• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 6. jūnija lēmums Nr. 52 "Par lietas neierosināšanu Par SIA "Firmas.lv" 08.05.2007. iesniegumu daļā par Konkurences likuma 13.panta 1.punkta iespējamo pārkāpumu SIA "Lursoft IT" darbībās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2007., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.53

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr.1063/07/06/10 Par SIA "Euroaptieka" un SIA "Meiju aptieka" ziņojumu par apvienošanos

Vēl šajā numurā

15.06.2007., Nr. 96

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 52

Pieņemts: 06.06.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.52

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 6.jūnijā (prot. Nr.33, 2.§)

Par lietas neierosināšanu

 

Par SIA “Firmas.lv” 08.05.2007. iesniegumu daļā par Konkurences likuma 13.panta 1.punkta iespējamo pārkāpumu SIA “Lursoft IT” darbībās

Konkurences padome 08.05.2007. saņēma SIA “Firmas.lv” (turpmāk arī Iesniedzējs) iesniegumu Nr.2 “Par iespējamo pārkāpumu” (turpmāk – Iesniegums), kurā lūgts izvērtēt, vai SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT” darbībās nav konstatējami Konkurences likuma, tai skaitā dominējoša stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas, pārkāpumi.

Iesniegumā SIA “Firmas.lv”, atsaucoties uz Konkurences padomes 13.12.2006. lēmumu Nr.142 lietā Nr.269/06/10/4 “Par Konkurences likuma 13.panta 1., 3. un 4.punkta iespējamo pārkāpumu SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT” darbībās”, vērš uzmanību uz to, ka minētā lēmuma 4.1.punktā norādīts: “(..) lai aizsargātu, saglabātu un attīstītu vienlīdzīgu konkurenci uzņēmumu reģistrācijas datu apstrādes un pārdošanas tirgū Latvijas teritorijā un saskaņā ar Konkurences likuma 13.panta 3.punktu, Konkurences padome uzskata, ka SIA “Lursoft” ir jānodrošina iespēja citiem tirgus dalībniekiem saņemt un tālāk izmantot komerciālos nolūkos UR [Uzņēmumu reģistra] nepārveidotos datus”.

Tieši šī iemesla dēļ SIA “Firmas.lv” 03.04.2007. nosūtīja vēstules SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT” ar lūgumu divu nedēļu laikā no vēstules saņemšanas brīža rakstveidā informēt SIA “Firmas.lv” par kārtību (tehniskajām un finansiālajām prasībām), kādā Iesniedzējs katru dienu var saņemt visus Uzņēmumu reģistra SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT” rīcībā nodotos nepārveidotos datus elektroniskā veidā no iepriekš minētajiem uzņēmumiem. Pēc Iesniedzēja sniegtās informācijas, SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT” nav sniegušas atbildi uz minēto vēstuli.

SIA “Firmas.lv” uzsver Iesniegumā to, ka Konkurences padomes 13.12.2006. lēmuma Nr.142 izpildes kavēšana ne tikai ierobežo, bet pilnībā bloķē uzņēmuma konkurētspēju, jo SIA “Firmas.lv” nav iespēju saņemt un tālāk izmantot komerciālos nolūkos Uzņēmumu reģistra nepārveidotos datus.

Lai Iesniegums būtu saistošs Konkurences padomei, tam jāatbilst Konkurences likuma 23.panta otrās daļas nosacījumiem un tam jābūt noformētam atbilstoši 23.04.1996. Ministru kabineta noteikumiem Nr.154 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi”.

Iesniegumā SIA “Firmas.lv” nav ievērojusi Konkurences likuma 23.panta otrās daļas 2.punktu: Iesniegumam nav pievienojusi pierādījumus, kuri liecinātu par iespējamiem pārkāpumiem, uz kuriem pamatots iesniegums, kā arī nav ievērojusi Konkurences likuma 23.panta otrās daļas 3.punktu: nav norādījusi, kuru Konkurences likuma normu iespējamais pārkāpums ir konstatēts SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT” darbībās.

