• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2007., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158762

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkums

Vēl šajā numurā

14.06.2007., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2007.gada 7.jūnija sēdes
Latvijas radio tiešajā raidījumā

 

S.Šķesters
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Šodien Saeimā tika izskatīti un trešajā lasījumā pieņemti grozījumi likumā “Par ietekmi uz vidi novērtējumu”, kas paredz pastiprināt normas, kas saistītas ar ietekmes uz vidi novērtēšanu. Tādējādi tiks sekmēta dabas aizsardzības objektu saglabāšana un uzturēšana.

Šodien tika skatīts un otrajā lasījumā pieņemts vēl viens likumprojekts, kas saistīts ar apkārtējo vidi. Tie ir grozījumi Vides aizsardzības likumā. Tiek paredzēts noteikt lielākas pilnvaras valsts vides inspektoriem apturēt mehāniskos transportlīdzekļus ārpus autoceļiem Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes krasta kāpu aizsargjoslā un pludmalē, kā arī virszemes ūdens objektu aizsargjoslā vai īpaši aizsargājamā dabas teritorijā. Inspektoriem būs arī tiesības likt transporta vadītājiem izbeigt un novērst pārkāpumus, ko viņi ir radījuši, iebraucot šajās teritorijās. Likumprojekta otrajā lasījumā tika atbalstīts priekšlikums par plašāku pilnvaru piešķiršanu sabiedriskajiem vides inspektoriem. Turpmāk viņiem būs tiesības veikt pārbaudes bez valsts vides inspektora klātbūtnes publiski pieejamās teritorijās, kas bez ierobežojumiem pieejamas sabiedrībai neatkarīgi no tā, kā īpašumā tās atrodas, ja Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes krasta kāpu aizsargjoslā notiek piegružošana, ja mehāniskais transportlīdzeklis pārvietojas, stāv vai apstājas ārpus autoceļiem un ja ugunskuri tiek kurināti ārpus šim nolūkam iekārtotām vietām un tiek bojāta dabiskā zemsedze.

Šonedēļ Zaļo un Zemnieku savienībā tika skatīts jautājums par reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministra Štokenberga kunga iesniegto jauno likumprojektu par pašvaldībām. Faktiski šis likumprojekts Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijā tika iesniegts bez īpašām debatēm un arī bez likumprojektu iesniegšanas vispārējās kārtības ievērošanas, kad ministrijas sagatavotos likumprojektus Saeimā iesniedz Ministru kabinets. Kas šajā likumprojektā mūs uztrauc? Uztrauc tas, ka Latvijā tiek paredzēts noteikt tikai viena līmeņa pašvaldības, tas ir, republikas nozīmes pilsētas un novadu pašvaldības. Faktiski tas nozīmē, ka reģionālo pašvaldību kā tādu vairs nebūs – notiks šo pašvaldību likvidācija, valsts pārvaldes centralizācija. Tādējādi pastāv pilsoņu līdzdalības iespēju pārvaldē samazināšanās. Tāpēc mūsu frakcijas deputāti Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā šo likumprojektu neatbalstīja. Mēs uzskatām, ka šī likumprojekta apspriešanā noteikti jāpiedalās arī sabiedriskajām organizācijām, Latvijas Pašvaldību savienībai un pašvaldībām, lai to pēc pieņemšanas Saeimā arī ieviestu dzīvē un lai tas būtu pieņemams visai sabiedrībai.

 

V.Agešins
(politisko organizāciju (partiju) apvienības “Saskaņas centrs” frakcija):

Pagājušajā nedēļā Latvijas Republikas Saeima par Latvijas Valsts prezidentu ievēlēja Valdi Zatleru. Viņa vārds, personība un autoritāte nākamajos gados būs nozīmīga Latvijas valsts atpazīstamībai, starptautiskajai sadarbībai un reprezentācijai visā pasaulē. Mēs uzskatām, ka no nākamā Valsts prezidenta Latvijas tauta gaida skaidrus un patstāvīgus politiskus lēmumus, kas sekmētu Latvijas sabiedrības demokratizāciju un vienotību, kultūras, saimniecisko un labklājības uzplaukumu. Diemžēl pašreizējā Valsts prezidentu kandidātu izvirzīšanas, apspriešanas un ievēlēšanas kārtība, mūsuprāt, neatbilst tautas vairākuma viedoklim, par ko liecina būtiskas atšķirības tautas un Saeimas valdošās politiskās koalīcijas vērtībās, darbībā un lēmumos, izvēloties Latvijas Valsts prezidentu. Tas vairo varas cinismu un cilvēku neuzticību, tiesisku nihilismu, kā arī šķeļ Latvijas sabiedrību. Tāpēc politisko organizāciju apvienība “Saskaņas centrs” uzskata par nepieciešamu publiski konstatēt, ka Latvijas Valsts prezidentu kandidātu līdzšinējā izvēles, apspriešanas un ievēlēšanas kārtība nav atbilstoša šīs amatpersonas politiskajam statusam, nozīmei Latvijas sabiedrībā un tautas viedoklim par to.

