• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par skaidras naudas deklarēšanu, ceļotājiem šķērsojot Eiropas Savienības robežu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2007., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158983

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta komitejas 2007.gada 18.jūnija sēdē

Vēl šajā numurā

19.06.2007., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par skaidras naudas deklarēšanu, ceļotājiem šķērsojot Eiropas Savienības robežu


 

No 15.jūnija jebkurai personai, kura, šķērsojot Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā vai izved no tās skaidru naudu 10 000 eiro apmērā vai vairāk, tā ir jādeklarē.

Skaidras naudas līdzekļu obligātas deklarēšanas pienākumu nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes 2005.gada 26.oktobra Regula Nr.1889/2005, kas tieši piemērojama visās dalībvalstīs no 2007.gada 15.jūnija. Līdz ar to visās ES dalībvalstīs ir spēkā vienoti skaidras naudas, ko ieved vai izved no Kopienas teritorijas, kontroles nosacījumi. Tie ieviesti, lai ES mērogā atbalstītu centienus apkarot noziedzību un uzlabot drošību, sekmētu cīņu pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, terorismu un noziedzību.

Latvijas Republikā prasība uz ES ārējās robežas deklarēt skaidras naudas līdzekļus, ja to apjoms sasniedz vai pārsniedz 10 000 eiro vai ekvivalentu summu citas valsts valūtā, ir spēkā kopš 2006.gada 1.jūlija. Šajā datumā stājās spēkā likums “Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas”, kura normas atbilst minētās regulas prasībām.

Minēto tiesību aktu izpratnē skaidra nauda ir ne vien banknotes un monētas, kas laistas apgrozībā un ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, bet arī viegli konvertējami vērtspapīri.

Valsts ieņēmumu dienests atgādina: ja robežas šķērsošanas brīdī ceļotāja rīcībā ir skaidras naudas līdzekļi, kas ir ekvivalenti vai pārsniedz 10 000 eiro, viņam jādodas pa sarkano koridoru. Tādējādi persona apliecina, ka tās rīcībā ir deklarējama prece. Informējot par šo faktu muitas vai citas kompetentās iestādes, kas nodrošina skaidras naudas pārvietošanas kontroli, amatpersonu, tā ceļotājam izsniedz deklarācijas veidlapu skaidras naudas deklarēšanai uz valsts robežas attiecīgajā valodā.

Latvijas Republikā kompetentā iestāde, kas nodrošina kontroli attiecībā uz skaidras naudas pārvietošanu, ceļotājiem šķērsojot ES ārējo robežu, ir Valsts ieņēmumu dienesta muitas struktūrvienības. Latvijas Republikas robežas šķērsošanas vietās, kurās nav izveidoti muitas kontroles punkti, kompetentās iestādes funkcijas pilda Valsts robežsardze.

Latvijas Republikas robežas šķērsošanas vietās ir pieejamas deklarācijas veidlapas trīs valodās – latviešu, angļu un krievu. Deklarācijā ir jānorāda ziņas par deklarētāju, skaidras naudas īpašnieku, paredzēto naudas saņēmēju, naudas summu un veidu, izcelsmi, izlietošanas mērķi, transportlīdzekļa veidu un maršrutu. Gadījumos, kad fiziskas personas rīcībā ir kādas citas valsts valūta, tās vērtība tiek pārrēķināta eiro saskaņā ar attiecīgajā datumā Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu.

Muitas amatpersona pieņem no fiziskās personas aizpildītu un parakstītu veidlapu. Pienākums deklarēt nav izpildīts, ja sniegtā informācija ir neprecīza vai nepilnīga. Ja muitas amatpersonai rodas šaubas par deklarācijā norādītajām ziņām, tai ir tiesības lūgt personai uzrādīt skaidro naudu, lai veiktu naudas faktisko salīdzināšanu ar deklarācijā norādītajām ziņām. Fizisko personu kontrole tiek veikta arī nejaušās izlases kārtībā, pamatojoties uz izstrādāto riska analīzi.

Pēc muitas atzīmju veikšanas aizpildītās deklarācijas veidlapas kopija paliek fiziskās personas īpašumā.

Valsts ieņēmumu dienesta Komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!