• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007.gada 12.jūnija sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2007., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158815

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Čehijas kultūras ministra balvu latviešu tulkotājam un plazmas ķīmiķim

Vēl šajā numurā

14.06.2007., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2007.gada 12.jūnija sēdē

 

FM: Par dotācijām pašvaldībām par nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu samazinājumu

12.jūnijā Ministru kabinetā (MK) tika apstiprināts Finanšu ministrijas sagatavots MK rīkojums par valsts budžeta dotācijas sadalījumu pašvaldībām, lai kompensētu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) par ēkām prognozes samazinājumu 2007.gadam (rīkojums “Par valsts budžeta programmā 09.00.00 “Dotācija nekustamā īpašuma nodokļa par ēkām prognozes samazinājuma kompensācijai” paredzētās apropriācijas sadalījumu pašvaldībām”).

Ar 2007.gadu notiek pāreja no ēku aplikšanas ar NĪN pēc to bilances (inventarizācijas) vērtības uz aplikšanu pēc kadastrālajām vērtībām. Tāpat ar šo gadu būves vairs netiks apliktas ar NĪN. Lai nepasliktinātu finansiālo stāvokli pašvaldībām, kurām NĪN prognoze 2007.gadam salīdzinājumā ar aizvadīto gadu samazinās, 75% no šā samazinājuma paredzēts kompensēt no valsts budžeta.

Šā gada 8.maijā valdība pieņēma MK noteikumus, kas paredz kārtību, kādā piešķir valsts budžeta dotāciju pašvaldībai, kuras NĪN par ēkām prognoze 2007.gadam ir samazinājusies, salīdzinot ar NĪN par ēkām un būvēm prognozi 2006.gadam. Noteikumi reglamentē, ka dotācijas pašvaldībām piešķirs ar MK rīkojumu, līdz ar to Finanšu ministrija ir sagatavojusi atbilstošu tiesību aktu projektu.

Likumā par valsts budžetu 2007.gadam ir apstiprināta budžeta dotācija NĪN par ēkām prognozes samazinājuma kompensācijai – 3 596 556 lati. Plānots, ka valsts budžeta dotācija attiecīgajai pašvaldībai tiks pārskaitīta vienā maksājumā līdz 2007.gada 30.jūnijam.

 

FM: Par kārtību elektroenerģijas nodokļa atbrīvojumu piemērošanai

Finanšu ministrija ir izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumus par kārtību, kādā piemērojami elektroenerģijas nodokļa atbrīvojumi. Noteikumi 12.jūnijā tika apstiprināti valdības sēdē.

Finanšu ministrijas izstrādātie noteikumi reglamentē kārtību, kādā piemērojami atbrīvojumi no elektroenerģijas nodokļa. Atbrīvojumi ir piemērojami elektroenerģijai:

• kas iegūta no atjaunojamajiem energoresursiem, hidroelektrostacijās un koģenerācijas elektrostacijās;

• kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai koģenerācijā, preču pārvadājumiem un sabiedriskajiem pasažieru pārvadājumiem (izņemot elektroenerģiju, kas izmantota preču transportēšanai cauruļvadu transportā) un mājsaimniecību lietotāji;

• kura ir piegādāta citu Eiropas Savienības dalībvalstu vai citu ārvalstu pārstāvjiem vai organizācijām.

MK noteikumi paredz, ka piegādātājs elektroenerģiju, kura ir atbrīvota no nodokļa, uzskaitīs atsevišķi pa iegūšanas un izmantošanas veidiem.

Tāpat noteikts, ka elektroenerģijai, kuru piegādā personām ielu apgaismošanas pakalpojumu sniegšanai, nodokli aprēķina pēc likmes 0 latu par megavatstundu, ja to apliecinās dokumenti par elektroenerģijas piegādēm šādām personām.

MK noteikumi sagatavoti saskaņā ar Elektroenerģijas nodokļa likumu, kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī.

