• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties oficiālajā vizītē Brazīlijas Federatīvajā Republikā 10.-13.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2007., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

12.06.2007., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties oficiālajā vizītē Brazīlijas Federatīvajā Republikā 10.–13.jūnijā

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 10.jūnijā, uzsākot oficiālo vizīti Brazīlijā, apmeklēja Novo Odesas pilsētu un tikās ar latviešu kopienas pārstāvjiem. Novo Odesas mērs Manoels Samartins, sagaidot prezidenti, izteica gandarījumu par milzīgo godu, kāds pilsētai izrādīts, uzņemot Latvijas valsts vadītāju kā pirmo kādas valsts galvu, kas pilsētas vēsturē apmeklē Novo Odesu. Pēc mēra sacītā, ar vizīti svinīgi noslēdzas arī 2005.gadā aizsāktie pilsētas simtgades svinību pasākumi, iezīmējot to, ka pirms vairāk nekā gadsimta liela latviešu kopiena apmetās uz dzīvi šajā Brazīlijas vietā. M.Samartins atzīmēja, cik ļoti lielu ieguldījumu latvieši ir devuši pilsētas attīstībā, šobrīd pārstāvot katru desmito pilsētas iedzīvotāju.

V.Vīķe-Freiberga bija priecīga satikt vairākus simtus latviešu, kas no Novo Odesas un visas Brazīlijas bija ieradušies sveikt viņu pie pilsētas pašvaldības ēkas un latviešu centrā. “Latvieši ļoti daudz strādāja un pūlējās pēc ieceļošanas, un vienādi mācēja mīlēt Latviju un Brazīliju. Es vēlētu arī visiem Latvijas latviešiem to vienotību, solidaritāti un savstarpējo izpalīdzību, kāda ir Brazīlijas latviešu kopienai.”

Tāpat prezidente izteica Latvijas apņēmību pirmajā Latvijas prezidenta oficiālās vizītes laikā Brazīlijā būtiski paplašināt divpusējo dialogu starp valstīm, panākt aktīvāku uzņēmējdarbību, kā arī turpināt sekmīgos kontaktus starptautiskajā arēnā. Prezidente Brazīlijas žurnālistiem arī minēja, ka Latvija pozitīvi novērtē Brazīlijas starptautisko lomu un tās tiesības kļūt par ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli.

Sagaidīšanas ceremonijas laikā svinīgi tika parakstīts Jelgavas un Novo Odesas sadarbības līgums. Pilsētu vadītāji Andris Rāviņš un Manoels Samartins izteica pārliecību, ka līgums sekmēs savstarpējo attiecību izvēršanu dažādās jomās, kā arī veicinās jauniešu apmaiņu.

Dienvidamerikas latviešu biedrības vadītāja Daina Gūtmanis uzrunā ar lielu sirsnību novērtēja V.Vīķes-Freibergas ieguldījumu latviskās identitātes turpināšanā Brazīlijas latviešu kopienā, pieminot prezidentes lekcijas 1979.gadā latviešu vasaras nometnē Saulainē, kas palikušas spilgtā atmiņā gan jaunākiem, gan vecākiem kopienas pārstāvjiem.

Latvijas goda konsuls Brazīlijā Jānis Grimbergs savukārt izteica pārliecību, ka prezidentes vizīte Brazīlijā pamudinās jaunu, nozīmīgu sadarbības attiecību izveidošanos visdažādākajās starpvalstu attiecību jomās. Tāpat viņš uzvēra prezidentes kandidatūras izvirzīšanu ANO ģenerālsekretāra amatam, kas tika pamanīta arī Brazīlijā un deva savu sniegumu Latvijas atpazīstamībā.

Par godu Novo Odesas simtgadei pilsētas pašvaldības ēkā svinīgi tika atklāta izstāde par latviešu imigrācijas vēsturi, kā arī pie ēkas iestādīts koks.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!