• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente: - apmeklējot Vidzemes vidieni, Cēsu rajonu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.1999., Nr. 390/391 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15892

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daidžests. Citu rakstītais

Vēl šajā numurā

25.11.1999., Nr. 390/391

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente:

— apmeklējot Vidzemes vidieni, Cēsu rajonu

Vakar, 24.novembrī, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, uzsākot Cēsu rajona apmeklējumu, viesojās Drabešu internātpamatskolā, kur tikās ar internātskolas skolēniem un skolotājiem, kā arī iepazinās ar internātskolas telpām.

Skolēni izjautāja Valsts prezidenti par to, kur viņa ir ieguvusi izglītību, kādi bijuši viņas mīļākie mācību priekšmeti un kā viņa pavadījusi savu brīvo laiku.

Valsts prezidente sacīja, ka pati ir apmeklējusi internātskolu, tāpēc izprot, kāda ir internātskolas dzīve. Valsts prezidentei ir patikusi dzīve internātskolā, jo tur varējusi gan nepārtraukti mācīties, gan tikties ar draugiem.

Atbildot uz jautājumu, kādu Valsts prezidente vēlētos redzēt izglītības ministru, V.Vīķe–Freiberga norādīja, ka labāk būtu, ja par izglītības ministru kļūtu profesionālis šajā jomā, lai arī demokrātiskā sistēmā ministrs ir politiska persona, kura pārziņā ir ministrijas speciālisti, kas nemainās atkarībā no ministra personības.

Pārrunājot internātskolu tālāko darbību, Valsts prezidente atzīmēja, ka ir jāizvērtē katras internātskolas nozīme un tās loma sabiedrībā un pagasta izglītības sistēmā, vai internātskola attaisno tos līdzekļus, kādi tajā tiek ieguldīti. V.Vīķe–Freiberga norādīja, ka lauku apstākļos, kad bieži vien līdz skolai ir liels attālums, internātskola ir labs risinājums, lai bērni varētu iegūt izglītību.

Valsts prezidentei tika jautāts, kā viņa vērtē ticības mācības ieviešanu skolā kā obligātu priekšmetu. Uz to viņa atbildēja, ka, viņasprāt, tam vajadzētu būt drīzāk ētikas un morāles mācību priekšmetam, kurā tiktu mācīts par dažādām pasaules reliģijām, tai skaitā arī par latviešu pagāniskajām tradīcijām.

V.Vīķe–Freiberga uzdāvināja skolai Rīgas pils attēlu un noskatījās bērnu sagatavoto priekšnesumu.

Turpinot apmeklējumu Cēsu rajonā, Valsts prezidente tikās ar Drabešu pagasta uzņēmējiem. Viņa sarunā pauda gandarījumu, ka šie uzņēmēji rada daudz darbavietu pagastā, jo nodarbinātība ir viena no lielākajām problēmām laukos. Valsts prezidentē radot bažas tas, ka, pēc uzņēmēju stāstītā, ir apdraudēta izejvielu pieejamība kokapstrādes uzņēmumos. V.Vīķe–Freiberga norādīja, ka šie uzņēmumi iekarojuši ne tikai Latvijas tirgu, bet atraduši arī noietu citu valstu tirgos. Prezidente uzklausīja vietējo uzņēmēju viedokļus par pašreizējo situāciju uzņēmumos, par teritoriālo reformu, mežu reformu un izglītību laukos. Uzņēmēji atzina, ka izglītība laukos ir tieši saistīta ar to, cik kvalitatīvi var strādāt uzņēmumi, jo pašlaik uzņēmumos trūkst kvalificēta darbaspēka un strādnieku apmācība ir viens no risināmajiem jautājumiem.

Uzņēmēji izteica bažas par gaidāmo meža reformu. Pēc Valsts prezidentes sacītā, ir būtiski, lai uz vietas tiktu pārstrādāts iespējami lielāks kokmateriālu daudzums, jo tas rada papildu darbavietas pagastā un uzlabo pagasta un valsts stāvokli.

Pēc V.Vīķes–Freibergas sacītā, nākotnes Eiropā tikai ar šādu pieredzi būs iespējams izdzīvot un ir jāatrod veidi, kā iziet pasaules tirgū, lai atrastu savu vietu, un valstij šajā procesā vajadzētu uzņēmējiem palīdzēt. Valsts prezidente norādīja, ka viņā izraisa bažas fakts, ka mežu apstrādes uzņēmēji gaidāmās pārmaiņas uzņem ne īpaši pozitīvi, tāpēc viņa ir jau pārrunājusi ar valdību šo jautājumu un uzmanīgi turpinās tam sekot līdzi.

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar tikās ar Priekuļu vidusskolas 9.b klases skolēniem, kas bija uzrakstījuši vēstuli Valsts prezidentei, uzlūdzot ciemos.

Sarunā ar Valsts prezidenti skolēni interesējās, kā viņa ir pavadījusi bērnību un skolas gadus. Valsts prezidente mudināja skolēnus iegūt augstāko izglītību, kas, pēc viņas domām, nākotnē būs viena no lielākajām bagātībām un ļaus piemēroties darba tirgus prasībām.

V.Vīķe–Freiberga tikās ar Cēsu rajona pašvaldību pārstāvjiem. Sarunā apspriesti visi aktuālākie jautājumi valstī. Tikšanās laikā runāts par izglītības un reģionālo augstskolu lomu lauku attīstībā, kā arī internātskolu likteni. Valsts prezidente uzsvēra, ka šimbrīžam internātskolas spēj nodrošināt to, lai visiem bērniem būtu pieejama izglītība, kas citādi attāluma dēļ nebūtu iespējams.

Tika runāts par Saeimā pārstāvēto partiju atbildību valstij svarīgu lēmumu pieņemšanā. No konkrētiem likumiem tika apspriesta Valsts valodas likuma pieņemšanas gaita. Valsts prezidente vēlreiz uzsvēra, ka starptautiski neviens neapšauba latviešu valodas kā valsts valodas statusu un ka likumam jābūt vērstam uz latviešu valodas nostiprināšanu, aizsardzību un attīstības iespējām, kā arī uz sabiedrības sakļaušanu.

Valsts prezidente ar pašvaldību pārstāvjiem apspriedās par administratīvi teritoriālo reformu.

Beidzot Cēsu rajona apmeklējumu, V.Vīķe–Freiberga Ieriķu pamatskolā tikās ar skolēniem, skolotājiem un iedzīvotājiem. Klātesošie interesējās par izglītības jautājumiem, Valsts prezidentes skolas un studiju laiku, kā arī prezidenta lomu Latvijā.

Valsts prezidenta preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!