Lai novērstu trūkumus Iesniegumā, Konkurences padome 17.05.2007. nosūtīja adresātam vēstuli, nosakot termiņu trūkumu novēršanai un papildu informācijas iesniegšanai. Iesniedzējs ir novērsis trūkumus Iesniegumā un iesniedzis papildus Konkurences padomes pieprasīto informāciju.

Pēc trūkumu novēršanas Iesniegumā ar 25.05.2007. vēstulē Nr.3 “Par saņemto iesniegumu” ietverto informāciju, Iesniedzējs uzskata, ka SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT” pārkāpums izpaužas kā atteikšanās slēgt darījumu ar citu tirgus dalībnieku nevis grozīt darījuma noteikumus bez objektīvi attaisnojoša iemesla (jo darījuma noteikumi SIA “Firmas.lv” pat netiek piedāvāti). Pēc Iesniedzēja domām, iespējamais pārkāpums minēto uzņēmumu darbībās izpaužas atbilstoši Konkurences likuma 13.panta 1.punkta nosacījumiem, kā arī minētajai vēstulei SIA “Firmas.lv” ir pievienojusi SIA “Latvijas Tālrunis” 03.04.2007. sūtījumu saraksta kopiju, kas apliecina vēstuļu nosūtīšanu SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT”.

Papildu informācijas iegūšanai Konkurences padome 17.05.2007. nosūtīja vēstules SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT”. Uz doto brīdi Konkurences padome ir saņēmusi atbildes vēstules no to adresātiem.

SIA “Firmas.lv” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta komercsabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.40003875131. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Rīga, Ģertrūdes iela 37-8, LV-1011. Tās pamatdarbības veids ir informatīvo pakalpojumu sniegšana.

SIA “Lursoft” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta komercsabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.40003053936. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Rīga, Matīsa iela 8, LV-1001. Tās pamatdarbības veidi ir konsultēšana programmatūras jautājumos, programmēšana; programmēšana pēc pasūtījuma, konsultēšana programmatūras jautājumos; ar datu bāzi saistītas darbības.

SIA “Lursoft IT” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta komercsabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.40003170000. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Rīga, Ķeguma iela 60-6, LV-1084. Tās pamatdarbības veidi ir datorizēta materiāla reproducēšana; ar datu bāzi saistītas darbības; konsultēšana programmatūras jautājumos, programmēšana; programmēšana pēc pasūtījuma, konsultēšana programmatūras jautājumos.

Izvērtējot SIA “Firmas.lv” 25.05.2007. vēstulē Nr.3 “Par saņemto iesniegumu”, Iesniegumā un tam pievienotajos dokumentos, lietas Nr.269/06/10/4 “Par Konkurences likuma 13.panta 1., 3. un 4.punkta iespējamo pārkāpumu SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT” darbībās” ietvaros iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

Lietas Nr.269/06/10/4 “Par Konkurences likuma 13.panta 1., 3. un 4.punkta iespējamo pārkāpumu SIA “Lursoft” un SIA “Lursoft IT” darbībās” (turpmāk – lietas Nr.269/06/10/4) ietvaros iegūtā informācija liecina, ka starp Latvijas Republikas Tieslietu ministriju, kuras vārdā uz tieslietu ministres izdotās pilnvaras pamata rīkojas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs (turpmāk arī UR), un SIA “Lursoft” 07.08.2001. tika noslēgts līgums Nr.PA 110/2001 (turpmāk – UR Līgums), pamatojoties uz likumu “Par valsts un pašvaldību pasūtījumu” un atbilstoši viena pretendenta piedāvājuma “Par Uzņēmumu reģistra automatizētās sistēmas LURS datorprogrammas pārveidi un papildināšanu atbilstoši Komerclikuma prasībām, pārveidotās datorprogrammas un papildinājumu iegādi un to apkalpošanu. Ar minēto līgumu puses uzņemas veikt sekojošo:

