• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2007., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159005

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darījumu veikšanu ar zemesgrāmatā ierakstītiem īpašumiem

Vēl šajā numurā

19.06.2007., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

 

04.JPG (25239 bytes)• Konstantīns Vaivods. “Rīcības sēde un pamats atteikumam ierosināt kasācijas tiesvedību” 

Rakstā sniegts autora komentārs par Administratīvā procesa likuma 338. un 338.1pantu. Kopš ir stājušies spēkā 2006.gada 26.oktobra “Grozījumi Administratīvā procesa likumā”, ir ievērojami paplašināts to jautājumu loks, ko senatoru kolēģija var lemt rīcības sēdē, kā arī likums paredz senatoru kolēģijai jaunus pamatus kasācijas tiesvedības ierosināšanas atteikumam. Raksta uzdevums – izskaidrot, kādi jautājumi tiek izskatīti rīcības sēdē, īpašu uzmanību pievēršot kasācijas tiesvedības ierosināšanai un atteikumam ierosināt kasācijas tiesvedību.

 

• Dina Gailīte.  “Vai īpašniekam jānes upuris sabiedrības interešu labā” 

Pagājušā mēneša nogalē žurnālā “Jurista Vārds” tika publicētas zvērināta advokāta Mg.iur. Māra Melķiša pārdomas “Valsts pārvaldes uzdevumu tiesiskais pamats”, kur autors kritizēja nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumus saistībā ar kultūras pieminekļu aizsardzību, kas apgrūtina savu laiku nokalpojušo un mūsdienu sadzīves ērtību standartiem neatbilstošo ēku nojaukšanu un jaunu namu celtniecību Rīgā.

Šī publikācija raisīja plašu rezonansi. Pirmās atsauksmes bija lasāmas “Jurista Vārda” elektroniskajā versijā – minētā raksta komentāros. Lasītāji pārmeta autoram investoru interešu klaju lobēšanu un nerēķināšanos ar sabiedrības tiesībām uz dzīvei labvēlīgu vidi, kurā saglabātas kultūrvēsturiskās vērtības. Izskanēja arī skarba kritika par autora viedokļa nepamatotību un zināšanu robiem administratīvajās un konstitucionālajās, kā arī teritorijas plānošanas tiesībās.

Taču visaktīvāk uz M.Meļķiša viedokli reaģēja sabiedriskā organizācija biedrība “Latvia Nostra”, 12.jūnijā sarīkojot diskusiju “Vai vēsturisko ēku aizsardzība ir svarīga sabiedrībai? Vai prasība tās saglabāt ir sabiedrības interesēs? Vai svarīga ir tikai šā brīža eksistence?”. Uz pasākumu tika aicināti gan Rīgas pieminekļu sargi, gan praktizējoši arhitekti un investori, gan juristi un žurnālisti.

 

• Viktorija Jarkina. “Ceļā uz Latvijas Republikas Civillikuma modernizāciju” 

Tieslietu ministrija ir sagatavojusi un iesniegusi Valsts sekretāru sanāksmē likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Civillikumā”, lai sekmētu tiesisko darījumu regulējumu atbilstoši Eiropā plaši atzītiem līgumtiesību principiem, Apvienoto Nāciju Organizācijas 1980.gada 11.aprīļa Konvencijas par starptautiskajiem preču pirkuma–pārdevuma līgumiem un 2004.gada UNIDROIT starptautisko komerclīgumu principiem, kā arī ņemot vērā Latvijas tiesu praksē un civiltiesiskajā darbībā izvirzījušos strīdīgos un neregulētos jautājumus un nepieciešamību modernizēt un uzlabot tiesisko regulējumu līguma pārkāpuma tiesisko seku noteikšanā un piemērošanā.

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!