• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pieņemot lēmumu izsludināt likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2007., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158981

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Vācijā 14.-16.jūnijā

Vēl šajā numurā

19.06.2007., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pieņemot lēmumu izsludināt likumu

 

“Grozījumi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā””

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 18.jūnijā nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai: 


 

“God. Ministru prezidenta kungs, godātie deputāti!

Ar šo daru zināmu, ka esmu pieņēmusi lēmumu izsludināt 2007.gada 7.jūnijā Saeimā pieņemto likumu “Grozījumi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā””.

Mans lēmums pamatojas uz apsvērumu, ka, pirmkārt, jaunā likuma redakcija ļauj turpmāk valsts amatpersonām saņemt balvas un ienākumus par saviem sasniegumiem sportā, zinātnē, pedagoģiskajā un radošajā darbā un citās jomās ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas, kas līdz šim bija atļauts vienīgi no radiniekiem vai vienas minimālās mēnešalgas apmērā. Manuprāt, tas ir taisnīgi un nerunā pretim sabiedrības interesēm. Gribu uzsvērt, ka vienlaikus likums divu gadu laikā pēc dāvanas saņemšanas saglabā valsts amatpersonām aizliegumu sagatavot vai izdot administratīvos aktus vai veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, kā arī slēgt līgumus vai veikt citas ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības attiecībā uz dāvanas vai balvas devēju. Tāpat likums neizslēdz iespēju saukt valsts amatpersonas pie kriminālatbildības gadījumos, ja šīs personas būs izdarījušas noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā (Krimināllikuma 24.nodaļa).

Iniciatīvu veikt vispārēju atteikšanos no ierobežojuma pieņemt dāvanas ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas, saglabājot ierobežojumus pieņemt lēmumus attiecībā uz dāvanas devēju, likumprojekta izskatīšanas gaitā nāca no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un tika pamatota ar to, ka līdz šim spēkā esošais ierobežojums nav samērojams ar to iespējamo labumu, ko valsts un sabiedrība varētu iegūt no šīs personas tiesību un tiesisko interešu ierobežojuma. Turklāt dāvanu pieņemšanas efektīva kontrole ir iespējama tikai pie nosacījuma, ja valsts amatpersonām tiek noteikts skaidrs un nepārprotams pienākums šīs dāvanas deklarēt, kā arī tiek veikta pilnvērtīga kontrole, vai šīs dāvanas tiek deklarētas, un gadījumos, kad deklarēšanas pienākums netiek pildīts, tiek attiecīgi piemērota administratīvā un kriminālā atbildība. Taču tas nav šā likuma jautājums.

Dāvanu pieņemšanas ierobežojumu kontrole lielā mērā ir un būs atkarīga no tā, cik efektīvi tiks realizēts fizisko personu, tajā skaitā valsts amatpersonu, ienākumu un mantiskā stāvokļa izmaiņu kontrole, kā arī ienākumu avotu likumības kontrole. Tāpēc es aicinu Saeimu iespējami ātrākā laikā izskatīt un pieņemt likumu projektu paketi, kas saistīta ar Ministru kabinetā akceptēto koncepciju “Par fizisko personu ienākumu gūšanas kontroles pilnveidošanu”. Gatavību to darīt un turpināt arī likuma “Par interešu konfliktu valsts amatpersonu darbībā” pilnveidošanu savā š.g. 12.jūnija vēstulē Valsts prezidenta kancelejai apliecina arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Apkopojot vēlos uzsvērt, ka galvenie akcenti interešu konflikta novēršanai valsts amatpersonu darbībā būtu jāpārliek no dzīvē grūti īstenojamu ierobežojumu noteikšanas uz valsts amatpersonu ienākumu kontroles uzlabošanu un, protams, tam nepieciešamo KNAB kapacitātes stiprināšanu. Likumdevējam un izpildvarai ir jāpanāk, lai tiesību normas darbotos reālajā dzīvē, nevis izskatītos šķietami efektīvas tikai “uz papīra”. Taču kopumā vislielākās pūles būtu jāvelta ēnu ekonomikas apkarošanai un cīņai ar nelegālu naudas līdzekļu apriti, ko esmu uzsvērusi jau vairākkārtīgi.”

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!