Politisko organizāciju apvienība “Saskaņas centrs” uzskata, ka Latvijai ir nepieciešams visas tautas apspriests un vēlēts prezidents. Līdz ar to mēs ierosinām citām politiskajām partijām pieņemt lēmumu par Latvijas Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšanas, apspriešanas un ievēlēšanas kārtības maiņu un uzsākt plašu šī jautājuma apspriešanu.

 

J.Dobelis
(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Nedaudz par gaisotni Latvijas sabiedrībā. Būtu jau labi, ja, tuvojoties vasarai un Jāņiem, iestātos lielāks miers. Diez vai tā būs, jo Latvijā pārāk daudz ir saradušies cilvēki, kuri par katru cenu grib tikt pie varas, izmantojot jebkādus paņēmienus un līdzekļus. Mēs labi zinām, kā notiek visa tā grūstīšanās ap Saeimas atlaišanu. Tā turpinās. Varbūt viens otrs atlaidējs tagad ir ievilcis nadziņus, jo jūt, ka spēka ir par maz, un gatavojas jaunam cēlienam, dibinot jaunas organizācijas, spriežot par godīgumu un taisnīgumu. Godīgi sakot, daudzu gadu garumā ik pa laikam parādās jauni, godīgi un taisnīgi eņģeļi, kas pēc tam pazūd tikpat jauki, kā parādījušies. Tajā pašā laikā šādos apstākļos – duļķainā ūdenī – zivis zvejot vieglāk. Tā rīkojas tie, kuri grib kaut kādā veidā mazināt latviešu valodas ietekmi Latvijas sabiedrībā vai arī izcelties ar kaut ko citu.

Tieši tāpēc šodien kārtējo reizi nācās noraidīt deputāta Plinera iesniegto priekšlikumu par to, ka, lūk, latviešu valodā neesot jāmācās tiem, kuri grib apgūt kādu profesiju. Esot jādod iespēja mācīties citās valodās. Protams, ka zem tā visa bija domāta krievu valoda. Par tādām lietām ir jāatgādina. Ja gribi dzīvot Latvijā, ja gribi būt pilnvērtīgs Latvijas iedzīvotājs, tad jārēķinās, ka latviešu valoda jāprot tādā līmenī, lai varētu veikt savus pienākumus. Vismaz. Lūk, un tas nepatīk. Tāpēc ir vēlme par katru cenu ierosināt kaut ko jaunu.

Tajā pašā laikā es gribu atgādināt, ka nu jau pilnīgi atklāti darbojas tas, ko pirms daudziem gadiem teica pašreizējais Krievijas prezidents: “Tautieši, brauciet mājās uz savu etnisko dzimteni!” Jā, beidzot Krievija ir sapratusi, ka tai ir pārāk daudz demogrāfisku un sadzīves problēmu. Līdz ar to arī mums ir vieglāk pateikt skaidrā tekstā: “Tev nepatīk šeit? Tu negribi mācīties latviešu valodu? Lūdzu! Lielā kaimiņzeme ir tavā rīcībā! Tevi pat gaida un pats Krievijas vēstnieks izvadīs, pasniegdams attiecīgu dokumentu.”

Tātad darbs turpināsies. Godātie tautieši un tautietes, es visiem mūsu valstī ļoti vēlu saskatīt galveno un arī to, kas nav tik būtisks. Šajā brīdī galvenais ir nostiprināt mūsu valsti. Es pie tā arī palikšu. Ja mēs kā valsts būsim stipri, tad mēs arī būsim stipri kā katrs šīs valsts pilsonis.

 

V.Buzajevs
(politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Par galveno mūsu valstī.

Senajā Spartā neveiksmīgo jaundzimušo nometa no klints. Civilizētā pasaulē ar aborta palīdzību iemācījās nogalināt bērnu vēl mātes klēpī. Tieši šādu abortu piedāvāja ieviest Ministru kabinets, iesniedzot Saeimā grozījumus Biedrību un nodibinājumu likumā. Biedrībai ar miermīlīgiem statūtiem, kuros ir aicināts, piemēram, rūpēties par trušiem, varēs atteikt reģistrāciju, pamatojoties uz vēstuli no Drošības policijas. Atteikt vēl līdz tam brīdim, kad šī organizācija būs parūpējusies vismaz par vienu trusi.

