• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 19. jūnija noteikumi Nr. 395 "Valsts aizdevumu izsniegšanas un apkalpošanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2007., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.396

Kārtība, kādā valsts budžetā plāno līdzekļus Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta finansēto projektu īstenošanai un veic maksājumus

Vēl šajā numurā

21.06.2007., Nr. 99

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 395

Pieņemts: 19.06.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.395

Rīgā 2007.gada 19.jūnijā (prot. Nr.36 16.§)
Valsts aizdevumu izsniegšanas un apkalpošanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību 36.panta ceturto daļu
I. Vispārīgais jautājums
1. Noteikumi nosaka valsts aizdevumu izsniegšanas un apkalpošanas kārtību.
II. Valsts aizdevumu izsniegšanas kārtība pašvaldībām un aizdevumu nosacījumu maiņa
2. Valsts aizdevumu pašvaldībai Valsts kase izsniedz saskaņā ar Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes sēdes protokola izrakstu.
3. Finanšu stabilizācijas aizdevumu Valsts kase izsniedz saskaņā ar finanšu ministra rīkojumu par aizdevuma piešķiršanu pašvaldībai.
4. Aizdevuma nosacījumus Valsts kase saskaņo ar pašvaldību.
5. Finanšu ministrs pilnvaro Valsts kasi slēgt līgumu par valsts aizdevuma izsniegšanu un apkalpošanu.
6. Aizdevuma nosacījumus var mainīt, pamatojoties uz Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes sēdes protokola izrakstu vai finanšu ministra rīkojumu.
7. Pamatojoties uz finanšu ministra pilnvarojumu, piecpadsmit darbdienu laikā pēc Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes sēdes protokola izraksta vai finanšu ministra rīkojuma saņemšanas Valsts kase ar pašvaldību slēdz vienošanos par izmaiņām aizdevuma līgumā.
III. Valsts aizdevumu izsniegšanas kārtība valsts speciālā budžeta un apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītājiem un aizdevumu nosacījumu maiņa
8. Lai saņemtu valsts aizdevumu, valsts speciālā budžeta vai apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītājs līdz kārtējā gada 30.decembrim iesniedz Valsts kasē aizdevuma pieprasījumu. Pieprasījumā norāda aizdevuma mērķi, aizdevuma summu un valūtu, aizdevumam piemērojamo procenta likmes veidu (fiksēta, mainīga), plānoto aizdevuma atmaksas termiņu un grafiku.
9. Valsts kase saskaņo aizdevuma līguma nosacījumus ar valsts speciālā budžeta vai apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītāju.
10. Finanšu ministrs pilnvaro Valsts kasi slēgt līgumu par valsts aizdevuma izsniegšanu un apkalpošanu.
11. Lai mainītu aizdevuma nosacījumus, valsts speciālā budžeta vai apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītājs iesniedz Valsts kasē:

11.1. iesniegumu, kurā norādīts aizdevuma nosacījumu maiņas iemesls un tā ekonomiskais pamatojums;

11.2. precizētu aizdevuma atmaksas grafiku, ja izmaiņas aizdevuma līgumā sais­tītas ar izmaiņām atmaksas grafikā;

11.3. nozares ministrijas atzinumu par aizdevuma nosacījumu maiņas nepieciešamību un lietderību.
12. Valsts kase desmit darbdienu laikā izvērtē šo noteikumu 11.punktā minētos dokumentus un sniedz atzinumu. Dokumentus kopā ar atzinumu iesniedz finanšu ministram lēmuma pieņemšanai.
13. Ja finanšu ministrs pieņem lēmumu atteikt aizdevuma nosacījumu maiņu, Valsts kase desmit darbdienu laikā pēc finanšu ministra lēmuma saņemšanas par to rakstiski paziņo valsts speciālā budžeta vai apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītājam, norādot atteikuma iemeslu.
14. Ja finanšu ministrs pieņem lēmumu par aizdevuma nosacījumu maiņu, Valsts kase, pamatojoties uz finanšu ministra pilnvarojumu, 15 darbdienu laikā pēc finanšu ministra lēmuma saņemšanas slēdz vienošanos ar valsts speciālā budžeta vai apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītāju par izmaiņām aizdevuma līgumā.
IV. Valsts aizdevumu izsniegšanas kārtība budžeta finansētām institūcijām, kapitālsabiedrībām, biedrībām vai nodibinājumiem un aizdevumu nosacījumu maiņa
15. Budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 15.oktobrim iesniedz Valsts kasē dokumentus valsts aizdevuma saņemšanai. Ja pēc minētā datuma valsts budžeta likumā kārtējam gadam ir izdarīti grozījumi, kas paredz jauna valsts aizdevuma izsniegšanu, dokumentus iesniedz pēc attiecīgā likuma spēkā stāšanās, bet ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 1.decembrim.
16. Lai saņemtu valsts aizdevumu, budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums iesniedz Valsts kasē šādus dokumentus:

