• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Vācijā 14.-16.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2007., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159007

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties oficiālajā vizītē Brazīlijā 10.-13.jūnijā

Vēl šajā numurā

19.06.2007., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Vācijā 14.–16.jūnijā

 

Tiekoties ar Vācijas prezidentu 15.jūnijā

01.JPG (26960 bytes)
Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, klātesot Vācijas Federatīvās Republikas prezidentam Horstam Kēleram, Imantam Freibergam un Evai Kēlerei, parakstās Zelta grāmatā Vācijas prezidenta rezidencē Bellevue pilī Berlīnē 15.jūnijā
Foto: EPA/A.F.I.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 15.jūnijā Berlīnē tikās ar Vācijas prezidentu Horstu Kēleru. Sarunā H.Kēlers uzsvēra, ka šī Vairas Vīķes-Freibergas atvadu vizīte Berlīnē ir ļoti nozīmīga Vācijai, un viņa tiek uzņemta ar īpašu sirsnību: “Būs skumji, ka drīz jūs vairs nebūsiet savas valsts vadītāja. Jūs esat bijusi ne tikai lieliskā Latvijas prezidente, bet arī izcilā Eiropas mēroga jautājumu virzītāja un ļoti ciešu attiecību veidotāja ar Vāciju.”

Prezidente sarunā atzīmēja, ka attiecību veidošana ar Vāciju, t.sk. ciešas sadarbības veidošana ar Vācijas federatīvajām zemēm dažādās jomās, ir bijusi ļoti būtiska viņas prezidentūras sastāvdaļa. Nozīmīgs fakts saimnieciskajā jomā, kas par to liecina, ir 1188 Latvijas un Vācijas kopuzņēmumi. Daudz uzmanības tika pievērsts Vācijas prezidentūras virzītajiem jautājumiem ES, t.sk. Konstitucionālā līguma nākotnei.

Puses arī apspriedās par Eiropas enerģētikas politikas jautājumiem un nepieciešamību Eiropas Savienības dalībvalstīm vienoties par svarīgākajiem ārpolitikas un enerģētikas jautājumiem.

Vācijas prezidents, uzrunājot V.Vīķi-Freibergu, uzsvēra, ka viņa ir bijusi Latvijas patriote šā vārda dziļākajā nozīmē un daudz arī starptautiski runājusi par to, ko nozīmē identitātes un dzimtenes jēdzieni. Viņš uzsvēra arī Latvijas ieguldījumu, valstij iestājoties ES un NATO, cīņā ar komunisma sekām, kā arī rūpējoties par visiem Latvijas iedzīvotājiem, viņu cilvēktiesībām, tiesiskumu un demokrātiju. H.Kēlers atzīmēja prezidentes īpašās attiecības ar Vāciju, kas viņu vieno jau kopš bērnības bēgļu gaitās, kad prezidente vairākus gadus pavadīja Vācijā. Pēc H.Kēlera sacītā, katra tikšanās ar Latvijas prezidenti viņam ļoti daudz nozīmējusi. Viņš vienmēr ir bijis priecīgs apmainīties ar prezidenti domām par svarīgākajiem divpusējo un Eiropas attiecību jautājumiem.

Valsts prezidente ielūdza Vācijas prezidentu apmeklēt Latviju valstsvizītē. H.Kēlers ar gandarījumu pieņēma prezidentes ielūgumu.

 

Piedaloties Pasaules sieviešu līderu galotņu sanāksmē un saņemot Pasaules sieviešu līderības balvu 15.jūnijā

Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai vakar, 15.jūnijā, Berlīnē Pasaules sieviešu līderu sanāksmes laikā, kurā piedalījās ministres, parlamentu vadītājas un uzņēmējas no 95 valstīm, tika pasniegta Pasaules sieviešu līderības balva.

Pateicoties par godpilno apbalvojumu, prezidente stāstīja klātesošajiem par Latvijas dzimumu vienlīdzības tradīcijām, kas sniedzas līdz pat valsts dibināšanas pirmssākumiem un bija tam laikam vienas no progresīvākajām Eiropā, paredzot sievietēm tiesības vēlēt un ieņemt vēlētus amatus. Prezidente tāpat informēja, ka Latvijā ar tās augstāko iekšzemes kopproduktu ES, pēc Eurostat datiem, ir arī augstākie dati sieviešu pārstāvniecībā nozīmīgos amatos publiskajā sektorā – 44%. V.Vīķe-Freiberga tomēr norādīja, ka valstī joprojām ir samērā maz sieviešu ministru un sievietes lēmumu pieņemšanas amatos, un izteica cerību, ka situācija šajā ziņā pamazām uzlabosies gan Latvijā, gan citur pasaulē.

Prezidente uzsvēra, ka cilvēka vērtība, neraugoties uz piederību kādam dzimumam, ir fundamentāla un neviena valsts nevar pilnvērtīgi attīstīties, ja tajā neievēro sieviešu tiesības un viedokli. Prezidente arī nosodīja autoritāru režīmu bieži tik izteikto patriarhāta darbības stilu, uzspiežot sabiedrībā diskriminējošus stereotipus, kas turpina iespaidot dzimumu lomu sadalījumu.

V.Vīķe-Freiberga izteica runā gandarījumu par to, ka gan lieli, gan mazi uzņēmumi pasaulē sāk arvien vairāk apzināties, ka ekonomiskā izaugsme nevar notikt uz cilvēktiesību rēķina, tajā skaitā uz sieviešu tiesību neievērošanas rēķina, un ka sievietes var pilnā mērā iekļauties lēmumu pieņemšanas procesos.

Prezidente aicināja turpināt sanāksmes tradīciju, kas ļauj caur kontaktiem ar citām sievietēm no visas pasaules rosināt un iedrošināt ikvienu uz uzņēmējdarbības sākšanu vai jaunas pieredzes un kontaktu iegūšanu.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Berlīnē Pasaules sieviešu līderu galotņu sanāksmes ietvaros tikās ar Latvijas sieviešu uzņēmēju delegāciju, kas piedalījās sanāksmē. Delegāciju vadīja Aiva Vīksna, un tajā bija uzņēmējas no dažādām jomām. Prezidente tikšanās laikā izteica lepnumu par Latvijas biznesa sieviešu uzņēmību gūt jaunus kontaktus un mācīties no citu pieredzes uzņēmējdarbības izaugsmē. Delegācijas pārstāves uzsvēra, ka ir liels gods piedalīties sanāksmē, kurā piedalās uzņēmējas no 95 pasaules valstīm, dažādiem kontinentiem. Tāpat tika minēts, ka sarunās ar citu valstu sievietēm ir iegūta liela pieredze, daudzsološi kontakti, kā arī izmantotas iespējas informēt citus par Latviju. V.Vīķe-Freiberga un Latvijas uzņēmējas bija vienisprātis, ka Latvija ir pierādījusi savu spēju rīkot pasaules mēroga pasākumus, tādēļ aicinās nākotnē Pasaules sieviešu līderu galotņu sanāksmi noturēt Rīgā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!