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejas informācija.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!