• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīriem Irākā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2007., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159089

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Vācijā 16.-20.jūnijā

Vēl šajā numurā

20.06.2007., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīriem Irākā

 

01.JPG (12413 bytes) 02.JPG (30466 bytes)

Vakar, 19.jūnijā, dzimtenē no Starptautiskās miera uzturēšanas operācijas Irākā atgriezās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku kontingents 121 karavīra sastāvā. Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Valsts prezidentes adjutants majors Valts Āboltiņš un Nacionālo bruņoto spēku komandieris brigādes ģenerālis Juris Maklakovs Rīgas lidostā pirms Latvijas kontingenta Irākā komandiera majora Georga Kerlina ziņojuma par Latvijas karavīru atgriešanos no miera misijas
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Šodien uz Irāku dodas trīs Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri, lai piedalītos koalīcijas spēku vadītajā operācijā “Operation Iraqi Freedom” (OIF). Nacionālo bruņoto spēku karavīri pildīs štāba virsnieku pienākumus OIF štābos Bagdādē un Divānijā.

Vakar Latvijā atgriezās 121 Latvijas kontingenta karavīrs, tajā skaitā arī kontingenta kājnieku rotas karavīri.

Šobrīd dienesta pienākumus Irākā turpina pildīt četri Latvijas kontingenta Nacionālā atbalsta vienības karavīri, kuri organizē kontingenta materiāli tehnisko līdzekļu transportēšanu uz Latviju.

Pirmais Latvijas kontingents 36 karavīru sastāvā, kurā bija iekļauti 30 apgādes un nodrošinājuma un seši nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, uz Kuveitu devās 2003.gada 18.maijā. Savukārt izlūkgrupa, kuras uzdevums bija sagatavot Latvijas kontingenta karavīru uzņemšanu, uz Kuveitu devās jau 2003.gada 30.aprīlī. Dienesta pienākumus Irākā, Kirkūkā, šis kontingents sāka pildīt 2003.gada 16.jūnijā.

Pirmā kājnieku rota 98 karavīru sastāvā uz Irāku devās 2003.gada 5.augustā otrā Latvijas kontingenta sastāvā, kurā bija iekļauti jau 105 bruņoto spēku karavīri.

Pavisam savus dienesta pienākumus operācijā Irākā ir pildījuši jau vairāk nekā 1150 karavīru.

NBS komandiera personīgā štāba Preses un informācijas daļa

 

Valsts prezidente, sveicot Latvijas karavīrus atgriežoties dzimtenē, starptautiskajā lidostā “Rīga” 2007.gada 19.jūnijā:

Sveicināti, karavīri!

Es priecājos jūs visus redzēt sveikus un veselus, atgriežoties dzimtenē. Ar jūsu starpniecību es arī vēlos pateikties visiem bruņoto spēku karavīriem, jūs esat kopā nu jau vairāk nekā tūkstotis, kas esat pildījuši savu pienākumu, strādājot un riskējot ar savām dzīvībām mūsu kopējās drošības labad.

Latvijas drošība nav vairs aizstāvama tikai mūsu pašu teritorijā un mūsu pašu robežās. Mēs esam iesaistījušies kopējā aizsardzībā ar saviem sabiedrotajiem un esam bijuši gatavi arī viņus atbalstīt viņu centienos. Irāka ir atbrīvota no asiņaina diktatora, bet tā diemžēl vēl nav atbrīvota no terorisma un ekstrēmisma, taču tās ir kaites, kuras ar militāriem līdzekļiem vien nav iespējams apturēt, ir jābūt arī pašas Irākas tautas un tās ievēlēto pārstāvju apņēmībai un gribai tagad, kad Irākas tautai ir izdevība izvirzīt savus pārstāvjus un priekšstāvjus. Latvijas bruņotie spēki ir izpildījuši savu pienākumu un savu misiju.

Es kā Valsts prezidente vēlos jums pateikt: “Jūs bijāt lieliski šajā misijā.” Par jums esam dzirdējuši vislabākās atsauksmes, jūs esat tikuši novērtēti ar visaugstāko atzinību. Es esmu par jums lepna kā prezidente, un valsts ir lepna par jums. Latvijas bruņotie spēki ir nogājuši tālu ceļu kopš pašiem pirmajiem mūsu neatkarības gadiem. Tie turpina veidoties, pilnveidoties un kļūst arvien profesionālāki un spēcīgāki.