16.1. aizdevuma pieprasījumu. Pieprasījumā norāda aizdevuma mērķi jeb projekta nosaukumu, aizdevuma summu un valūtu, aizdevumam piemērojamo procenta likmes veidu (fiksēta vai mainīga), plānoto aizdevuma atmaksas termiņu un grafiku;

16.2. zvērināta revidenta vai Valsts kontroles pārbaudītu iepriekšējā gada pār­skatu;

16.3. projekta biznesa plānu, kura īstenošanai plānots izmantot valsts aizdevumu;

16.4. informāciju par paredzamo aizdevuma nodrošinājumu (īpašuma tiesības apstiprinošus dokumentus un īpašuma novērtējumu);

16.5. budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājuma statūtu, nolikuma vai līdzvērtīgu tā darbību pamatojošu dokumentu kopiju un reģistrācijas apliecības kopiju, uzrādot minēto dokumentu oriģinālus;

16.6. zvērināta revidenta atzinumu par aizdevuma atmaksas iespēju;

16.7. nozares ministrijas atzinumu par projekta tautsaimniecisko nozīmi un informāciju par nozares ministrijas politiku projekta īstenošanas atbalstam.
17. Valsts kase 10 darbdienu laikā izvērtē šo noteikumu 16.punktā minētos dokumentus un citus dokumentus vai informāciju, kas iegūta no citām valsts budžeta finansētām institūcijām.
18. Ja nepieciešams, Valsts kase pieprasa papildu dokumentus vai informāciju, kas ir saistīta ar budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājuma saimniecisko vai finansiālo darbību un var ietekmēt aizdevuma atmaksu. Minētos dokumentus vai informāciju budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums iesniedz 20 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas.
19. Valsts kase izvērtē šo noteikumu 17. un 18.punktā minētos dokumentus un sniedz atzinumu. Dokumentus kopā ar atzinumu iesniedz finanšu ministram lēmuma pieņemšanai.
20. Ja finanšu ministrs pieņem lēmumu atteikt valsts aizdevuma piešķiršanu, Valsts kase 10 darbdienu laikā pēc finanšu ministra lēmuma saņemšanas par to rakstiski paziņo budžeta finansētai institūcijai, kapitālsabiedrībai, biedrībai vai nodibinājumam, norādot atteikuma iemeslu.
21. Ja finanšu ministrs pieņem lēmumu par valsts aizdevuma piešķiršanu, Valsts kase saskaņo aizdevuma nosacījumus ar budžeta finansētu institūciju, kapitālsabiedrību, biedrību vai nodibinājumu.
22. Finanšu ministrs pilnvaro Valsts kasi slēgt līgumu par valsts aizdevuma izsniegšanu un apkalpošanu, kā arī aizdevuma nodrošinājuma līgumu.
23. Lai mainītu aizdevuma nosacījumus, budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums iesniedz Valsts kasē:

23.1. iesniegumu, kurā norādīts aizdevuma nosacījumu maiņas iemesls un tā ekonomiskais pamatojums;

23.2. precizētu aizdevuma atmaksas grafiku, ja izmaiņas aizdevuma līgumā sais­tītas ar izmaiņām atmaksas grafikā;

23.3. aktualizētu biznesa plānu;

23.4. zvērināta revidenta atzinumu par budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājuma finansiālo stāvokli un aizdevuma atmaksas iespējām;

23.5. bilanci, peļņas un zaudējumu aprēķinu, izziņu par nodokļu parādiem;

23.6. ja paredzamas izmaiņas nodrošinājumā, iesniedz informāciju par paredzamo aizdevuma nodrošinājumu (īpašuma tiesības apstiprinošus dokumentus un īpašuma novērtējumu);