 

FM: Par uzņēmējdarbības vides sakārtošanu apdrošināšanas starpniecības jomā

Lai sakārtotu uzņēmējdarbības vidi apdrošināšanas starpniecības jomā, 12.jūnijā Ministru kabinetā tika apstiprināti grozījumi apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku darbības likumā. Grozījumi vēl ir jāpieņem Saeimā.

Ar grozījumiem likumā ieviesta speciālo apdrošināšanas aģentu kategorija – kredītiestādes, nosakot to tiesības nodarboties ar apdrošināšanas starpniecību vairāku apdrošināšanas komersantu vai nedalībvalsts apdrošinātāja filiāļu vārdā vai interesēs, ja apdrošināšana ir papildpakalpojums kredītiestādes pamatdarbības ietvaros sniegtajiem pakalpojumiem. Vienlaikus izmaiņas likumā paredz, ka kredītiestādei nebūs tiesību dot padomu vai sagatavot piedāvājumu, pamatojoties uz piedāvājumu analīzi.

Turpmāk apdrošināšanas brokeru, kas ir juridiskas personas, pamatkapitāls varēs būt mazāks par 50 000 eiro. Šī pamatkapitāla prasība ir iespējama barjera jauno tirgus dalībnieku ienākšanai apdrošināšanas starpniecības tirgū, kā arī tā nostāda Latvijā reģistrētos apdrošināšanas brokerus – juridiskas personas – neizdevīgā stāvoklī salīdzinājumā ar tām sabiedrībām, kuras darbojas Latvijā pakalpojumu sniegšanas brīvības principa vai dibināšanas brīvības principa ietvaros un kuru nacionālā likumdošana neizvirza pamatkapitāla prasību.

Tāpat grozījumi paredz aizliegumu apdrošināšanas aģenta juridiskās personas atbildīgajai personai un darbiniekam, kas ir tieši iesaistīts apdrošināšanas starpniecībā, stāties darba tiesiskajās attiecībās ar citu apdrošināšanas starpnieku. Šobrīd likums nosaka, ka apdrošināšanas aģents ir tiesīgs nodarboties ar apdrošināšanas starpniecību tikai vienas apdrošināšanas sabiedrības vārdā, tomēr neaizliedz apdrošināšanas aģenta juridiskās personas atbildīgajai personai vienlaikus stāties darba tiesiskajās attiecībās ar citu apdrošināšanas aģentu vai sākt darbību pašnodarbinātās personas statusā. Tādējādi var tikt dibināti vairāki apdrošināšanas aģenti juridiskās personas, kuros darbosies vieni un tieši paši darbinieki, izplatot dažādu apdrošināšanas sabiedrību apdrošināšanas produktus.

Izmaiņas likumā arīdzan uzliek apdrošināšanas komersantam pienākumu informēt Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) par sadarbības līguma ar apdrošināšanas aģentu izbeigšanu. Savukārt apdrošināšanas brokerim un apdrošināšanas aģentam būs pienākums informēt FKTK par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpniecības pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanu vai izbeigšanu. Līdz ar to tiks ieviests mehānisms, kas kontrolētu apdrošināšanas starpnieku atbildīgo personu un darbinieku darbības nepārtrauktību.

Izmaiņas tiesību aktā arīdzan paredz kārtību, kādā FKTK ir tiesīga atteikt izsniegt vai anulēt atļauju Profesionālajai apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku asociācijai un Profesionālajai apdrošinātāju asociācijai sniegt atzinumus par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieka atbildīgās personas un apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpniecībā tieši iesaistīto darbinieku zināšanu un darba pieredzes pietiekamību. Tāpat grozījumi ievieš sankciju sistēmu par likuma normu pārkāpumiem, nosakot soda naudas apmērus.

Izstrādājot grozījumus likumā, konsultācijas notikušas ar Latvijas Apdrošinātāju asociāciju, Latvijas Apdrošināšanas brokeru asociāciju, Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociāciju un Latvijas Komercbanku asociāciju.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par veterinārārsta izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošiem dokumentiem

12.jūnijā Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pieteiktais MK noteikumu projekts “Grozījumi MK 2005.gada 10.maija noteikumos Nr.320 “Noteikumi par veterinārārsta izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošiem dokumentiem, kurus atzīst, piemērojot speciālo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu””.