Ir zināms, ka pie kādas pensionāres, kura bija uzrakstījusi vēstuli Aigaram Kalvītim, ciemos ieradās Drošības policija. Ieradās daudz ātrāk, nekā to būtu izdarījusi ātrā palīdzība vai ģimenes ārsts. Jā, pensionāre slikti izteicās par Kalvīti. Bet ko tad labu viņa varēja uzrakstīt? Viņa taču zināja, ka jaunā valdība savus priekšvēlēšanu solījumus aizmirsa jau nedēļu pēc vēlēšanām. Piemēram, par iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu. Pēc divām nedēļām Kalvīša valdība likvidēja pretkorupcijas komisiju. Pēc tam Satversmes tiesā ievēlēja tiesnešus paklausīgus kā trušus. Pēc tam nolēma pakļaut sev specdienestus un atcelt priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumus. Pēc tam, visiem acīs pūšot miglu ar publiskām apspriedēm, slepenībā atrada sev paklausīgu prezidentu. Šie visi ir vienas ķēdes posmi, kuru mērķis ir nožņaugt Latvijas demokrātiju.

Draugi! Vasaras vidū paredzētajā referendumā viesiem ir iespēja pateikt “nē” demokrātijas žņaudzējiem.

 

M.Krastiņš
(Tautas partijas frakcija):

Šodien parlaments izskatīja un trešajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. Es gribu teikt, ka atbildīgā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, kas šo likumprojektu skatīja, šim likumprojektam pievērsās ar vislielāko rūpību. Komisijā notika vairākas nopietnas debates un vēl vakar pēc galīgā lēmuma pieņemšanas komisijā tika debatēts par šī likuma būtību. Kā zināms, plašsaziņas līdzekļos ir izskanējušas bažas, ka jaunie likuma grozījumi, kas ir saistīti ar amatpersonu dāvanām, varētu radīt papildu augsni korupcijai. Vakar komisijas sēdē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāvji šīs bažas kliedēja. Es arī gribu visus nomierināt, jo jaunā kārtība neparedz atcelt nekādus ierobežojumus. Tie amatpersonām saistībā ar dāvanu pieņemšanu būs tikpat stingri. Mēs tikai precīzāk precizējam to dāvanu loku, kas pēc savas dziļākās būtības nerada risku korupcijai. Tādas dāvanas, ko amatpersona var pieņemt, ir ziedi. Par dāvanām nav uzskatāmas jebkuras atlaides, kas ir pieejamas visiem cilvēkiem. Par dāvanām nav uzskatāmas sociālās garantijas, ko nodrošina konkrētā cilvēka darbavieta, un arī valsts apbalvojumi un dāvanas, kas tiek piešķirtas uz normatīvo aktu pamata. Valsts amatpersonas nav tikai deputāti un Ministru kabineta locekļi, pašvaldību deputāti un vadītāji, bet tie ir arī zinātnieki, kas daļu sava darba laika pavada dažādās ekspertu komisijās. Ja tiktu atstāta spēkā esošā likuma redakcija, tad būtu samērā absurda situācija, jo zinātnieki, kas konsultē vai nu iepirkumu vai ekspertu komisijas, nevarētu saņemt balvas, kas viņiem pienākas par zinātnisko darbību. Līdz ar to šie grozījumi interešu konflikta novēršanas likumā bija nepieciešami. Tie turpmāk palīdzēs strādāt gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, gan arī visai valsts pārvaldes sistēmai kopumā.

Vēl par to, ko teica Šķestera kungs saistībā ar jauno pašvaldību likumprojektu. Arī te es gribu norādīt, ka komisijai nebija noraidoša attieksme pret šo likumprojektu. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija šo likumprojektu sagatavoja ar mērķi, ka tas stātos spēkā tikai pēc diviem gadiem – 2009.gadā. Bet mums šobrīd jāstrādā pie šī likumprojekta, lai par to ļoti nopietni diskutētu, to izvērtētu un pieņemtu nākamā gada vidū. Visu pašvaldību darbiniekiem laikus ir jāsagatavojas darbam pēc 2009.gada, jo reforma tad jau būs notikusi. Šobrīd mēs neko neplānojam darīt steigā, bet gan visu nopietni pārdomāt un salikt pa plauktiņiem, lai nākotnē visiem būtu vieglāk strādāt.

