• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomiskajām attiecībām ar Krieviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2007., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159085

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi Luksemburgā

Vēl šajā numurā

20.06.2007., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomiskajām attiecībām ar Krieviju

 

Strasbūrā 19.jūnijā Eiropas Parlamenta deputāti plenārsēdē pieņēma ziņojumu par ekonomiskajām attiecībām ar Krieviju, kurā pirmo reizi atklāti aizrāda par Krievijas nepieņemamo praksi izmantot ekonomiskos instrumentus ārpolitikas mērķu sasniegšanai. Eiroparlamentārieši pauž nožēlu, ka ES un Krievija tā arī nav spējušas pārvarēt savstarpējas uzticības krīzi, un aicina Krieviju apturēt ekonomikas politizēšanu un respektēt valsts un privāto iestāžu neatkarību.

Komentējot EP ziņojumu, deputāts Rihards Pīks atzīst: “Ziņojums, kura sagatavošanā svarīgu ieguldījumu deva tieši jauno ES valstu pārstāvji, ir ļoti detalizēts un objektīvs, taču tajā pašā laikā kritisks pret Krieviju. ES beidzot ir pamodusies no “lāča miega”. Eiropa ir atvērusi acis pret Krievijas arvien atklātāko politiku – izmantot ekonomikas un enerģētikas sviras, lai īstenotu savus ārpolitikas mērķus.”

Eiroparlamentārieši uzsver, ka Krievijas iestāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO) ir ES interesēs, jo paredz Krievijas apņemšanos ievērot šīs organizācijas noteikumus, veicinās ekonomisko izaugsmi Krievijā un palielinās tirdzniecības apjomus starp Krieviju un ES. Krievijas iesaistīšanās starptautisko tirdzniecības normu sistēmā ļaus to saukt pie atbildības pārkāpumu gadījumā.

Ņemot vērā Krievijas gaidāmo pievienošanos PTO, EP mudina Krieviju atrisināt problēmas saistībā ar diskriminējošajiem dzelzceļa pārvadājumu tarifiem, jo īpaši attiecībā uz Latviju un pārējām Baltijas valstīm.

Eiroparlamentārieši pievērš uzmanību arī steidzamajai nepieciešamībai uzlabot Latvijas un Krievijas robežu šķērsošanas infrastruktūru, piesaistot Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas līdzekļus gan esošo robežšķērsošanas punktu, gan arī jaunu robežšķērsošanas punktu atvēršanai.

Ziņojums par ekonomiskajām un tirdzniecības attiecībām ar Krieviju ir Eiropas Parlamenta pašu iniciatīva, kurai nav tiešu juridisku seku, taču tas pauž parlamenta deputātu politisko gribu un tiek nosūtīts ES Padomei un Eiropas Komisijai, dalībvalstu valdībām, parlamentiem un Krievijas Federācijas valdībai un parlamentam.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!