Apstiprinātie grozījumi papildina minētos noteikumus ar Rumānijas un Bulgārijas veterinārārstu profesionālajiem nosaukumiem, kurus atzīst Latvijā, piemērojot speciālo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu un dokumentus, ar kuriem šādi nosaukumi ir apliecināti.

Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām ir precizēta un papildināta ar Padomes 2006.gada 20.novembra Direktīvu Nr.2006/100/EK, ar ko pielāgo dažas direktīvas personu pārvietošanās brīvības jomā saistībā ar Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos.

Precīzi nosakot ārvalstīs veterinārārstu profesionālos nosaukumus, kurus atzīst, piemērojot speciālo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu, tiks vienkāršotas administratīvās procedūras profesionālo kvalifikāciju atzīšanas jomā.

Bulgārijā un Rumānijā iegūtās veterinārārsta izglītības un profesionālās kvalifikācijas atzīšana Latvijā var atvieglot personām pieeju Latvijas darba tirgum, jo, izpildot visas prasības, lai saņemtu darba atļauju, personas potenciālajam darba devējam var uzrādīt Latvijā jau atzītu profesionālo kvalifikāciju, kas ir garants sadarbības sākšanai.

 

IZM: Par Hidroekoloģijas institūta nodošanu vides ministra pārraudzībā

12.jūnijā Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pieteikto MK rīkojuma projektu “Par Latvijas Hidroekoloģijas institūta nodošanu vides ministra pārraudzībā”.

Apstiprinātais rīkojuma projekts nosaka, ka Latvijas Hidroekoloģijas institūts (LHI) tiek nodots vides ministra pārraudzībā. LHI darbības joma nosaka, ka zinātniskais institūts publiskas atvasinātas personas statusā spēs darboties efektīvāk, atrodoties vides ministra pārraudzībā. LHI darbības mērķis ir veikt zinātnisko darbību jūras un iekšzemes ūdeņu ekoloģijas jomā, savukārt Vides ministrija ir vadošā valsts pārvaldes iestāde vides aizsardzības nozarē, ietverot hidrometeoroloģiju, zemes dzīļu un ūdeņu izmantošanu. Vienlaikus MK sēdē tika apstiprināti arī noteikumu projekti par grozījumiem Vides ministrijas un IZM nolikumos, lai veiktu izmaiņas sakarā ar LHI nodošanu vides ministra pārraudzībā.

 

IZM: Par Rīgas Juridiskās augstskolas rektora vietas izpildītāju

12.jūnijā Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pieteiktais MK rīkojuma projekts “Par Rīgas Juridiskās augstskolas rektora vietas izpildītāja iecelšanu”.

Saskaņā ar Augstskolu likuma 17.panta septīto daļu, ja rektors pēc paša vēlēšanās beidz pildīt amatu pirms termiņa beigām, kā arī tad, ja rektors tiek atcelts no amata, MK ieceļ augstskolas dibinātāja izvirzītu rektora vietas izpildītāju, kas pilda rektora pienākumus līdz jaunievēlētā rektora apstiprināšanai.

Ņemot vērā, ka SIA “Rīgas Juridiskās augstskola” (RJA) līdzšinējais rektors Džons Džozefs Burke 2006.gada 2.decembrī iesniedza atlūgumu un 2007.gada 2.janvārī tika atbrīvots no ieņemamā amata, 2007.gada 18.maijā RJA dalībnieku sapulce pieņēma lēmumu par rektora vietas izpildītāju iecelt profesoru Indriķi Muižnieku.

Uz RJA rektora amatu ir izsludināts starptautisks konkurss, un ir paredzams, ka nākamais rektors savus darba pienākumus varēs sākt pildīt 2007.gada septembrī vai oktobrī.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

TM: Par valsts iestādēm, kam būs tiesības saņemt datorizēto zemesgrāmatu informāciju

12.jūnijā Ministru kabinets pieņēma grozījumus noteikumos par kārtību, kādā valsts iestādes un amatpersonas iegūst informāciju no valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas. Tos izstrādājuši speciālisti no Tieslietu ministrijas un Valsts zemes dienesta.

