• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs, tiekoties ar ASV valsts sekretāri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2007., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159009

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krievijas Valsts domes deputātu vizīti Latvijā 11.-15.jūnijā

Vēl šajā numurā

19.06.2007., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs, tiekoties ar ASV valsts sekretāri

 

00.JPG (20911 bytes)
Lai atzīmētu Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu diplomātisko attiecību 85.gadadienu, pārrunātu bezvīzu režīma ieviešanu un apspriestu citas starptautiskās aktualitātes, 14.jūnijā Vašingtonā Baltijas valstu ārlietu ministri tikās ar ASV valsts sekretāri. Tikšanās laikā: Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks, Amerikas Savienoto Valstu valsts sekretāre Kondolīza Raisa, Lietuvas ārlietu ministrs Petrs Vaitiekūns un Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets
Foto: EPA/A.F.I.

Atzīmējot Latvijas un ASV diplomātisko attiecību 85.gadadienu, ārlietu ministrs Artis Pabriks kopā ar Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministriem 14.jūnijā Vašingtonā, ASV, tikās ar ASV valsts sekretāri Kondolīzu Raisu. Tikšanās laikā amatpersonas akcentēja līdzšinējo aktīvo un regulāro politisko dialogu, kas ļāvis Baltijas valstīm sasniegt ļoti augstus attīstības tempus.

Kondolīza Raisa augstu novērtēja Latvijas sasniegumus bezvīzu režīma ieviešanai ar ASV un pauda tam savu atbalstu, norādot, ka lēmums par to ir jāpieņem ASV Kongresam.

Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda nozīmīgākās starptautiskās aktualitātes, tai skaitā situāciju Irākā, Afganistānā, Kosovā, attiecības ar Krieviju, valstu sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros. Amatpersonas pauda vienprātību, ka veiksmīgas reālas sadarbības pamatā ir uzticība kopīgām vērtībām, ideāliem un principiem.

Tikšanās noslēgumā secināts, ka tuvākā iespējamā nākotnē ir nepieciešama pušu tikšanās ārlietu ministru līmenī.

Šā gada 28.jūlijā aprit 85 gadi kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas starp Latviju un ASV. Atzīmējot šo gadadienu, ASV Valsts departaments pēc amatpersonu tikšanās rīkoja pieņemšanu, kurā piedalījās valdības, diplomātiskā korpusa un diasporas pārstāvji, kā arī Baltijas valstu draugi.

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 14.jūnijā Vašingtonā, ASV, piedaloties pētniecības institūta “Heritage Foundation” (“Mantojuma fonds”) rīkotajā konferencē par ASV un Baltijas valstu attiecībām, atzīmējot draudzību 85 gadu garumā (“US – Baltic Relations: Celebrating 85 years of Firendship”), pateicās ASV par atbalstu Latvijas valsts atjaunošanā. Viņš norādīja uz ASV politiku neatzīt Baltijas valstu okupācijas 50 gadu garumā, palīdzot mūsu valstīm atgūt brīvību, un atzīmēja ASV kā Latvijas stratēģisko partneri.

Ministrs savā uzrunā pieskārās Latvijas 20.gadsimta vēstures jautājumiem, uzsverot, ka katrai valstij sava nākotne jāveido balstoties uz vēsturisko pieredzi, taču nedrīkst kļūt par vēstures ķīlnieku. Viņš norādīja, ka Latvija ir iemācījusies pārvarēt vēsturiskos aizvainojumus un būt pragmatiskāka savā ārpolitikā, un novēlēja arī kaimiņvalstīm mācīties no Latvijas piemēra.

Ministrs kā svarīgu uzsvēra jautājumu par bezvīzu režīmu ceļojumiem uz ASV un pateicās “Heritage Foundation” par atbalstu bezvīzu jautājuma risināšanā ar ASV valdību un izteica cerību, ka uz nākamo institūta rīkoto pasākumu viņš varēs ierasties bez ASV vīzas.

Artis Pabriks izteica atbalstu trīs Adrijas valstu centieniem pievienoties NATO un ciešāk sadarboties ar ES, kā arī progresam Ukrainā un Kaukāza valstīs.

Konferencē ievadvārdus teica ASV Valsts departamenta Eiropas un Eirāzijas lietu biroja valsts sekretāra palīgs Daniels Frīds, augstu novērtējot Baltijas valstu un Amerikas Savienoto Valstu attiecības. Viņš savā runā uzsvēra Latvijas straujo ekonomisko attīstību, norādot, ka kopš 1995.gada Latvijas iekšzemes kopprodukts dubultojies.

Konferencē ar uzrunām uzstājās arī Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministri un ASV senators Džims Demints, kurš pārstāv Senāta Ārlietu komiteju. Konferencei turpinoties, Latviju tajā pārstāvēs Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Ēriks Zunda.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!