23.7. nozares ministrijas atzinumu par aizdevuma nosacījumu maiņas nepieciešamību un lietderību.
24. Valsts kase 10 darbdienu laikā izvērtē šo noteikumu 23.punktā minētos dokumentus un citus dokumentus vai informāciju, kas saistīta ar budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājuma saimniecisko vai finansiālo darbību un var ietekmēt aizdevuma atmaksu. Ja nepieciešams, Valsts kase pieprasa papildu dokumentus. Minētos dokumentus budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums iesniedz 20 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas.
25. Valsts kase izvērtē šo noteikumu 24.punktā minētos dokumentus un sniedz atzinumu. Dokumentus kopā ar atzinumu iesniedz finanšu ministram lēmuma pieņemšanai.
26. Ja finanšu ministrs pieņem lēmumu atteikt aizdevuma nosacījumu maiņu, Valsts kase 10 darbdienu laikā pēc finanšu ministra lēmuma saņemšanas par to rakstiski paziņo budžeta finansētai institūcijai, kapitālsabiedrībai, biedrībai vai nodibinājumam, norādot atteikuma iemeslu.
27. Ja finanšu ministrs pieņem lēmumu par aizdevuma nosacījumu maiņu, Valsts kase, pamatojoties uz finanšu ministra pilnvarojumu, slēdz vienošanos par izmaiņām aizdevuma līgumā un, ja izmaiņas ir nodrošinājumā, veic grozījumus nodrošinājuma līgumā vai slēdz jaunu aizdevuma nodrošinājuma līgumu ar budžeta finansētu institūciju, kapitālsabiedrību, biedrību vai nodibinājumu.
V. Aizdevuma procentu un aizdevuma riska procentu noteikšana
28. Par piešķirto, bet vēl neatmaksāto aizdevumu pašvaldība, valsts speciālā budžeta izpildītājs, apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītājs, budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums maksā aizdevuma līgumā paredzētos aizdevuma procentus. Finanšu ministrs nosaka aizdevuma procentu likmes, izmantojot vienu no šādām metodēm:

28.1. aizdevumiem nacionālajā valūtā fiksētās un mainīgās procentu likmes nosaka, pamatojoties uz valsts iekšējā aizņēmuma attiecīgā termiņa vērtspapīru ienesīguma likmēm, kas noteiktas šo vērtspapīru sākotnējā izvietošanā. Ja triju mēnešu laikā pirms aizdevuma līguma slēgšanas dienas nav notikušas attiecīgā termiņa vērtspapīru emisijas, aizdevumam piemēro likmi, kuru nosaka, pamatojoties uz Valsts kases brīvi izvēlētu Latvijas finanšu tirgus dalībnieku indikatīvām kotācijām;

28.2. aizdevumiem ārvalstu valūtā fiksētās un mainīgās procentu likmes nosaka atbilstoši Valsts kases šāda veida resursu piesaistīšanas izmaksu reālajam līmenim, ja atbilstošā Valsts kases aizņēmuma likme noteikta pēdējo triju mēnešu laikā līdz aizdevuma līguma slēgšanas dienai, vai iespējamam līmenim, pamatojoties uz Valsts kases brīvi izvēlētu starptautiskā finanšu tirgus dalībnieku indikatīvām kotācijām;

28.3. aizdevumiem nacionālajā valūtā procentu likmes nosaka periodam, kas atbilst valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru sākotnējam termiņam. Katram nākamajam periodam aizdevuma likmi nosaka iepriekšējā perioda pēdējā darb­dienā, pamatojoties uz tāda paša sākotnējā termiņa valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru ienesīguma likmi vai indikatīvās kotācijas likmi, kas noteikta atbilstoši šo noteikumu 28.1.apakšpunktā minētajai metodei;

28.4. aizdevumiem ārvalstu valūtā fiksētās procentu likmes nosaka visam aizdevuma termiņam atbilstoši tāda paša termiņa Valsts kases reālā vai iespējamā fiksētas likmes aizņēmuma likmei. Mainīgās procentu likmes aizdevumiem ārvalstu valūtā nosaka katram likmes fiksēšanas periodam atbilstoši Valsts kases reālās vai iespējamās mainīgas likmes aizņēmuma procentu likmes fiksēšanas nosacījumiem.
29. Valsts kase aizdevumiem nacionālajā un ārvalstu valūtā aktuālās procentu likmes publicē Valsts kases mājas lapā internetā vienas darbdienas laikā pēc valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru emisijas norēķinu datuma vai pēc indikatīvās kotācijas likmes noteikšanas.
30. Aizdevuma līguma darbības laikā budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums maksā aizdevuma riska procentus. Likmes apmēru līdz 2,5 % gadā no aizdevuma atlikuma nosaka finanšu ministrs pēc aizdevuma sniegšanai nepieciešamo dokumentu izvērtēšanas, ņemot vērā šādus kritērijus:

30.1. budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājuma īpašuma forma un juridiskais statuss;

30.2. saistības;

30.3. aktīvu rentabilitāte;

30.4. projekta risks;

30.5. kredīta nodrošinājums;

30.6. likviditāte.
31. Aizdevuma līguma darbības laikā par piešķirto, bet neatmaksāto aizdevumu pašvaldība, budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums maksā apkalpošanas maksu saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto Valsts kases maksas pakalpojumu cenrādi.
32. Riska procentu likmi un apkalpošanas maksas apmēru iekļauj aizdevuma līgumā.
VI. Valsts aizdevumu apkalpošanas kārtība
33. Līdz aizdevuma pilnīgai izmantošanai budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums reizi gadā līdz 1.jūnijam iesniedz Valsts kasē zvērināta revidenta atzinumu par aizdevuma izmantošanu atbilstoši aizdevuma mērķim.
34. Katru gadu līdz 1.jūnijam aizdevuma līguma darbības laikā budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums iesniedz Valsts kasē zvērināta revidenta vai Valsts kontroles pārbaudītu iepriekšējā gada pārskatu.
35. Līdz pilnīgai aizdevuma atmaksai budžeta finansēta institūcija, kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums 15 darbdienu laikā pēc kārtējā kalendārā ceturkšņa beigām iesniedz Valsts kasē bilanci vai peļņas vai zaudējumu aprēķinu.
36. Valsts kase:

36.1. izmaksā valsts aizdevumus saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem atbilstoši valsts budžeta likumā kārtējam gadam noteiktajam apmēram;

36.2. sagatavo un nosūta rēķinus pašvaldībām, valsts speciālā budžeta izpildītājiem, apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītājiem un budžeta finansētām institūcijām, kapitālsabiedrībām, biedrībām vai nodibinājumiem par aizdevuma saistību veikšanu saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem;

36.3. 10 darbdienu laikā pēc kārtējā kalendāra ceturkšņa beigām informē pašvaldības, valsts speciālā budžeta izpildītājus, apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītājus, budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājumus par aizdevuma procentu likmes izmaiņām;

36.4. uzrauga pašvaldību, valsts speciālā budžeta izpildītāju, apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītāju, budžeta finansētu institūciju, kapitālsabiedrību, biedrību vai nodibinājumu aizdevuma saistību izpildi;

36.5. analizē šo noteikumu 33., 34. un 35.punktā minētos dokumentus, lai sekotu līdzi budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājuma finansiālajam stāvoklim un noteiktu aizdevuma atmaksas iespējamību;

36.6. glabā noslēgtos aizdevumu un nodrošinājuma līgumus un kārto aizdevumu un nodrošinājumu līgumu reģistrus;

36.7. kārto valsts aizdevumu finanšu uzskaiti, reģistrējot visas saistības un salīdzinot datus ar pašvaldībām, valsts speciālā budžeta izpildītājiem, apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" izpildītājiem, budžeta finansētām institūcijām, kapitālsabiedrībām, biedrībām vai nodibinājumiem, kā arī veic valsts budžeta norēķinus.
37. Valsts kasei ir tiesības:

37.1. organizēt auditorpārbaudes, ja, izvērtējot šo noteikumu 33., 34. un 35.punktā minētos dokumentus, nav gūta pārliecība par budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājuma patieso saimniecisko un finansiālo stāvokli;

37.2. pieprasīt no budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājuma aizdevuma tūlītēju un pilnī­gu atmaksu, ja:

37.2.1. tas nav veicis jebkuru maksājumu saskaņā ar noslēgtā aizdevuma līguma nosacījumiem vai veicis to daļēji;

37.2.2. pēc šo noteikumu 37.1.apakšpunktā minētās auditorpārbaudes saņemts negatīvs auditoru atzinums par budžeta finansētas institūcijas, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājuma finansiālo stāvokli.
Ministru prezidents A.Kalvītis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!