Kā teikts paskaidrojuma rakstā, līdz šim tiesības saņemt zemesgrāmatu informāciju dienesta vajadzībām bija Valsts kontrolei, Satversmes aizsardzības birojam, Valsts policijai, Drošības policijai, Valsts robežsardzei, Ģenerālprokuratūrai, Militārās izlūkošanas un drošības dienestam, Valsts ieņēmumu dienestam, valsts aģentūrai “Maksātnespējas administrācija”, tiesai, zvērinātam tiesu izpildītājam, zvērinātam notāram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam.

Grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu pieeju valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas uzturētajam nostiprinājumu žurnālam un personu rādītājam arī Finanšu ministrijai, bāriņtiesas priekšsēdētājam un Tieslietu ministrijas padotības iestādēm – Uzņēmumu reģistram, Valsts probācijas dienestam, Juridiskās palīdzības administrācijai, kurām šī informācija nepieciešama noteiktu funkciju veikšanai.

 

TM: Par apcietinātā nodarbināšanas uzņēmuma līguma saturu un šādu līgumu noslēgšanas kārtību

12.jūnijā Ministru kabinets pieņēma noteikumus par apcietinātā nodarbināšanas uzņēmuma līguma saturu un šādu līgumu noslēgšanas kārtību. Noteikumu projektu izstrādājuši Tieslietu ministrijas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes speciālisti saskaņā ar Apcietinājumā turēšanas kārtības likumu.

Pašlaik precīza apcietināto personu nodarbināšanas kārtība nav noteikta normatīvajos aktos. Jaunie noteikumi regulēs uzņēmuma līguma satura būtiskākos elementus, kā arī atlīdzības izmaksāšanas un līguma izbeigšanas kārtību.

Kā teikts Tieslietu ministrijas sagatavotajā paskaidrojuma rakstā, apcietināto izmeklēšanas cietumā varēs nodarbināt, ja viņš būs izteicis tādu vēlēšanos un iesniedzis izmeklēšanas cietuma priekšniekam iesniegumu. Arī personām, kas vēlēsies nodarbināt apcietinātos, cietuma priekšniekam būs jāiesniedz rakstveida pieteikums. Abām pusēm – darba devējam un nodarbinātajam – pieteikumos būs jānorāda ziņas par nodarbināšanas raksturu un nepieciešamajām prasmēm.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem cietuma administrācijai būs jādod atļauja rīkojuma veidā, norādot būtiskus noteikumus apcietinātā nodarbināšanai, piemēram, vietu un laiku pasūtījuma pildīšanai.

Apcietinātajiem izmaksājamā atlīdzība tiks aprēķināta pēc pasūtījuma vienības izcenojuma par izgatavoto pasūtījuma vienību skaitu. Atlīdzība tiks ieskaitīta izmeklēšanas cietuma depozītu kontā. Tā netiks izsniegta skaidrā naudā, bet ierakstīta apcietinātā personīgās naudas uzskaites kartē.

Tiks noteikti arī gadījumi, kad uzņēmuma līgums uzskatāms par izbeigtu, piemēram, ja apcietināto pārvieto uz citu apcietinājuma vietu, saņemts lēmums par apcietinājuma atcelšanu vai drošības līdzekļa grozīšanu.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VidM: Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās

12.jūnijā Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par likuma “Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos” zemes maiņas tiesiskā regulējuma precizēšanas iespējām. Ziņojums sagatavots, lai nodrošinātu kompensācijas mehānisma pilnveidi, plānojot iespēju zemes maiņas vietā izvēlēties ikgadēju naudas maksājumu vai zemes atpirkšanu. Ziņojums ietver risinājuma ieteikumu, kas paredz zemes maiņas aizstāšanas ar zemes atpirkšanu un ikgadēju naudas maksājumu shēmas attīstīšanu.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!