• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra vizīti Japānā 4.-11.jūnijā un piedalīšanos straptautiskā konferencē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.2007., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158704

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas apbalvojumiem Vācijas amatpersonām

Vēl šajā numurā

13.06.2007., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra vizīti Japānā 4.–11.jūnijā un piedalīšanos straptautiskā konferencē

 

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 9. un 10.jūnijā piedalījās starptautiskā konferencē “Vēsture un pieredze, veidojot nākotni: Krievija un tās kaimiņvalstis” (History and Experiences Shaping the Future: Russia and its Neighbors), kurā vienkopus pulcējās vairāk nekā simts Japānas politiķu, akadēmiķu, diplomātu un masu mediju pārstāvju.

Savā uzrunā ministrs uzsvēra vēstures nozīmi valstu savstarpējās attiecībās. “Latīņu teiciens Historia est magistra vitae (“Vēsture ir dzīves skolotāja”) norāda uz to, ka mums visiem ir jāmācās no savas vēstures, tomēr mēs nedrīkstam kļūt par savas vēstures ķīlniekiem”, vairākkārt minēja Artis Pabriks.

Viņš norādīja, ka Latvijas un Krievijas attiecības lielā mērā ir ietekmējusi mūsu vēsturiskā pieredze un vēsturisko notikumu atšķirīgā interpretācija. Vienlaikus mēs esam kaimiņvalstis, kam ir jāspēj atrast kopīgs dialogs jautājumos, par kuriem mēs varam vienoties. Ministrs izteica pārliecību, ka Krievijas kaimiņvalstis ir ieinteresētas demokrātiskas, ekonomiski plaukstošas un stabilas Krievijas attīstībā, tādēļ ir jārod pragmatiska un konstruktīva pieeja savstarpējo attiecību veidošanā. Attiecībām ir jābalstās uz abpusēju ieinteresētību un cieņu.

Atsaucoties uz savu kolēģi, Zviedrijas ārlietu ministru Karlu Biltu, kas Krievijas politiku pret Baltijas valstīm 90.gadu sākumā nodēvēja par lakmusa testu Krievijas attieksmei pret starptautisko sabiedrību, Pabriks norādīja, ka teiktais ir aktuāls arī šodien.

Īpašu klātesošo uzmanību piesaistīja Arta Pabrika sniegtā informācija par Latvijas un Krievijas robežlīguma noslēgšanas gaitu.

Viņš uzsvēra, ka Latvija šim jautājumam pievērsusies, ņemot vērā reālo situāciju, ievērojot valsts pēctecības principu un valsts intereses. Ārlietu ministrs pauda cerību, ka drīzumā robežlīgumu ratificēs arī Krievijas puse. Savā uzrunā ministrs pievērsa uzmanību arī enerģētikas, vides un globālās drošības jautājumiem.

Starptautisko konferenci organizēja Japānas parlamenta pārtsāvju palāta sadarbībā ar Tokijas fondu un Sasakawa miera fondu.

Tajā piedalījās pārstāvji no Baltijas valstīm, Norvēģijas un Somijas. Ar šo pasākumu noslēdzās Arta Pabrika darba vizīte Japānā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!