• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas valsts pārvaldes reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.1999., Nr. 390/391 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15889

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu Nacionālo bibliotēku - internacionālā kontekstā

Vēl šajā numurā

25.11.1999., Nr. 390/391

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas valsts pārvaldes reformu

Šodien, 25.novembrī, īpašu uzdevumu ministrs Jānis Bunkšs ir ieplānojis tikties ar finansu ministru Edmundu Krastiņu un labklājības ministru Robertu Jurdžu, lai apspriestu valsts pārvaldes reformas stratēģijas koordināciju

Tikšanās laikā paredzēts apspriest valsts pārvaldes reformas stratēģijas koordināciju, PHARE projektu turpinājumu ministriju iekšējā audita ieviešanā, vietējo pašvaldību apvienošanās un sadarbības iespēju izpētē, kā arī citos projektos, valsts civildienesta algu reformu un citus ar valsts pārvaldes reformu saistītus jautājumus.

Ministra Jāņa Bunkša vadībā pašlaik tiek izstrādāts valsts pārvaldes reformas vidēja termiņa stratēģijas rīcības plāns — dokuments, kurš orientēts uz klientu un paredz integrētas valsts pārvaldes nodrošināšanu visos līmeņos: vietējā, reģionālā, nacionālā un arī Eiropas Savienības līmenī.

Valsts pārvaldes reformas vidēja termiņa stratēģijas rīcības plāns paredz aktīvu sabiedrības iesaistīšanu valsts pārvaldē. Jebkura veiksmīga pārvalde ir iespējama tikai tad, ja ir vismaz divi atšķirīgi mehānismi, kas organizē pārvaldi: sabiedrība pārvalda sevi neformāli — tā ir neformālā vara —, valsts organizē pārvaldi formāli, ar stingru hierarhiju, kārtību un likumiem — tā ir formālā vara. Ja šīs divas varas darbojas viena pret otru, attīstība nenotiek.

Valsts pārvalde Latvijā joprojām atrodas pārejas posmā no totalitāra režīma uz demokrātisku un tiesisku valsti, un galvenā problēma joprojām ir sabiedrības atsvešinātība no valsts. Socioloģiskie pētījumi parāda, ka gan pilsoņiem, gan nepilsoņiem ir viena un tā pati sajūta: šī valsts par viņiem nerūpējas. Šāds apgalvojums ir ļoti barga valsts kritika, bet tā ir arī ļoti barga paškritika, jo vara šai valstī pieder sabiedrībai, kas to nerealizē, — pēcpadomju sabiedrībai ir grūti izmantot brīvību, par kuras sekām atbildība ir jāuzņemas katram pašam.

Tāpēc sabiedrības un valsts pārvaldes reformas mērķis ir novērst atsvešinātību starp valsti un sabiedrību, radīt integrētu un koordinētu sabiedrisko pārvaldi.

Dace Zvirbule, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!