 

J.Dukšinskis
(Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas Ceļš” frakcija):

Šodien Saeima izskatīja 30 likumprojektus, tajā skaitā vairākus grozījumus izglītības jomā. Tika precizēts Profesionālās izglītības likums, kā arī veiktas izmaiņas Vispārējās izglītības likumā, nosakot speciālas izglītības programmas apguves kārtību izglītojamiem bērniem ar īpašām vajadzībām. Grozījumos noteikts, ka bērnu reģistrāciju pirmsskolas izglītības iestādēs tagad noteiks pašvaldības izstrādāta kārtība, ne tikai pamatojoties uz vecāku iesniegumiem.

Varu izteikt gandarījumu, ka deputāti Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā vienmēr strādā profesionāli un ka tikai retu reizi komisijas dienas kārtībā parādās kāds jautājums, par kuru deputātiem ir politiska rakstura domstarpības. Tomēr viss nav tik gludi kā gribētos. Arī izglītības joma joprojām ir pakļauta satricinājumiem un nepamatotām prasībām pēc jaunām reformām.

Pagājušajā nedēļā Rīgā kārtējo reizi notika tā saucamās draudzības dienas. Jau trešo gadu Latvijas sabiedrībā šis pasākums izraisa tieši pretēju neizpratni. Nevēlos iztirzāt jautājumus par homoseksuālisma publisku demonstrēšanu, pret ko sabiedrība ir paudusi nepārprotami noraidošu attieksmi. Taču šī pasākuma ietvaros izskanēja, manuprāt, ļoti bīstami ierosinājumi par to, ka jau no mazotnes un skolas vecuma bērniem iemācīt, ka homoseksuālisms ir normāla parādība, ka divu viendzimuma partneru attiecības ir līdzvērtīgas dabīgai ģimenei un ka šādās “ģimenēs” var augt arī bērni. Tiek piedāvāts veikt attiecīgus grozījumus likumos. Šajā jautājumā es esmu pilnīgi vienots ar saviem Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas Ceļš” frakcijas kolēģiem. Likumdošanai un Latvijas bērniem ir jāpaliek neskartiem no šīm lietām.

Šobrīd svarīgi ir tas, ka ir noslēdzies kārtējais mācību gads. Tāpēc es no visas sirds Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas Ceļš” frakcijas vārdā apsveicu visus, arī savas pilsētas Daugavpils, no kurienes es pats esmu, vidusskolniekus, skolēnus, pedagogus, iestāžu vadītājus, bērnu vecākus ar mācību gada noslēgumu. Novēlu jauku brīvlaiku un labas sekmes eksāmenos pamatskolas un vidusskolas absolventiem.

 

S.Ķikuste
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šodien Saeima izskatīšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā nodeva Attīstības plānošanas sistēmas likumprojektu. Jau diezgan sen daudzi “Jaunā laika” politiķi ir runājuši par vienādiem un godīgiem noteikumiem katra Latvijas pagasta attīstībai neatkarīgi no pagasta vadības politiskās piederības. Dažādos Latvijas pagastos iedzīvotāju skaits, sociālais stāvoklis un nodarbinātība ir dažāda. Tāpēc bija nepieciešams sakārtot valsts attīstības plānošanas sistēmu, nodrošinot valsts reģionu un vietējā pārvaldes līmenī izstrādāto nozaru un teritoriju attīstības plānošanas dokumentu atbilstību un saskaņotību ar visas valsts attīstības mērķiem, prioritātēm un darbības virzieniem. “Jaunais laiks” ir gandarīts par minētā likumprojekta virzību Saeimā un cer uz valdības patiesu atbalstu katram Latvijas pagastam, sevišķu uzmanību pievēršot ekonomiski vismazāk attīstītajam Latgales reģionam.

Vakar Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija pirmajam lasījumam atbalstīja piecu “Jaunā laika” sieviešu deputāšu iesniegto likumprojektu, kas paredz publiskot noziedznieku sarakstu, kuri izdarījuši dzimumnoziegumus pret neaizsargātāko iedzīvotāju daļu – bērniem. Atbalstu pauda visu partiju komisijā pārstāvētie deputāti, izņemot lielākās Saeimas frakcijas deputātus. Ceru, ka nākamceturtdien, kad Saeimas sēdē tiks skatītas nepieciešamās izmaiņas šajā likumprojektā, to atbalstīs Saeimas deputātu vairākums, neskatoties uz to, ka tas ir konstruktīvs opozīcijas partijas priekšlikums. Vēl vēlos apgalvot, ka “Jaunā laika” sievietes arī turpmāk ļoti uzmanīgi sekos likumprojekta virzībai un darīs visu iespējamo, lai saglabātu ģimeniskās vērtības un lai nākotnē neviens bērns netiktu apdraudēts ar dzimumnoziedznieku uzbrukumiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!