1) SIA “Lursoft” nodod Uzņēmumu reģistram Uzņēmumu reģistra automatizētās sistēmas LURS V4.0 (turpmāk – Sistēma1) izņēmuma lietošanas licenci uz 10 gadiem. SIA “Lursoft” nodrošina Sistēmas nepārveidotu datu izsniegšanu pašvaldībām, valsts un pašvaldības iestādēm, bezpeļņas organizācijai valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību “Latvijas Vēstnesis” saskaņā ar spēkā esošajiem likumdošanas aktiem;

2) UR nodod SIA “Lursoft” tiesības 10 gadus saņemt Uzņēmumu reģistrā uzkrāto publisko informāciju un izmantot to komerciāliem nolūkiem. Sistēmā Uzņēmumu reģistrā ievadītie dati ir valsts īpašums, kurus SIA “Lursoft” ir tiesības izmantot saskaņā ar Ministru kabineta 2001.gada 13.februāra protokollēmuma 34.§ 3.punktu;

3) informācijas ievadi no reģistrācijas lietām Sistēmā nodrošina gan SIA “Lursoft”, gan UR darbinieki, bet informācijas apstrādi tajā, nosakot uzkrāto datu formātu, saskaņā ar UR Līgumu nodrošina SIA “Lursoft”.

Sadarbībā ar Uzņēmumu reģistru SIA “Lursoft” piedāvā plašu datu bāzu klāstu par visiem Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām, komercsabiedrībām, sabiedriskām organizācijām u.c. juridiskām personām, kuras reģistrētas Latvijā.2

(*)

Konkurences padome secina, ka UR Līgums tika noslēgts starp SIA “Lursoft” un UR, un SIA “Lursoft” ir tas uzņēmums, kas no Uzņēmumu reģistra var saņemt Uzņēmumu reģistrā uzkrāto publisko informāciju jeb UR nepārveidotos datus un tos izmantot komerciāliem nolūkiem. Saskaņā ar UR Līgumu SIA “Lursoft” neatkarīgi no piesaistīto līdzizpildītāju darbības uzņemas atbildību par UR Līguma saistību izpildi pilnā apjomā un kvalitātē, savukārt UR garantē SIA “Lursoft” Sistēmas datu bāzēs uzkrāto publisko datu komerciālas izmantošanas tiesības. (*) SIA “Lursoft IT” šos nepārveidotos datus saņem no SIA “Lursoft”, nevis no Uzņēmumu reģistra. Līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka SIA “Lursoft IT” saskaņā ar Konkurences likuma 13.panta 1.punktu ir atteicies slēgt darījumu, kas tādā veidā kavē vai ierobežo SIA “Firmas.lv” komercdarbību.

Konkurences padome secina, ka attiecībā uz SIA “Lursoft IT”, pamatojoties uz Konkurences likuma 13.panta 1.punktu, nav pamata ierosināt lietu, jo SIA “Lursoft IT” nav tiešais UR nepārveidoto datu saņēmējs saskaņā ar UR Līgumu.

Saskaņā ar Konkurences likuma 23.panta piekto daļu Konkurences padome ir tiesīga atjaunot iesnieguma izskatīšanu pēc papildu informācijas saņemšanas.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 13.panta 1.punktu, 23.panta trešo daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

neierosināt lietu par SIA “Firmas.lv” 08.05.2007. iesniegumu Nr.2 “Par iespējamo pārkāpumu” par Konkurences likuma 13.panta 1.punkta iespējamo pārkāpumu SIA “Lursoft IT” darbībās.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajonā tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija.

 

1 Sistēma ir Uzņēmumu reģistra automatizētā sistēma LURS V4.0 datorprogramma, ar kuras reģistrācijas moduļu palīdzību tiek veikta sistematizēta uzņēmumu datu reģistrācija.

2 Lursoft sadarbības partneri. Skat. www.lursoft.lv; 01.06.2007.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!