Es novēlu jums visiem tagad pelnītu atpūtu un turpināt veiksmīgi savu karjeru, vai nu jūs izvēlaties palikt bruņotajos spēkos, vai arī izmēģināt citas dzīves jomas, kurās karavīru pieredze vienmēr jums būs ieguvums un lepnums. Jūs nevarat iedomāties, cik man ir liels prieks par iespēju jūs sagaidīt mājās šajās manas prezidentūras pēdējās nedēļās. Es tiešām priecājos, ka jūs esat atpakaļ mājās. Jūsu atgriešanās Latvijā nenozīmē, ka Latvijas bruņotie spēki tagad tikai paliks savas valsts robežās, mēs zinām, ka tikko kontingents ir devies uz citām vietām, kur ir vajadzīga starptautiskā palīdzība.

Tādēļ novēlu jums visiem, lai Dievs jūs sargā, kā Viņš sargājis līdz šim, un lai jums visiem veiksmīga tālākā darbība! Novēlu, lai Latvijas bruņotie spēki turpina attīstīties!

Dievs svētī Latviju!

 

Valsts amatpersonas, atzīmējot Latvijas karavīru paveikto

19.jūnijā, sagaidot OIF Latvijas kontingentu, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Juris Dalbiņš pateicās karavīriem par pilnībā izpildītiem uzdevumiem, norādot, ka viņi pašaizliedzīgi aizstāvējuši mūsu valsts intereses un godam kalpojuši savai tautai. 

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris brigādes ģenerālis Juris Maklakovs uzsvēra, ka karavīri izpildīja visus viņiem uzticētos uzdevumus, un no koalīcijas partneriem ir saņemtas tikai labas atsauksmes.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris pateicās karavīru tuviniekiem par viņu atbalstu karavīriem.

Saistībā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku kontingenta atgriešanos no Irākas ārlietu ministrs Artis Pabriks uzskata, ka mūsu karavīri ir godam izpildījuši uzticētos uzdevumus.  

“Latvijas karavīri pildījuši dienestu visaugstākajā profesionālā līmenī, ar augstu atbildības sajūtu un drosmi. Viņi ir spodrinājuši latvju zobena mirdzumu pārējo Irākas Daudznacionālo spēku vidū, un to vairākkārt apliecinājuši arī Latvijas sabiedrotie.

Karavīri ieguvuši vērtīgu profesionālo pieredzi, kas noderēs gan Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā, gan arī starptautiskajās operācijās.

Mums arī turpmāk jāsniedz savs ieguldījums starptautiskajā drošībā, piedaloties misijās Irākā, Afganistānā, Kosovā,” norāda ārlietu ministrs.  

Aizsardzības ministrs Atis Slakteris izteicis gandarījumu par Latvijas karavīru veiksmīgu atgriešanos Latvijā pēc dienesta pienākumu izpildes koalīcijas spēku vadītajā operācijā Irākā.  

“Irākā gūtā pieredze ir neatsverama, tā noderēs Latvijas karavīriem, piedaloties NATO vadītajā operācijā Afganistānā un citās starptautiskajās operācijās. Tieši Irāka bija viena no pirmajām starptautiskajām operācijām, kurā mūsu karavīri lietoja jaunos strēlnieku ieročus un jaunos lauku formas tērpus. Apmeklējot Latvijas kontingentu Irākā, sarunās ar karavīriem es pārliecinājos par jauno ieroču un formu kvalitāti,” sacīja A.Slakteris.

Aizsardzības ministrs A.Slakteris uzsvēris, ka šī rotācija Irākā bija īpaši grūta un bīstama. Tāpēc viņam ir prieks un lepnums par karavīru teicami veiktiem dienesta pienākumiem.  

“Esmu saņēmis no karavīriem, kā arī viņu ģimenes locekļiem un tuviniekiem daudz pateicības un atbalsta vārdu. Tāpēc gribu teikt viņiem īpašu paldies par izturību un izpratni par Irākā veikto starptautisko operāciju,” teica A.Slakteris.

Tuvākajās dienās aizsardzības ministrs A.Slakteris sagaidīs karavīrus, kuri pēc kārtējās rotācijas atgriezīsies no Afganistānas.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments, Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

Par pateicību ASV aizsardzības atašejam

18.jūnijā Aizsardzības ministrijā valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs darba tikšanās laikā pateicās ASV aizsardzības atašejam pulkvežleitnantam Deividam Holahanam par ASV atbalstu Latvijas kontingenta karavīru un materiāli tehnisko līdzekļu transportēšanā no Irākas uz Latviju.  

“Latvijas un ASV bruņoto spēku cieša sadarbība bijusi pamatā veiksmīgai mūsu kontingenta pārvešanai no dislokācijas vietām Irākā uz Kuveitu un tālāk uz Latviju. Šī operācija vēlreiz apliecināja augstu profesionālo līmeni, kādā notiek sadarbība starp abu valstu karavīriem,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

 

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!